Hirdetés
Kezdőlap Tudomány Migrációt szül a születésszám dráma Európában
No menu items!

Migrációt szül a születésszám dráma Európában

Miért indít el „elképesztő társadalmi változást” az alacsony születésszám Európában? Erről szól a Lancet friss jelentése, miszerint a nyugati országok kénytelenek lesznek megnyitni határaikat a migráció előtt, ha versenyképesek akarnak maradni.

A fekete halál kapcsán – ami a bubópestis világjárvány, amely az 1300-as évek közepén körülbelül öt évig söpört végig Európán és Ázsián – a széles körű vélekedés, hogy a pandémia a világ népességét egyharmadára csökkentette.

Csaknem 700 évvel később azonban, amikor ez a hírhedt világjárvány az utolsó olyan világméretű jelenség lett, amely ilyen hatalmas mértékben csökkentette a világ népességének szintjét, egy új jelentés figyelmeztetett azokra a„megdöbbentő társadalmi változásra”, amelyet a termékenységi ráták zuhanása okoz és ami az emberek számát is érintheti. Bolygónk lakosságszáma, ami jelenleg több mint nyolcmilliárd, évtizedeken belül jelentősen visszaesik majd.

A The Lancet nemzetközi orvosi folyóiratban megjelent közelmúltbeli globális termékenységi tanulmány szerint „a termékenység globálisan csökken, és 2021-ben az országok és területek több mint felében az arányok a reprodukciós szint alatt maradtak”. Az Aljazeera szemléje szerint Natalia V Bhattacharjee, a jelentés egyik társszerzője úgy látja, hogy a következmények „hatalmasak” – különösen a nyugat-európai országok számára, amelyekben jelenleg hatalmas nyugtalanság tapasztalható a migrációs nyomás miatt. „A termékenységi ráták és az élveszületések jövőbeli trendjei teljesen átalakítják a világgazdaságot és a nemzetközi erőviszonyokat, ami szükségessé teszi a társadalmak átszervezését” – mondta.

A tanulmány azt sugallja, hogy Nyugat-Európának a születések számának különösen meredek visszaesésével kell szembenéznie a következő évtizedekben, és a probléma megoldásához újra meg kell nyitnia határait a korlátlan migráció előtt. 

Ezt mondja a Lancet-jelentés?

A Globális termékenység 204 országban és területen, 1950-2021, 2100-ig szóló előrejelzéssel című márciusi jelentést a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Metrikák és Értékelési Intézetének (IHME) nemzetközi kutatócsoportja állította össze. Előrejelzéseit arra a széles körben elfogadott előfeltevésre alapozta, hogy az országokban 2,1 gyermek/nő teljes termékenységi arányra (TFR) van szükség ahhoz, hogy egy országban nagyjából stabil népességet biztosítsanak.

Nyugat-Európában azonban az előrejelzések szerint a TFR a 2021-es 1,53-ról 2050-re 1,44-re, majd 2100-ban ismét 1,37-re esik vissza a jelentés szerint, amely azt jósolja, hogy Spanyolország szenvedi el az egyik legmeredekebb visszaesést. 1,11-re 2100-ban.

A csapat azt is megjósolta, hogy a világon csak hat ország – Szamoa, Szomália, Tonga, Niger, Csád és Tádzsikisztán – TFR-je lesz még mindig 2,1 felett lesz a következő századfordulón.

Mi a kiváltóok?

A születésszám csökkenése a szakértők szerint a nők nagyobb munkahelyi részvételének, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáférésnek az eredménye. Az olyan testületek szerint, mint az ENSZ, a világban egyre több dolgozó nő járul hozzá a növekvő gazdaságokhoz.

Ahogy Philip Pilkington makroközgazdász írta a brit Daily Telegraph januári számában: „Ahogy nő a gazdagság egy országban, csökken a születési aránya – olyan biztosan, mint ahogy az éjszaka követi a napot.”

A születésszám csökkenését az orvostudomány fejlődésének is tulajdonítják, ami azt jelenti, hogy a családoknak nem kell annyi gyermeket szülniük, hogy elegendő túlélő utódot biztosítsanak, mint azt az elmúlt évszázadokban tették.

Nyugati kérdőjelek?

Ha a The Lancet megállapításai helyesek, akkor az Egyesült Királysághoz hasonló országok, ahol az előrejelzések szerint a születési ráta 2050-re 1,38-ra, 2100-ra pedig 1,3-ra esik vissza a 2021-es 1,49-ről, a következő nyolc évtizedben vagy még tovább a bevándorlástól függnek majd, ha meg akarja őrizni a jelenleg 68 millió körüli lakosságszámot.

Mivel kevesebb csecsemő születik, és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az emberek tovább élnek, Nyugat-Európa népessége gyorsan az elöregedéssel néz szembe. Mivel kevesebb fiatalnak kellene megteremtenie az idősek eltartásának növekvő költségeit, az országok komoly gazdasági kihívásokkal nézhetnek szembe az elkövetkező évtizedekben.

A Lancet-jelentés, amely szerint a szubszaharai Afrikában, ahol 2100-ban minden második gyermek ott születik, azt is előrevetíti, hogy a magas jövedelmű országok küzdeni fognak a gazdasági növekedés fenntartásáért. A szakértők szerint az egyetlen kézenfekvő megoldás az, ha több migrációt engedélyeznek a fiatalabb népességű országokból.

A kérdés, hogy vajon a nyugati országoknak el kell-e fogadniuk majd a nyitott határpolitikát? Végül igen – mondta Bhattacharjee. „Miután csaknem minden ország lakossága fogy, a nyílt bevándorlásra való támaszkodás szükségessé válik a gazdasági növekedés fenntartásához.” Hozzátette, hogy „a szubszaharai afrikai országok olyan létfontosságú erőforrással rendelkeznek, amelyet az elöregedő társadalmak elveszítenek – a fiatalos lakosságot”. Ugyanakkor a „nyílt bevándorlási” politika fogalma azonban sok mai nyugati demokrácia számára szégyenfoltot jelent.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.