Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Jól kezdett a kereskedelem - boltbezárások jöhetnek
No menu items!

Jól kezdett a kereskedelem – boltbezárások jöhetnek

Az év első két hónapjában volumenében 9,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ez a GKI Gazdaságkutató prognózisa szerint elég lehet ahhoz, hogy az idei egész évre számolt forgalom volumene a pozitív tartományban maradjon, de a kistelepüléseken boltbezárások is előfordulhatnak.

A GKI számol azzal, hogy a lakosság reáljövedelmének növekedési üteme a vírus miatt kialakult gazdasági helyzetben – elbocsátás, bércsökkentés, munkaidő-csökkentés és a fogyasztói árindex megugrása és egyéb tényezők miatt – csökken. A kijárási korlátozás és a kiskereskedelmi egységek korlátozott nyitvatartása is a forgalom csökkenése felé hat.

A prognózis azt feltételezi, hogy 200 ezer új munkanélküli és 100 ezer új félállású dolgozó 6 hónap alatt 250 milliárd forinttal mérsékli a kiskereskedelmi forgalmat.

Ugyanakkor a munkanélküliségtől tartók is visszafogják a fogyasztásukat, illetve hitelből is kevésbé vásárolnak majd. Ez további 300-500 milliárd forint forgalomkiesést okozhat.

Az év elején még nominálisan 10 százalék körüli forgalombővüléssel lehetett számolni, ami 1200 milliárd forint lett volna ebben az évben. Ha a forgalom kiesés a feltételezettnek megfelelően alakul, akkor is nominálisan 550-600 milliárd forinttal még mindig emelkedhet 2020-ban a forgalom, ami az áremelkedést figyelembe véve volumenben 1 százalékos növekedést jelentene az egész évre. Amennyiben a feltételezettnél több lenne a munkanélküli és a részmunkaidős foglalkoztatott, akkor a kiskereskedelmi forgalom vissza is eshet a tavalyi évhez képest – állapítja meg a GKI.

Az elemzés kitér arra is, hogy az országosan mintegy stagnáló (esetleg visszaeső) kiskereskedelmi forgalom azonban településenként igen eltérő hatásokat okoz. Ahol korábban is kicsi volt az átlagos forgalom, ott elképzelhető, hogy maguk a boltok is végleg bezárnak, így ezek forgalma a szomszédos településeken jelenik majd meg.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Munkaerőpiac: a magyarok többsége nem tudja mit tud

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához

Az USA tisztán akar repülni, de ez a földeket veszélyeztetheti

A program keretében a gyártók adójóváírásra lesznek jogosultak az olyan fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) esetében, amelyek legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását a kőolaj-alapú repülőgép-üzemanyaghoz képest.

Fél a madárinfluenzától? Itt van minden, amit a témában tudni érdemes

A vírus jellemzően nem fertőzi meg az emberi légutakat, mivel az emberek torkában, orrában vagy felső légutaiban nincsenek meg azok a receptorok, amelyek a jelenlegi madárinfluenza-törzsre érzékenyek.

Otthonfelújítási támogatás: van amire egy nap maradt, másra egy hónap

Az igénylőnek tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek kell lennie az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal tud igazolni.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.