Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Autó A kategóriabajnok Ford Focus a Cote d’Azur-on tért vissza

A kategóriabajnok Ford Focus a Cote d’Azur-on tért vissza

A bajnok cím mindig kötelez. Egy bajnok nem hibázhat, miközben éreztetnie kell, ki az úr a háznál. Az alsó-középkategória ászának számító Ford Focus új, negyedik generációjának megjelenését ezért nem is kapkodták el. A franciaországi bemutatón pedig megtapasztalhattuk: megérte.

Egy népszerű modell új verziójának bemutatkozása mindig többlépcsős. Kezdve onnan, amikor lesifotóként aposztrofálva – de persze gondosan megtervezve – megjelennek azok a képek, amelyek a mindenféle álcázó matricával letakart autó várható formájáról adnak támpontot a rajongóknak. Azután jönnek azok az élő bemutatkozások – valamelyik nagy nemzetközi autós showhoz igazítva -, amikor még csak álló helyzetben lehet rácsodálkozni az autóra. Majd következik a nagy pillanat, amikor már élőben, terepen is ki lehet próbálni, mit is tud valójában a kocsi.

Az Üzlet egy ilyen bemutatkozásra indult a francia Riviérára, Nizzába, ahol az alsó-középkategória globális piacvezető modellje, a Ford Focus negyedik generációs változatai sorakoztak fel. Így aztán a reptérről egy raktártelep felé indult kisbuszunk – stílszerűen egy, a belső ülések szembefordításával tárgyaló busszá alakított Ford Tourneo Custom -, ahol miután megkaptuk a kiválasztott modellt, egy Vignale-t, az előre beállított navigációra rányomva már indulhattunk is utunkra. Ami a provence-i tájak felfedezése címszó alatt ezúttal az utazók körében kevésbé ismert hegyvidéket jelentette.

Johnny English nyomdokain

Ami ugyan tartogat szép látnivalókat – a hegyoldalba épült bájos falvakat, szép nemzeti parkokat, méltóságteljes távoli hegycsúcsokat -, de aki egyszer is járt anno az Adria felé kanyargó keskeny, gyakran korlát nélküli horvát hegyi utakon, kanyargós szerpentineken, pontosan tudja, hogy egy ilyen utazás nem éppen a nézelődésről szól. Már csak azért sem, mert amíg legújabb filmjében az angol majdnem szuperkém, Johnny English a dél-francia hegyi utakon, őfelsége szolgálatában rakétákat kilőve is segíthette előre haladását, nekünk ez érthető okokból nem adatott meg.  Így aztán a prémiumkategóriás Focus Vignale belső terének kényeztetése mellett maradt az erős koncentrálás.

Az már a többórás hegyi út során megbizonyosodott, hogy az új Focus nemcsak kívülről, de belülről is más dimenzió elődjéhez képest. Később pedig az is kiderült, hogy ez nemcsak a legmagasabb kényeztetést ígérő Vignale, hanem a sallangmentes modellekre is igaz, amelyek a külső mellett, belső eleganciában sem igen maradnak el a nagyobb luxust felvonultató testvérüktől. Emellett az is egyértelművé vált, hogy az új Focus – miként az másnap más verziók esetében már a városban is beigazolódott, dinamikusan és könnyedén vezethető. A sportos kormányt pedig mintha kifejezetten a gyakori fékezéseket, váltásokat, gyorsulásokat igénylő hegyi szakaszokhoz optimalizálták volna, miközben a csendes, de mégis erős motor is azt szolgálná, hogy egy kellemes zene ritmusára vezetve adjuk át magunkat az új Bang&Olufsen hangzásélménynek.

Nem bízták a véletlenre: konzultáltak a vevőkkel

A Focus legenda éppen húsz esztendővel ezelőtt kezdődött, amikor a már akkoriban is unalmasnak számító, kispolgárian konzervatív Escort után merészet húzott a ma már Németország egyetlen amerikai autógyártójának számító Ford. Az akkori kor ízlése szerint sportosan elegáns Focus 1998-as formavilága olyannyira időtállóra sikeredett, hogy nem is kellett túl sűrűn megújítani a modellt, amiből az első példány megjelenése óta már több mint ötmillió rója az utakat.

De mivel a közepes méretű családi autók kategóriája – az egyre nagyobb szegmenst képviselő családi egyterűek mellett – minden autógyártó profitabilitása szempontjából a leginkább meghatározó, a Ford a generációváltásokkal is haladt az idővel – és ezúttal sem bízott semmit a véletlenre. Sőt a vásárlói véleményekre rákérdezve kezdtek hozzá ahhoz a tervezéshez, amelynek eredményeként megszületett a korábbinál elegánsabb külsőt, tágasabb belső teret és innovatívabb műszaki megoldásokat kínáló modellpaletta az ötajtós ferdehátúval, illetve a családi kedvenc kombival, amelyek az áramvonalas Focus Titanium, a sportos Focus ST-Line és az elegáns Focus Vignale változatokban kerülnek a szalonokba. És ha már az egyterűek hódításáról írtunk, a kínálatban már a hasmagasságával, tetősíneivel és látványos védőelemeivel szabadidő-autós hangulatot teremtő Focus Active crossover is megjelenik.

Tiszta lapról indulva

A hegyi kanyargás végén egy elegáns golfhotel volt az éjszakai szálláshely, ahol előbb még a Ford emblémájával feldíszített konferenciateremben az új Focus megszületésének történetével is megismerkedhettünk az egyes tervezőrészlegek vezetőinek előadásában.

Ahol a legfontosabb meghatározás az új emberközpontú dizájn filozófia volt. Amelynek gyújtópontjában a biztonságos, stresszmentes vezetési élmény áll, amelynek szellemében a kormánykereket fogva, szinte már csak felügyelni kell a legmodernebb technológiák által kontrollált rendszereket. Mindez persze ma már más autógyártók prezentációjában is bizonyára elhangozhatna, de az tény, hogy az új Focusban jó néhány új, vezetősegítő technológia működik, amelyek egyszerűbbé teszik az autózást a lassan araszoló forgalomban és jobb látási viszonyokat teremtenek éjszaka, vagy akár egyetlen gombnyomásra leparkolják az autót, és segítenek elkerülni a baleseteket. Ennek kapcsán jelentette ki Joe Bakaj, a Ford Európa termékfejlesztési alelnöke, hogy ritka az olyan alkalom, amikor tiszta lappal, a nulláról kiindulva tervezhetnek meg egy új autót.

Így született meg a kategória legáramvonalasabb modelljeként definiált Focus, amelynél a mai trendeknek megfelelően hátrébb tolták az első tetőoszlopokat, aminek eredményeként – a karosszéria arányait előnyösebbé téve – hosszabb lehet a motorháztető, miközben a biztonság is javult azáltal, hogy hátrébb került A-oszlopok kevesebbet takarnak ki a vezető látóteréből.

Ami talán még ennél is fontosabb, az új Focusban mind az utasoknak, mind a csomagoknak több hely jut: az első és a hátsó ülések közötti távolság több mint 5 cm-rel lett nagyobb. A beltér szélessége is megnőtt: a hátsó üléssorban 6 cm-rel lett nagyobb a válltér, miközben a térérzetet tovább javítva a hátsó ajtók oldalüvege egészen a hátsó oszlopig ér.

Technológiahad a kormánykerék körül

És miközben a jól kreált marketing meghatározások csak üres szavakat jelentenek a tények nélkül, a Focus esetében tény, hogy a legújabb technológiák hada segíti a vezetőt. Ilyen az elöl haladó járművek mögött kényelmes követési távolságot tartó Adaptív Sebességtartó Automatika, ami most az autót akár álló helyzetre is lefékező Stop&Go rendszerrel, a Sebességkorlátozásra Figyelmeztető rendszerrel, valamint a Sávközép technológiával is kiegészült. Emellett a Fordokban elsőként alkalmazott prediktív kanyarfény és jelzőtábla-felismerő világítás funkciókkal kiegészített Adaptív Fényszórórendszer már előre, még a kanyar, kereszteződés vagy körforgalom előtt beállítja a fénycsóva megfelelő szögét és terítését.

Emellett a Focus az első európai Ford-modell, amelyben megjelenik a Head-up display (HUD), ami a vezető látóterébe vetíti ki a legfontosabb járműinformációkat, hogy az autósnak ritkábban kelljen elfordítania tekintetét a forgalomról. Az Aktív Parkolóasszisztens 2 pedig automata sebességváltó esetén önállóan kapcsolja az előre- és hátrameneti fokozatokat, kezeli a gázt és a féket, és önállóan kormányoz, vagyis teljesen automatikusan elvégzi a párhuzamos vagy a merőleges parkolást egy, a karosszériánál mindössze 1,1 méterrel hosszabb parkolóhelyen.

De van emellett Gyalogos- és Kerékpáros-észleléssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető Rendszer éppúgy, mint Kikerülő Kormányzási Asszisztens, Keresztirányú Forgalomfigyelővel kiegészített Holttérfigyelő rendszer, Széles Látószögű Tolatókamera, Rossz Irányra Figyelmeztető, illetve Ütközés Utáni Fékezés rendszer.

Ami pedig az erőforrást illeti: a Focus négyféle motorral kerül a piacra. A többszörösen díjnyertes 1,0 literes, 125 lóerős EcoBoost benzinmotorra, a korábbinál is alacsonyabb 4,8 l/100 km fogyasztással, az új 1,5 literes 150, illetve 182 lóerős EcoBoost benzinmotorral, 5,3 l/100 km legalacsonyabb fogyasztással, az új 1,5 literes EcoBlue dízelmotorral 95 és 120 lóerős teljesítménnyel és 3,5 l/100 km legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztással, illetve a 2,0 literes EcoBlue dízelmotorral 150 lóerős teljesítménnyel, 4,4 l/100 km legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztással. A váltók között pedig a hatfokozatú manuális sebességváltók mellett egy új, nyolcfokozatú automata is megjelent.

Mindehhez pedig a SYNC 3 kommunikációs és szórakoztató rendszer 8 colos központi érintőképernyővel garantálja a könnyű tájékozódást, telefonálást, navigációt, illetve az új, 675 wattos B&O PLAY hangrendszerrel együtt a zenei élményeket.

 

Friss

Immár évi egymilliárd forintból gazdálkodhat a Mohosz

Egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek évente, hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illeti. A jövedelem a közfeladat ellátási szerződésben rögzítették. A Mohosz elnökhelyettes átlátható gazdálkodást ígér.

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Az áfacsökkentés óta vonzóbb a halágazat

A tavaly januári áfacsökkentés után növekedésnek indult a halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások száma. Ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele közel 18 milliárd forintra emelkedett - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Teszt: a light üdítők. Árak és értékek

A tesztet közkívánatra készítették a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tesztelői, akik tizenhat országosan kapható light üdítőt vettek sorra olvasói sürgetésre.  Szoros versenyben most is bebizonyosodott: az ár nem mindig fejezi ki az érték mértéket - a tesztelők szerint.

Hírek

Norvégia is megvonta a segélyt a brazil esőerdőktől

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is felfüggesztette az esőerdők védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában. A norvég kormány szerint a brazil vezetés semmit sem tesz a világ tüdejének megóvásáért.

Trump szemet vetett Grönlandra – a dánok szerint tréfa

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától - értesült a The Wall Street Journal. A hírt Lars Lokke Rasmussen korábbi dán kormányfő áprilisi tréfának nevezte.

E-cigit szívtak – súlyos állapotban kerültek kórházba

Az orvosok szerint az e-cigarettázás juttathatta kórházba azt a mintegy ötven amerikait, akiket súlyos légúti megbetegedéssel diagnosztizáltak a napokban. A betegek többsége tizenéves.

Prehisztorikus Vénusz – újabb termékenységi istennőszobor-lelet

Újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac Zupski mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő.

Német KRESZ-reform. Hatszoros büntetési tételek, új táblák

Drágább lesz a szabálytalan közlekedés Németországban, a szabályok átalakítás is tervezi a tárca. A KRESZ tervezett új elemei között szerepel például, hogy lesz gyorsforgalmi út kerékpárosoknak, lépésben kanyrodhatnak a teherautók és  három személy már autózhat a buszsávban is.

Korrupció ígéretével üzletelt – Borítékolta lebukását

Egy tévesen megcímzett boríték buktatta le a csalót, aki bírók, ügyészek, nyomozók befolyásolását ígérve több millió forintot kért "ügyfeleitől". A tettes és társa ellen egyebek mellett befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Hamis luxusillatokat rejtett a budapesti raktár

Egymilliárd forint értékben foglalt le hamis márkajelzésű parfümöket, napszemüvegeket, kozmetikai termékeket és hangszórókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Budapesten.

Veszélyes az ünnepi tűzijáték a házi kedvencekre

A tűzijáték miatti óvintézkedésekre figyelmezteti a kutyatartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A legfontosabb, hogy az ebekbe ültetett mikrochip regisztrált legyen.

Parlagfű. Kötelező az irtás, nincs türelmi idő

Fontos a korai védekezés, ezért idén megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Kényszerleszállás. Krími járat gyulladt ki Moszkva fölött

Kényszerleszállást hajtott végre Moszkva közelében csütörtök hajnalban az Ural Airlines légitársaság egyik utasszállító repülőgépe, miután mindkét hajtóműve madarat szippantott be.

2600 éve már söröztek a kelták

Már a kelták is kedvelték a mediterrán életstílust: szívesen ittak bort, és 2600 évvel ezelőtt már a sört is kerámiából készült görög ivócsészékből fogyasztottak. Más félét szerettek a az eltérő státuszú néprétegek akkoriban - állapították meg kutatók.

Szmog-díj jöhet Bukarestben

Kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, az Euro 3-as és a nem a román fővárosban forgalomba helyezett kocsikat pedig csak környezetvédelmi matricával engedné az utakra a főpolgármester.
Hirdetés

Gazdaság

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.

Több mint 68 milliárd kamatozik babakötvényben

Idén eddig közel 20 ezer kincstári Start-értékpapírszámlát nyitottak, így már 190 ezer gyermek pénze van babakötvényben - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Svájc – A kolompok és banktitkok országa

Érdemes egy kicsit a svájci sztereotípiák mögé tekinteni és megismerkedni az ország gazdaságának, európai szerepének legalább egy-egy szeletét szemügyre venni. Dr. Gonda György a gazdasági szakember szemével tekintett körül az alpesi országban járva.

Kamatcsökkentést kér az amerikai elnök a FED-től

Egy teljes százalékpontos kamatcsökkentésre ösztökélte az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszert (Federal Reserve/Fed) Donald Trump amerikai elnök, aki szerint a Fed monetáris politikája "gúzsba köti" a nemzetgazdaságot.
Hirdetés
Hirdetés