Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Állampapírokban már célegyenesben a kormány ötéves terve
No menu items!

Állampapírokban már célegyenesben a kormány ötéves terve

Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Havonta 500 milliárd forint körüli friss megtakarítás áramlik az idén a háztartásoktól állampapírokba, ezzel nagyon közel került az állomány ahhoz a 11 ezer milliárdos értékhez, amelyet 2019-ben kitűzött a kormány – írja a Bank360.hu. A többi értékpapírt is veszik a kisbefektetők, akik meg akarják védeni a pénzüket a magas inflációtól. 

Tovább híztak a háztartások értékpapírszámlái februárban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az év első két hónapjában csaknem 1000 milliárd forintnyi friss megtakarítás került értékpapírokba, tarolt a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), de a befektetési alapok, a banki kötvények és a részvények is népszerűek voltak. 

A februári csaknem 485 milliárd forintnyi beáramlás után a hónap végén már 18 517,7 milliárd forint volt a kisbefektetők értékpapírszámláin, ez majdnem a másfészerese annak az összegnek, amit bankbetétben tartanak a háztartások, és persze történelmi rekord. Nem meglepő, hogy februárban is gigantikus összeg került értékpapírokba, hiszen megérkezett a lakossághoz a 13. havi nyugdíj, emellett a januári rekord magas inflációs adat is arra késztetett sokakat, hogy értékálló befektetést keressenek a megtakarításaiknak. 

A második hónap egyik nagy nyertese a januárhoz hasonlóan a magyar állam volt. A januári 336,4 milliárd után újabb 207,8 milliárd forintnyi friss pénzből vásároltak a kisbefektetők állampapírokat. A négyötöde ennek az összegnek éven túli forint állampapírba került, vélhetően a legnagyobb arányban a PMÁP-ba. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) első negyedéves beszámolója alapján is ez a legkeresettebb lakossági papír, az első negyedévben csaknem ezer milliárd forinttal nőtt az állománya. 

A siker küszöbén a kormány ötéves terve

A háztartásoknál a vásárlásoknak köszönhetően február végén az MNB adatai szerint árfolyamértéken számolva 10 685 milliárd forintnyi állampapír volt, az ÁKK március végi adatai alapján a lakosságnál már 10 778 milliárd forintnyi állampapír lehetett.

A Bank360.hu emlékeztet rá, hogy a 11 ezer milliárdos küszöb azért fontos, mert ezt a célt már négy évvel ezelőtt, 2019 áprilisában még a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) beharangozásakor bejelentette Varga Mihály pénzügyminiszter. Akkor 6 ezer milliárd forint körül volt a lakossági állampapír-állomány, és bár azóta sok minden történt a gazdaságban, covid-járvány, háború és évtizedek óta nem látott infláció, úgy tűnik, a kitűzött célt valóban sikerül az idén megvalósítani. Igaz, részben éppen a magas infláció hatásaként. Az ÁKK nemrég jelentette be, hogy már több mint 784 ezer embernek van Magyarországon állampapírja, és ebben nincsenek benne a babakötvénnyel rendelkező gyerekek. 

Minden értékpapír jól ment

Nem csak az állam, a többi kibocsátó is sok pénzt vonzott a lakosságtól. A banki kötvények ismét reneszánszukat élik a 2008-2009-es válság után. Februárban 50 milliárd forintnyi friss lakossági pénzt vonzott ez a megtakarítási forma, így az állomány 246,2 milliárd forintra hízott, ami hétéves rekord. 

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények egyelőre nem mozgatják meg a kisbefektetőket, a befektetési alapok viszont annál kapósabbak. Februárban is csaknem 190 milliárd forintnyi friss megtakarítást költöttek befektetési jegyekre a háztartások, így az alapokban lévő lakossági vagyon már megközelítette a 6320 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

A részvények árfolyama sokat ingadozott az elmúlt hetekben. Bár februárban még nem lehetett látni az amerikai bankcsődöket, és a Credit Suisse súlyos problémáit, a süllyedő árfolyamok láttán a magyar kisbefektetők már elkezdtek visszatérni részvénypiacra. Csaknem 23 milliárd forintért vettek magyar részvényeket, ezzel a náluk lévő állomány 1246 milliárd forintos történelmi csúcsra ért. Ennek az állománynak több mint a fele, 639 milliárd forintnyi értékpapír bankrészvény volt, döntő részben vélhetően az OTP papírjai. 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.