Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Ryanair az energiaválság ellenére is szétkeresi magát
No menu items!

A Ryanair az energiaválság ellenére is szétkeresi magát

Illusztráció: Bigstock

A megemelt jegyáraknak köszönhetően a Ryanair a tavalyi év végén többet keresett, mint valaha, ezért további áremelésekre készül.

A jegyárak emelése rekordnyereséget hozott a Ryanairnek, amely láthatóan ragaszkodik ehhez a stratégiához: az ír fapados vezetősége már be is jelentette, hogy az utasoknak idén magasabb árakra kell számítaniuk, különösen húsvétkor és nyáron – írja a Spiegel.

A Ryanair az elmúlt negyedévben minden eddiginél többet keresett, és az infláció ellenére keresletnövekedést regisztrált. “Január második és harmadik hetében rekordot döntöttünk a foglalások terén, a húsvét és a nyár folyamán pedig nagyon erős volt a kereslet” – mondta Neil Sorahan pénzügyi igazgató. Mint mondta, a foglalásokban nincs jele a recessziónak.

A légitársaság profitál az ázsiai turisták visszatéréséből és az erős dollárból, amely Európába vonzza az amerikaiakat – tette hozzá Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

Az október és december közötti szezonálisan gyenge időszakban a légitársaság 211 millió eurót keresett, mintegy kétszer annyit, mint az előző, 2017-es rekord karácsonyi negyedévben. A jegyárak átlagosan 14 százalékkal voltak magasabbak a válság előtti szintnél – közölte a légitársaság.

Magasabb árak húsvétkor és nyáron

O’Leary szerint a tavalyihoz képest az árprémium a húsvét környékén és a nyáron egyszámjegyű lehet. A rendelkezésre álló kapacitások Európában még mindig szűkösek – mondta. Egyes légitársaságok szándékosan korlátozzák, hogy magasabb jegyárakat számíthassanak fel.

A teljes pénzügyi évre Európa vezető légitársasága 168 millió utassal tervez, ami jóval több, mint a válság előtti 149 milliós rekord. Az igazgatótanács megismételte a nemrég megemelt előrejelzését, amely szerint a márciusban záruló pénzügyi évre 1,325-1,425 milliárd euró nettó nyereséggel számol. A brit versenytárs Easyjet az elmúlt negyedévben még veszteséges volt, de a 2023 szeptember végéig tartó teljes pénzügyi évre szintén adózás előtti nyereséget vár.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.