Franciaországban a borászok olyan sokat termelnek, hogy a kormánynak lépnie kellett: mintegy 2,5 millió hektoliter francia bort vonnak ki a piacról azzal a több tízmillió eurós programmal, amely támogatja, hogy a borból magas alkoholtartalmú termékeket, például fertőtlenítészereket gyártsanak.
A bor értékesítési problémáira való tekintettel Franciaország lepárlási programot vezetett be. Az idei évben 160 millió euró támogatást biztosít az állam és az Európai Unió. A borból lepárolt alkohol fertőtlenítőszerek, parfümök vagy bioetanol előállítására is használható – jelentette be a párizsi mezőgazdasági minisztérium a Spiegel beszámolója szerint.
A túltermelés különösen a vörösborokat és Bordeaux-t érinti, ahol a bortermelők strukturális túltermelésre panaszkodnak, és területpihentetési támogatást is követelnek, hogy a földek egy részén kiirthassák a szőlőt.
Hosszú távon a francia borágazatnak alkalmazkodnia kell az éghajlatváltozáshoz, valamint a hazai és a külföldi vásárlók változó igényeihez. A kormány segíteni fog a stratégia kialakításában – közölte a mezőgazdasági minisztérium.
A lepárlási programmal 2,5 millió hektoliter vegyes minőségű bor - főként vörösbor - kerül ki a piacról - adta hírül a Les Echos című újság.
A bortermelők a franciák vörösborfogyasztásának csökkenését jelölték meg az értékesítési problémák okaként. Az inflációt is okként említik; 2022-ben a szupermarketeken keresztül történő értékesítés 15 százalékkal csökkent. A Kínába irányuló export szintén összeomlott a Covid-válság miatt.