Hirdetés
Kezdőlap Hírek Coronavírus - egyhetes kényszerszabadság Oroszországban
No menu items!

Coronavírus – egyhetes kényszerszabadság Oroszországban

Oroszországban tombol a járvány Kép / Forrás / dw. com

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a koronavírusjárvány-helyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Putyin, aki döntésével az orosz kormány javaslatcsomagját hagyta jóvá, a Rosszija 24 televízió által élőben közvetített kormányülésen hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni, a leállás miatt veszteségeket elszenvedő vállalkozásokat pedig támogatnia kell az államnak.

Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azok a régiók, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól bevezethessék a munkaszünetet. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban.

Tatyana Golikova: korlátozni kell a szórakozóhelyek és az éttermek működését

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes sürgette, hogy a 100 ezer lakosra átszámított napi 200 szűrővizsgálat-normatívához képest többszörösére növeljék a tesztelések számát és hogy a nyilvános helyek látogatását tegyék függővé a védőoltást vagy a lezajlott betegséget igazoló QR-kódok használatától. Szorgalmazta a járványellenes intézkedések szigorítását a közlekedési eszközökön, továbbá azt is, korlátozzák a szórakozóhelyek és az éttermek működését éjjel 23 óra és reggel 6 között.

Golikova arra kérte az oroszokat, hogy ne utazzanak más régiókba, de korlátozást nem jelentett be. A helyettes kormányfő elégedetlenségének adott hangot a lakosság beoltottságának aránya és a járványügyi korlátozó intézkedések be nem tartása miatt. Elmondta, hogy az elmúlt héten az esetszám az országban 15,5 százalékkal nőtt.

Az újonnan diagnosztizált koronavírusos betegek ápolására alkalmas 276 500 kórházi ágy 86,6 százaléka már foglalt Oroszországban. A 85-ből 27 régióban az ágyak több mint 90 százaléka foglalt.

Golikova szerint 17 régióban – Amur, Volgográd, Voronyezs, Kirov, Kurszk, Novgorod, Omszk, Orenburg, Szamara, Szaratov, Szverdlovszk, Tomszk és Cseljabinszk megyében, valamint a komi, a mordvin, az északoszét és tatár köztársaságban – “kritikus” a helyzet a halálozás, a kórházi ápoltak aránya és a súlyos betegek száma tekintetében.

Moszkvában október 25-től négy hónapra amúgy is otthon-tartózkodásra hívják fel azokat a 60 év feletti és krónikus beteg lakosokat, akik még nem kapták meg a védőoltást vagy nem estek át az elmúlt fél év alatt az új típusú koronavírus okozta betegségen.

Ugyanerre az időszakra a moszkvai munkaadóknak távmunkára kell átirányítaniuk alkalmazottjaik legkevesebb 30 százalékát és a 60 év feletti összes dolgozójukat. A rendelet nem vonatkozik az oltottakra és az új koronavírusos fertőzésből korábban felépült betegekre, valamint az egészségügy, a hadiipar, az űripar, a nukleáris energetika és más stratégiai ágazatok munkatársaira. A szolgáltató szférában az alkalmazottak átoltottságának december 1-ig el kell érnie a 80 százalékot.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 1028-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 226 353-ra emelkedett az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint. Októberben  immár 13. alkalommal dőlt meg a napi halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 34 073-mal 8 094 825-re emelkedett. Az esetszámok napi növekedése 0,42 százalékos, a tünetmentes esetek aránya 9 százalék. A felépültek száma 25 231-gyel 7 065 712-re nőtt. Az országban 802 760 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 201,1 millió, az elmúlt napon pedig 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 738 781 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A francia elnök sötét és prófétai figyelmeztetést adott ki

Európának fel kell ébrednie erre az új veszélyre. Macron nem hajlandó visszalépni februári nyilatkozatától, miszerint Európának nem szabad kizárnia, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába.

További két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát

A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti

Véget ért az idei Szakma Sztár Fesztivál

Sikerrel zárult az idei Szakma Sztár Fesztivál. Az esemény zárónapján 65 szakmából 21 agrárszakmában, az ország legjobb tanulói, összesen 63 diák részesült elismerésben, akik példát mutatnak a környezetüknek, iskolájuknak, településüknek, sok száz hozzájuk hasonló fiatalnak. A fesztivál ideje alatt a szakmai bemutatók során, a foglalkoztatószigeteken keresztül az általános iskolások és szüleik is megismerkedhettek az agrár- és élelmiszeripari szakmákkal.

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától?

Mit várnak a cégvezetők a mesterséges intelligenciától? A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.