Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Világszenzáció - itt az első ország, ahol vége lesz a dohánytilalomnak
No menu items!

Világszenzáció – itt az első ország, ahol vége lesz a dohánytilalomnak

 Új-Zéland hatályon kívül helyezi a dohányárusítást a világon elsőként tiltó törvényt a jövő nemzedékek számára – közölte a kormány, miközben kutatók és kampányolók arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy ennek következtében emberek halhatnak meg.

A júliusban hatályba lépő, a világon a legszigorúbb dohányellenes szabályok megtiltották volna a 2009. január 1-je után születettek számára az értékesítést, csökkentették volna a füstölt dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90%-kal csökkentették volna a dohánykereskedők számát.

Az októberben megválasztott új koalíciós kormány ma megerősítette, hogy a hatályon kívül helyezésre sürgősségi eljárással kerül sor, így a korábban bejelentett terveknek megfelelően a nyilvánosság véleményének kikérése nélkül törölhetik a törvényt.

Casey Costello egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a koalíciós kormány elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, de más szabályozási megközelítést alkalmaz a dohányzás visszaszorítása és az általa okozott károk csökkentése érdekében.

“Hamarosan egy intézkedéscsomagot viszek a kabinet elé, hogy növeljem a dohányzásról való leszokást segítő eszközöket” – mondta Costello, hozzátéve, hogy a fiatalok elrettentése érdekében szigorítanák a párologtatásra vonatkozó szabályozást is.

Az Új-Zélandon az egészségi állapotra gyakorolt várható hatása miatt erősen kritizált döntést azért is bírálták, mert attól tartanak, hogy az nagyobb negatív hatással lehet a maori és a pasifika népességre, a magasabb dohányzási arányú csoportokra.

Az Otago Egyetem kutatója, Janet Hoek szerint a hatályon kívül helyezés szembemegy a szilárd kutatási bizonyítékokkal és figyelmen kívül hagyja a maori vezetők által erősen támogatott intézkedéseket, valamint fenntartja az egészségügyi egyenlőtlenségeket.

“A nagyszabású klinikai kísérletek és modellezési tanulmányok azt mutatják, hogy a jogszabály gyorsan növelte volna a leszokási arányt a dohányosok körében, és sokkal nehezebbé tette volna a fiatalok számára a dohányzás elkezdését” – mondta Hoek, a dohányzás visszaszorításának módjait vizsgáló csoport társigazgatója.

Kocsis Erika

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.