Kezdőlap Hírek Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig
No menu items!

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Hagyomány, hogy augusztus és szeptember fordulóján az EMIH Magyar Zsidó Szövetség megrendezi nagyszabású rendezvénysorozatát, a Zsinagógák Hetét, amely idén augusztus 27-től szeptember 10-ig több helyszínen, változatos programkínálattal nyújt ízelítőt a zsidó kultúra kimeríthetetlen gazdagságából.

Hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, a Magyar Zene Házában és a Papp László Budapest Sportarénában lesznek az események..

Az idén először a budapesti RAM-Art Színházba meghirdetett nyitóprogramon, a Sóletfesztiválon a korábbiaktól eltérő módon a magyaros, az izraeli, valamint a vegetáriánus sóletek mellett olyan hírességek receptjei alapján készített sóleteket lehet megkóstolni, mint Farkasházi Réka, Király Linda és Kovács Áron – jelentették be a szervezők sajtótájékoztatójukon szerdán Budapesten.

A gasztronómiai mellett kulturális programokat is kínálnak a nyitónapon: valódi nagyzenekar előadásában szólalnak meg a ismert mesefilmek slágerei, miközben egy óriás LED-falon meg is elevenednek a jól ismert mesehősök.

Augusztus 27-én este Nyári Károly Sinatra-koncertje is szórakoztatja majd a közönséget. A My Way című est Frank Sinatra örökzöld slágereit sorakoztatja fel, melyeket jiddis dalokkal fűz csokorba, a Budapesti Jazz Szimfonikus Kamarazenekar kíséretével.

A fesztivál során, augusztus 30-án nyílik újra a Jósika utca 4. alatti imaház is. Ezt a kis zsinagógát az 1980-as években zárták be, majd állapota jelentősen leromlott. Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetségnek köszönhetően teljes felújításon esett át, Bak Mordecháj rabbi és felesége Izraelből költöztek Budapestre, hogy közösséget építve újra életet leheljenek falai közé.

Szeptember 2-án mutatják be Fábián Péter Hajózni muszáj – döglött akna egy részben című dramatizált felolvasóestjét Görög Lászlóval és Márton Andrással. Az előadás helyszíne a mádi zsinagóga.

Másnap az óbudai zsinagógába meghirdetett szimfonikus koncert Edvard Grieg norvég zeneszerzőről emlékszik meg születésének 180. évfordulóján. Grieg mellett Szergej Prokofjev és Goldmark Károly művei is felcsendülnek Villányi Dániel zongoraművész és a Duna Szimfonikus Zenekar jóvoltából, Kovács János vezényletével.

A rendezvénysorozat következő állomása Horváth Éva fotóriporter és Cseh Viktor kultúrtörténész Kidőlt tölgyek, szétszórt magvak – A munkácsi zsidóság utolsó fejezete című kiadványának bemutatója lesz szeptember 6-án az újlipótvárosi Zsilip Központban.

A szeptember 8-án, péntek este a Budai Várnegyed Táncsics utcájába látogatók egy igazi ortodox szombatfogadásba nyerhetnek betekintést. Az alkalomra lezárt utca forgalmát hatalmas terített asztalok váltják fel, amelyeknél minden résztvevőt hellyel és tradicionális vacsorával, kóser tokajival és haszid dallamokkal vár a szervező, Faith Aser budavári rabbi.

A Zsinagógák Hetét Fehér Dániel kiállítása, a Baltazár Színház koncertje zárja szeptember 10-én a szentendrei Cháj Galériában, ahol az alkotó és az előadók: Fehér Dániel, Erdős Balázs, Klabacsek Dániel és Medetz Attila, valamint Müller Péter Sziámi és Darvas Ferenc kínálnak audiovizuális művészeti élményt.

Jegyek kaphatók: https://25-zsido-kulturalis-fesztival.broadway.hu/

Bővebb információk: www.zsidokulturalisfesztival.hu

Fotók és szöveg: Bódi Ágnes

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.