Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Migrációt szül a születésszám dráma Európában
No menu items!

Migrációt szül a születésszám dráma Európában

Miért indít el „elképesztő társadalmi változást” az alacsony születésszám Európában? Erről szól a Lancet friss jelentése, miszerint a nyugati országok kénytelenek lesznek megnyitni határaikat a migráció előtt, ha versenyképesek akarnak maradni.

A fekete halál kapcsán – ami a bubópestis világjárvány, amely az 1300-as évek közepén körülbelül öt évig söpört végig Európán és Ázsián – a széles körű vélekedés, hogy a pandémia a világ népességét egyharmadára csökkentette.

Csaknem 700 évvel később azonban, amikor ez a hírhedt világjárvány az utolsó olyan világméretű jelenség lett, amely ilyen hatalmas mértékben csökkentette a világ népességének szintjét, egy új jelentés figyelmeztetett azokra a„megdöbbentő társadalmi változásra”, amelyet a termékenységi ráták zuhanása okoz és ami az emberek számát is érintheti. Bolygónk lakosságszáma, ami jelenleg több mint nyolcmilliárd, évtizedeken belül jelentősen visszaesik majd.

A The Lancet nemzetközi orvosi folyóiratban megjelent közelmúltbeli globális termékenységi tanulmány szerint „a termékenység globálisan csökken, és 2021-ben az országok és területek több mint felében az arányok a reprodukciós szint alatt maradtak”. Az Aljazeera szemléje szerint Natalia V Bhattacharjee, a jelentés egyik társszerzője úgy látja, hogy a következmények „hatalmasak” – különösen a nyugat-európai országok számára, amelyekben jelenleg hatalmas nyugtalanság tapasztalható a migrációs nyomás miatt. „A termékenységi ráták és az élveszületések jövőbeli trendjei teljesen átalakítják a világgazdaságot és a nemzetközi erőviszonyokat, ami szükségessé teszi a társadalmak átszervezését” – mondta.

A tanulmány azt sugallja, hogy Nyugat-Európának a születések számának különösen meredek visszaesésével kell szembenéznie a következő évtizedekben, és a probléma megoldásához újra meg kell nyitnia határait a korlátlan migráció előtt. 

Ezt mondja a Lancet-jelentés?

A Globális termékenység 204 országban és területen, 1950-2021, 2100-ig szóló előrejelzéssel című márciusi jelentést a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Metrikák és Értékelési Intézetének (IHME) nemzetközi kutatócsoportja állította össze. Előrejelzéseit arra a széles körben elfogadott előfeltevésre alapozta, hogy az országokban 2,1 gyermek/nő teljes termékenységi arányra (TFR) van szükség ahhoz, hogy egy országban nagyjából stabil népességet biztosítsanak.

Nyugat-Európában azonban az előrejelzések szerint a TFR a 2021-es 1,53-ról 2050-re 1,44-re, majd 2100-ban ismét 1,37-re esik vissza a jelentés szerint, amely azt jósolja, hogy Spanyolország szenvedi el az egyik legmeredekebb visszaesést. 1,11-re 2100-ban.

A csapat azt is megjósolta, hogy a világon csak hat ország – Szamoa, Szomália, Tonga, Niger, Csád és Tádzsikisztán – TFR-je lesz még mindig 2,1 felett lesz a következő századfordulón.

Mi a kiváltóok?

A születésszám csökkenése a szakértők szerint a nők nagyobb munkahelyi részvételének, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáférésnek az eredménye. Az olyan testületek szerint, mint az ENSZ, a világban egyre több dolgozó nő járul hozzá a növekvő gazdaságokhoz.

Ahogy Philip Pilkington makroközgazdász írta a brit Daily Telegraph januári számában: „Ahogy nő a gazdagság egy országban, csökken a születési aránya – olyan biztosan, mint ahogy az éjszaka követi a napot.”

A születésszám csökkenését az orvostudomány fejlődésének is tulajdonítják, ami azt jelenti, hogy a családoknak nem kell annyi gyermeket szülniük, hogy elegendő túlélő utódot biztosítsanak, mint azt az elmúlt évszázadokban tették.

Nyugati kérdőjelek?

Ha a The Lancet megállapításai helyesek, akkor az Egyesült Királysághoz hasonló országok, ahol az előrejelzések szerint a születési ráta 2050-re 1,38-ra, 2100-ra pedig 1,3-ra esik vissza a 2021-es 1,49-ről, a következő nyolc évtizedben vagy még tovább a bevándorlástól függnek majd, ha meg akarja őrizni a jelenleg 68 millió körüli lakosságszámot.

Mivel kevesebb csecsemő születik, és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az emberek tovább élnek, Nyugat-Európa népessége gyorsan az elöregedéssel néz szembe. Mivel kevesebb fiatalnak kellene megteremtenie az idősek eltartásának növekvő költségeit, az országok komoly gazdasági kihívásokkal nézhetnek szembe az elkövetkező évtizedekben.

A Lancet-jelentés, amely szerint a szubszaharai Afrikában, ahol 2100-ban minden második gyermek ott születik, azt is előrevetíti, hogy a magas jövedelmű országok küzdeni fognak a gazdasági növekedés fenntartásáért. A szakértők szerint az egyetlen kézenfekvő megoldás az, ha több migrációt engedélyeznek a fiatalabb népességű országokból.

A kérdés, hogy vajon a nyugati országoknak el kell-e fogadniuk majd a nyitott határpolitikát? Végül igen – mondta Bhattacharjee. „Miután csaknem minden ország lakossága fogy, a nyílt bevándorlásra való támaszkodás szükségessé válik a gazdasági növekedés fenntartásához.” Hozzátette, hogy „a szubszaharai afrikai országok olyan létfontosságú erőforrással rendelkeznek, amelyet az elöregedő társadalmak elveszítenek – a fiatalos lakosságot”. Ugyanakkor a „nyílt bevándorlási” politika fogalma azonban sok mai nyugati demokrácia számára szégyenfoltot jelent.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...