Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bíróság előtt Putyin svájci bankársegédjei
No menu items!

Bíróság előtt Putyin svájci bankársegédjei

Szerdán négy bankár jelent meg egy svájci bíróságon, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek elrejteni Vlagyimir Putyinhoz köthető pénzeket. A vád szerint a három orosz állampolgár és svájci társuk az ismert oligarcha, Szergej Roldugin bankszámláján lévő több tízmilló svájci frank felhalmozásában segédkezett.

Az orosz Gazprombank svájci fiókjánál vezető beosztásban dolgozó férfiakat azzal vádolják, hogy segítettek Szergej Rolduginnak – az orosz elnök közeli barátjának, akit “Putyin pénztárcájaként” emlegetnek – milliókat mozgatni svájci bankszámlákon keresztül a megfelelő átvilágítás nélkül – számolt be a Guardian.

Szergej Roldugin. Kép forrása: Wikipedia

A férfiak – akiket a svájci törvények miatt nem lehet azonosítani – szerdán jelentek meg a zürichi kerületi bíróságon. Mindannyian tagadták a vádakat.

Roldugin, aki Putyin legidősebb lányának, Marijának a keresztapja, állítólag 2014 és 2016 között 50 millió dollárt helyezett el svájci számlákon anélkül, hogy hitelt érdemlő magyarázatot adott volna arra, honnan származik a pénz. A hírek szerint azt is tervezte, hogy évente több mint 10 millió dollárt pumpál svájci számlákra fedőcégek bonyolult hálózatán keresztül.

A svájci ügyészek elmondták a bíróságnak, hogy a bankárok nem tettek eleget annak érdekében, hogy megállapítsák a pénzeszközök valódi haszonhúzójának kilétét.

Roldugin hivatalosan a svájci Gazprombanknál 2014-ben nyitott két számla tulajdonosa volt. Nem volt azonban bizonyíték arra, hogy Roldugin pénzeszközei honnan származnak.

Roldugin, aki csellista és karmester, korábban azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy nem üzletember és semmiképpen sem milliomos.

“Minden bizonyíték ellene szól annak, hogy Szergej Roldugin lenne a vagyon valódi tulajdonosa”

– mondta Jan Hoffmann ügyész a bíróságon.

Azonban Bernhard Lötscher védőügyvéd szerint nincs bizonyíték arra, hogy nem Roldugin volt a vagyon valódi tulajdonosa. “A valódi tulajdonos kilétével kapcsolatos kétségek büntetőjogi szempontból nem elegendőek” – mondta a bíróságnak.

A vádirat szerint: “Közismert, hogy Putyin hivatalosan csak 100 ezer svájci frank jövedelemmel rendelkezik, és nem vagyonos, de valójában hatalmas vagyonnal rendelkezik, amelyet a hozzá közel álló személyek kezelnek. A bejelentett vagyon általában véve semmiképpen sem volt hihető, mint Roldugin saját vagyona“.

Putyin korábban azt mondta, hogy Roldugin barátja, kiváló zenész és jótevő, aki becsületesen keresett némi pénzt egy orosz cégben lévő kisebbségi részesedéssel.

A Kreml korábban oroszellenes “putyinofóbiaként” utasította el azokat a felvetéseket, amelyek szerint Roldugin pénzeszközei az orosz vezetőhöz kötődnek. Azt állítja, hogy Putyin pénzügyei nyilvánosak, mivel rendszeresen nyilatkozott vagyonáról és fizetéséről az orosz választóknak.

Roldugin állítólagos Putyin “pénztárcájaként” betöltött szerepét 2016-ban a Panama-iratok fedték fel, a Guardian által más médiumokkal, köztük a washingtoni Nemzetközi Oknyomozó Újságírók Konzorciumával és a Süddeutsche Zeitung című német napilappal együttműködve közzétett vizsgálat.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodása

Ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...