Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten Kép: azuzlet.hu / pixabay

Svájc a Brexit miatt aggódik. Ennek az az oka – szól a BBC magyarázaat – hogy a 28 tagállam alkotta Európai Unió egy bilaterális szerződésnek köszönhetően Svájc legnagyobb kereskedelmi partnere. Egyenlőre. Egészen pontosan 2019. március 29. péntek éjjel 11 óráig, amikor is az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

A svájci szerszámgép ipar – ami az ipari fúróktól kezdve az autók összeszereléséhez szükséges gépeket is gyártja – egyetlen év alatt, tavaly 2,5 milliárd svájci frank értékben szállított árukat Angliába. Így aztán érthető az alpesi jóléti állam aggodalma, ez az összeg 2,5 milliárd dollárnak, 2 milliárd fontnak felel meg.

Milliárdokat bukhat Svájc a Brexiten Kép: azuzlet.hu / pixabay

– A Brexit napján azonban ez a bilaterális szerződés minden megállapodással együtt megszűnik – nyilatkozta Ivo Zimmermann a svájci szerszámgép ipar képviselője a BBC munkatársának. Joggal aggódnak a svájci gépgyárosok, ezt alátámasztotta a brit hírügynökség által szintén megszólaltatott Haig Simonian, a Brit-Svájci Kereskedelmi Kamara alelnöke.

Ő ugyanis világossá tette az interjúban, hogy a Brexit-megállapodás értelmében, a nem EU-tagállamok csak akkor kereskedhetnek újra kétoldalúan az Egyesült Királysággal, ha az már kilépett az EU-ból. „Addig minden be lesz fagyasztva – fogalmazott a BBC-nek a kamarai alelnök. Magyarán, addig nem tudnak megállapodni semmiben az áruk, a vámok, valamint az emberek szabad mozgását illetően.

Az Egyesült Királyság 2017-ben Svájc ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere volt 11,4 milliárd svájci frank értékű exporttal, míg Angliából 2016-ban a hatodik legnagyobb értékű, 21 milliárd fontot kitevő árumennyiség érkezett Svájcba. Mivel pedig nemcsak Haig Simonian véli úgy, hogy „minden bizonytalanság megmérgezi az üzleti, a befektetési és egyáltalán mindenféle döntéshozatalt a két ország között”, a svájci kormány előremenekülve egy „Lyuk befoltozó” stratégiát dolgozott ki a Brexit utánra – írja a BBC munkatársa. Ezzel már az elmúlt két évben is arra törekedtek, hogy megelőzzék a Brexit után keletkező hatalmi és döntési vákuumot, valamiféle menekülő útvonalat készítsenek London irányába svájci részről.

Természetesen nem hivatalosan, hanem informálisan, amivel a BBC értesülései szerint már most is egészen jól haladnak. Az újságíró szerint erre utalhatott Jeremy Hunt brit külügyminiszter múlt havi berni látogatása utáni nyilatkozata is, amiben a vizitet „kiválónak” minősítette, de a kijelentését nem magyarázta meg. A BBC emlékeztet arra is, hogy Jan Atteslander a svájci üzleti fórum az Economiesuisse képviselője elismerte, hogy országa árgus szemekkel figyeli a EU utáni Nagy-Britanniával kötendő megállapodások lehetőségeit. „ Az óra ketyeg, mi pedig aggódunk, mert világosak a kereskedelmi szabályok Angliát illetően – tette hozzá a svájci szakember.

A svájciak nem szeretik az utolsó pillanatra hagyni a döntéseiket és nem bírják a halogatást. Most azonban egyszerűen nem tehetnek mást, mint figyelnek és várnak – zárul a BBC elemzése a svájci Brexit aggodalmakról.