Hirdetés
Kezdőlap Hírek KSH: bővült az ipari termelés, visszaesett a motorgyártás januárban
No menu items!

KSH: bővült az ipari termelés, visszaesett a motorgyártás januárban

Januárban az ipari termelés volumene 4,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal nőtt – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,6 százalékkal emelkedett.

Az adatok nem változtak a múlt csütörtökön kiadott első becsléshez képest és felülmúlják az elemzők várakozását annak ellenére, hogy elmaradnak a tavaly decemberi 5,4 százalékos nyers és az 5,7 százalékos kiigazított adattól.

A feldolgozóipar termelése 3,7 százalékkal nőtt, ami megegyezik a tavalyi éves átlaggal a decemberi 5,0 százalékos adatot követően.  Az előző évinél hidegebb idő hatására – az átlagos középhőmérséklet 3,6 Celsius fokkal alacsonyabb volt a tavaly januárinál – az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,5 százalékkal nőtt.

A járműgyártás kibocsátása az Audi-sztrájk ellenére 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, azt követően, hogy tavaly hat olyan hónap is volt, amikor éves összevetésben csökkent a termelés és az egész évet tekintve is 0,1 százalékkal elmaradt az előző évitől. A közútigépjármű-gyártás volumene 2,3, míg a közútijármű-alkatrész gyártásáé 5,3 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz képest – tette hozzá a jelentés.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,2 százalékkal nőtt a tavalyi 6,8 százalékos emelkedés után. A  híradástechnikai berendezés gyártása 9,6, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 3,4 százalékkal bővült.

Az élelmiszeripar termelése 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, élénkebben a decemberi 3,0 százaléknál, de nem érte el a tavalyi 4,9 százalékos ütemet.

A villamos berendezések gyártása érte el januárban a legnagyobb növekedést, 27,3 százalékkal, a belföldi eladásai 22,9, az export 24,6 százalékkal nőtt.

A közepes súlyú alágak közül a tavalyi 14,9 százalékos átlaghoz képest szerény 3,1 százalékkal nőtt  a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása. Harmadik hónapja csökkent a gyógyszeripar termelése, januárban 3,4 százalékkal elsősorban a hazai eladások igen kedvezőtlen alakulása miatt.

A legnagyobb mértékben, 9,5 százalékkal a feldolgozóipar 5,6 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártása csökkent, nagyrészt a legjelentősebb súlyú motor-, turbinagyártás kiugró visszaesése miatt. Ezen a területen tavaly 9,5 százalékos visszaesés volt és mindössze két hónapban nőtt a termelés éves összehasonlításban.

Az ipar belföldi értékesítése 8,7 százalékkal nőtt, ezen belül a járműgyártás 13,9 százalékos emelkedést, a számítástechnikai ágazat 13,2 százalékos csökkenést mutatott.  Nagyot nőtt a villamos és a gépi berendezések belföldi értékesítése 22,9, illetve 19,4 százalékkal, az élelmiszereladások 7,0, a vegyiparé 11,7 százalékkal nőtt, a gyógyszereladások 15,1 százalékkal visszaestek.

Az ipari export volumene 6,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a járműipar 10,3 százalékkal a villamos berendezések gyártása 24,6 százalékkal növelte exportját, a számítástechnikai termékek kivitele 5,8 százalékkal nőtt, míg a gépexport 8,3 százalékkal, a vegyipar kivitele 5,2 százalékkal csökkent. Az élelmiszerexport 7,4, a gyógyszerkivitel 4,3 százalékkal nőtt.

A megfigyelt ipari termelők összes rendelésállománya 8,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az exportrendelések 8,8, a belföldiek 0,4 százalékkal nőttek. (MTI)

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az üzemanyag-kereskedők önkéntesen csökkentették az áraikat

Emellett a kormány megfontolja az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Minden fronton erősített a 30 éves Z(s)eppelin

És miközben az utasok a most nyári, őszi élményekre készülnek, Zsebők Tamás és csapata már a 2025-os programok megtervezésén, megszervezésén dolgozik,.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.