Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Hitelminősítés. Nem vizsgálta Magyarországot a Moody's
No menu items!

Hitelminősítés. Nem vizsgálta Magyarországot a Moody’s

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a “Baa3” szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására.

A Moody’s az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy az európai uniós államadósok besorolásainak előre tervezett felülvizsgálatait mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő – a Moody’s mellett a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege, az S&P Global Ratings – az idén összesen hat, egyenként két-két időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 24-re tűzte ki.

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, mindketten február 12-én, amikor változatlan stabil kilátással megerősítették a magyar államadós-osztályzatokat.

Az S&P legközelebb augusztus 13-án, a Fitch július 30-án vizsgálja a magyar szuverén minősítést.

A Moody’s jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.

A Fitch és az S&P azonban két éve egy fokozattal a jelenleg is érvényes “BBB”-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi “BBB mínusz”-ról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél egy szinttel alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody’s ugyanakkor a tavalyi második, szeptemberi felülvizsgálati időpontban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását. Így a három nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg egyedül a Moody’s Investors Service tartja nyilván pozitív kilátással Magyarország államadósság-kötelezettségeinek besorolását.

A Fitch Ratings magyar államadós-besorolásainak kilátása a két évvel ezelőtti osztályzatjavítás óta folyamatosan stabil.

A Standard & Poor’s tavaly februárban pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. Alig két hónappal később, tavaly áprilisban azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a magyar osztályzati kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival indokolva a lépést.

A Moody’s a magyar gazdaságról összeállított, pénteken Londonban ismertetett országjelentésében ugyanakkor kiemelte: a “Baa3” szintű magyar államadós-osztályzatra általa érvényben tartott pozitív kilátás azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolású szuverén adósokkal összehasonlítva erőteljes teljesítményt mutatott, és a cég várakozása szerint ez a továbbiakban is így lesz.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százalékkal, 2022-ben 5,1 százalékkal növekszik.

A másik két hitelminősítő ennél gyorsabb kilábalásra számít a magyar gazdaságban.

A Standard & Poor’s a magyar adósosztályzat múlt havi megerősítéséhez fűzött részletes elemzésében közölte, hogy az idén 4,6 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít. A Fitch Ratings prognózisa szerint a magyar gazdaság teljesítménye az idén 4,9 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal bővül.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: 1,5 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 4,0, az importoldalon 3,0 százalékkal csökkent.

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

Noha Magyarország lemarad a nemzetközi átlag mögött ezen a téren, egyre több cég érdeklődik a terület iránt.

Mesterséges intelligencia a HR-ben

A mesterséges intelligencia néhány éve valósággal ránk rúgta az ajtót, a technológia az élet számos területét igyekszik forradalmasítani. Az AI térhódításához a munkaerőpiac is fokozatosan alkalmazkodik, a HR-folyamatokban is egyre nagyobb szerepet kap, a szakemberek döntő többsége ma már úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia valódi segítség lehet.

Rekordon a személyi kölcsönök, ismét 100 milliárdnál a lakáshitelek

Márciusban tovább csökkent a lakáshitelek átlagos kamata, az új szerződések összege pedig megközelítette a 100 milliárd forintot, amire utoljára közel két éve volt példa. A személyi kölcsönből is rekordösszegben vettek fel az igénylők.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.