Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság 2019 - Szerényebb ütemű növekedési dinamika várható
No menu items!

2019 – Szerényebb ütemű növekedési dinamika várható

Az elemzők alulbecsülték a magyar gazdaság várható teljesítményét. Most a megkérdezett szakértők azt  mondták: az idei folyamatok jelentős része folytatódhat jövőre is, valamelyest szerényebb növekedési ütem és béremelés mellett – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság elemző  tanácskozásán.

Magyar Közgazdasági Társaság Kép: azuzlet.huA Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Előrejelzők Fóruma 2018 című rendezvényen a jövő évi makrogazdasági prognózisokat ismertette Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke, Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának igazgatója és Tardos Gergely, az OTP Bank Nyrt. vezető elemzője, a bank elemzési központjának vezetője.

A szakérők egyetértettek abban, hogy a 2017. végi előrejelzésekhez képest jobb lett a 2018-as év, az elemzők sorra alulbecsülték a gazdasági teljesítményt. Az idei évre a szakértők, különösen a legutóbbi GDP-adat tükrében, rendre 4 százalék körüli szintre taksálták az idei gazdasági bővülést. Hozzátették: az idei folyamatok nagy része folytatódhat jövőre is.

Elmondták: az elemzői várakozások tavaly decemberben kettő és négy százalék között szóródtak, de még az októberi előrejelzések középértéke is három százalék körül alakult.

Vértes András

Vértes András, a GKI elnöke szerint arra számítottak, hogy a következő években jelentősen visszaesik majd a magyar gazdasági teljesítmény, ez az év azonban még jól alakul. Jelezte: a magyar kormány nagy “találmánya”, hogy a még be nem folyó EU-támogatásokat 60 százalékban kifizette előre, az összes többi érintett országban 20-25 százalék volt ezeknek a pénzeknek az idei felhasználása.

Regős Gábor, a Századvég igazgatója is elismerte, hogy néhány tényezőt alulbecsültek, de például a külkereskedelem teljesítményét nem. Az infláció megugrása sem volt számukra meglepetés – fűzte hozzá. A vezető elemzők 2019-re 3-4 százalékos növekedést jósolnak, ezt segíti majd, hogy jövőre is lesznek jegybanki programok, amelyek támogatják a gazdaságot, ezzel együtt a nemzetközi színtéren sok a bizonytalan tényező.

Palócz Éva

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta: az idei magas bázis miatt nehéz lesz teljesíteni a növekedési várakozásokat, valamint tartani már a fogyasztást tekintve is a mostani, tíz százalék feletti növekedést. A bérek emelkedése folytatódik, de már nem a minimálbér-emelés fogja kitenni azok nagyobb hányadát – jelezte.

Vértes András szerint nagyon sok pénzt elköltöttek tavaly és az idén az uniós forrásokból, vagy ezek kiegészítésére. A hosszú távú tényezőkben, amelyek meghatározzák a gazdaság fejlődését, mint az oktatás, egészségügy, digitalizáció, lényegében semmi nem történt az elmúlt években – mutatott rá Vértes András.

Regős Gábor

Regős Gábor e mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a legutóbbi németországi GDP-adat katasztrofális lett, ez hosszú távon a magyar nemzeti össztermék alakulására is hatást gyakorol majd.

Ugyancsak befolyásolja várhatóan a Brexit a magyar gazdaság teljesítését, annak ellenére, hogy a hatását nem lehet egyelőre pontosabban felmérni.

A mostani verzió egy olyan Brexitet vetít előre, amelyben még két évig, tehát 2020 végéig nem történik lényegében semmi, csak a szavazati jog elvesztése – mondta az MTI-nek.

Tardos Gergely AzÜzlet.hu
Tardos Gergely

Tardos Gergely, az OTP vezető elemzője is jelentős lassulást vár jövőre az előző évhez képest, ugyanakkor szerinte több tényező korlátozza ezt. Például sem a Magyar Nemzeti Banktól, sem az Európai Központi Banktól (EKB-tól) nem várható a monetáris politika szigorítása.

Nem várható, hogy az MNB-nek kamatemeléssel kell majd a forintot védenie, ha valamilyen külső sokk érné az országot, mert a devizahitelek nagysága, szerepe mára elhanyagolhatóvá vált – mutatott rá. Ha az infláció lényegesen megemelkedik, ez arra késztetheti a jegybankot, hogy kezdje el a monetáris szigorítást – jelezte az OTP vezető elemzője.

2018 III. negyedév GDP – interaktív kimutatás a KSH oldalán itt elérhető

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.