Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Rontotta növekedési és inflációs előrejelzését az EKB 
No menu items!

Rontotta növekedési és inflációs előrejelzését az EKB 

Rontotta növekedési és inflációs előrejelzését az Európai Központi Bank (EKB), elismerve, hogy az euróövezet gazdasági növekedésének lassulása a korábban gondoltnál hosszabb és mélyrehatóbb lesz.

A kormányzótanács csütörtöki kamatdöntő ülése után kiadott prognózis szerint a 19 tagú euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) idén 1,1 százalékkal, jövőre 1,6 százalékkal emelkedhet. Az előző, decemberi prognózisban az idei és a jövő évre még egyaránt 1,7-1,7 százalékos növekedéssel számoltak az EKB elemzői, azaz különösen jelentős mértékben, 0,6 százalékponttal vágták vissza az idei évre vonatkozó várakozásukat.

A 2021-es évre várható növekedést mindkét előrejelzésben 1,5 százalékra tették.

A friss prognózis szerint az infláció idén 1,2 százalék, jövőre 1,5 százalék, 2021-ben pedig 1,6 százalék körül alakulhat, míg decemberben 1,6 százalékot, 1,7 százalékot, illetve 1,8 százalékot jósoltak.

Az Európai Központi Bank célja a harmonizált fogyasztóiár-indexszel (HICP) mért, “középtávon 2 százalék alatti, ám ahhoz közeli” éves inflációs ütem biztosítása.
Mario Draghi, az EKB elnöke a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a kormányzótanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy túlsúlyban vannak a növekedést fenyegető kockázatok. Bár a csütörtökön elfogadott döntések növelik az euróövezeti gazdaság rugalmasságát, nem tudnak hatást gyakorolni olyan külső tényezőkre, mint például a protekcionizmus felerősödése, a brit EU-tagság megszűnését övező bizonytalanságok és a feltörekvő piacok sérülékenysége. Ezzel együtt úgy ítélik meg, hogy “nagyon alacsony” egy recesszió kialakulásának esélye az eurózónában.

“Egy folyamatos gyengeség és mindent átható bizonytalanság időszakát éljük” – fogalmazott Draghi a növekedési és inflációs előrejelzést ismertetve. A döntéseket indokolva pedig úgy fogalmazott, hogy “egy sötét szobában kis lépéseket teszel, nem rohansz, de azért haladsz”.

Az EKB csütörtökön megváltoztatta taktikáját a monetáris politika szigorítását illetően, eltolva a válság utáni első kamatemelés legkorábbi időpontját 2019 nyaráról 2019 végéig, valamint újra olcsó hiteleket ajánlva a bankoknak a gazdaság élénkítésének érdekében. A vártnál erőteljesebb döntéseket épp egy olyan időpontban hozta meg az EKB, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és más központi bankok szerte a világban várakozó álláspontra helyezkedtek a kamatemelést illetően.

Az EKB kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó kamatokon, és jelezte, a kamatok legalább 2019 végéig a jelenlegi szintjükön maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükség van rá ahhoz, hogy elérjék az inflációs célszámot. A hitelezés fellendítésének érdekében új, célzott, hosszú távú refinanszírozási program indítanak: a szeptemberben induló, 2021 márciusáig tartó új, immár harmadik alkalommal meghirdetett programban negyedévente helyeznek ki kétéves lejáratú hiteleket, hogy segítsék a kedvező banki hitelezési feltételek fenntartását és a monetáris politika hatékony érvényesítését a pénzügyi rendszerben.

Bár a befektetők régóta nem számolnak azzal, hogy az EKB idén kamatot emel, kevesen számítottak arra, hogy a kormányzótanács megváltoztatja a kamatemelés időzítésére vonatkozó politikai üzenetét. A meglepetést okozó döntésre az államkötvényhozamok esni kezdtek és euró dollárhoz viszonyított árfolyama jelentősen gyengült, a döntést megelőző 1,1308 dollárról 1,1241 dollárra esett, napi mélypontján 1,1229 dolláron, 0,6 százalékot meghaladó mínuszban is járt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.