Kezdőlap Élelmiszeripar Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég - a génmódosítottból sem
No menu items!

Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég – a génmódosítottból sem

Az amerikai szójabab-termelés adataiból: 96,84 millió tonna a 2019/20-as mezőgazdasági szezonban. Kép/Forrás/atomicargo.com 

Ha szójáról beszélünk, nagy valószínűséggel génmódosított terményről folyik a diskurzus.  Márpedig nem kis mennyiségről van szó. A mezőgazdasági termények harmada a takarmánynövény, a legelterjedtebb a szója. Élelmiszert és üzemanyagot is előállítanak belőle, valamint ipari termékek alapanyagoként is szolgál. A génmódosított fajták aránya 90 százalék felett van. A világ növekvő szójaéhsége miatt Brazíliában 15 év alatt 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett termőterület. 

Több húshoz több takarmány kell

A húsfogyasztás évtizedek óta tartó növekedésével párhuzamosan a termőföldek egyre nagyobb részén folyik takarmánytermesztés. Az ipari állattartásban a proteingazdag szója a legelterjedtebb alapanyag. 2001 óta ötszörösére nőtt a kereskedelmi forgalma. Takarmány mellett élelmiszert és üzemanyagot is elállítanak belőle, ipari termékek alapanyagoként szolgál. A szójatermés 40-40 százalékából élelmiszer és takarmány lesz. 20 százalékot az ipar használ fel, illetve üzemanyagot állítanak elő belőle.

GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu
GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu

A legtöbbet, 133 millió tonnát Braziliában termelnek. Az USA 117 tonnával a második, Argentína évi 53 tonnával a harmadik. A három ország adja a globális szójaexport 90 százalékát! Mindháromban folyamatosan növekszik a termőterülete és a génmódosított (GMO) fajták aránya. Brazíliában a megtermelt mennyiség 97 százaléka génmódosított, az USA-ban 94 százaléka. Így természetesen az exportra termelt szója is GMO termesztésű. Így az Európai Unióba a GMO tilalom ellenére ömlik a brazil és az amerikai GMO takarmány.

A Kína étvágya csillapíthatatlan

Kína messze a világ legnagyobb hústermelős és húsfogyasztó országa. Ennek megfelelően nagy az igénye takarmányokra. A világ legnépesebb országa évek óta a legjelentősebb szójaimportőr. 2019-ben 74 millió tonnát vásárolt, a globális export kétharmadát. A második legnagyobb vásárló messze lemaradva az EU volt 13 millió tonnával.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború jelentősen átalakította a nemzetközi szójapiacot. 2020-ban Brazíliának 37 százalékkal több szóját sikerült értékesítnie kínai vevőknek, mint egy évvel korábban.

A szójatermelés ABC-je

A világkereskedelmet négy konszern dominálja: az amerikai Archer Daniels Midland, a brit Bunge, szintén amerikai Cargill és a holland Louis Dreyfus Company. A kezdőbetűik alapján ABCD-konszern néven ismert vállalatok exportálták 2019-ben a legnagyobb termelő ország, Brazília szójatermelésének 46 százalékát. A legnagyobb helyi vállalatnak, az Amagginak csak 9 százalék jutott a szójatortából.

Hatalmas hajókat és méghatalmasabb összegeket mozgatnak az ABCD-konszernek tagjai Kép/Forrás/journalmarinemarchande.eu/

A szójából takarmányt előállító konszernek rengeteget invesztáltak a szállítási infrastruktúrába: kikötőket és logisztikai központokat építenek, szállítóhajókat vásároltak.

A brazilok mindenhol szóját termesztenének

A piaci igény és a megtermelt mennyiség dinamikus növekedése miatt folyamatosan nő a szójaföldek kiterjedése: az elmúlt 20 évben 77-ről 125 millió hektárra. Ezzel a legelőterület után a szójaföldek váltak az erdőírtások második legfontosabb okává. Különösen Brazíliában és Argentínában ölt egyre aggasztóbb mértéket a korábban természetes területek művelés alá vonása.

GMO mentes – magunk és a környezet védelmében Kép/Forrás/NLC.com

2006 és 2019 között Brazíliában 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett mezőgazdasági termőterület. Ez két és fél magyarországnyi területet jelent! 90 százalékából legelő, 10 százalékából szójaföld lett. A betelepített egykori szavannákat kizárólag szójatermesztésre használják. Ennek oka, hogy egy nemzetközi egyezmény tiltja a 2008 után kiirtott őserdők helyén termelt szója kereskedelmét. Ez az úgynevezett ’Amazonas-moratórium’. Az egyezmény viszont nem vonatkozik a dél-kelet-brazíliai Cerrado-szavannára. A természeti terület az Amazonas-őserdőnél kevésbé ismert, de környezet- és klímvédelmi szempontból legalább annyira fontos.

Civil és nemzetközi szervezetek követelése ellenére az ABCD-konszernek évek óta sikeresen akadályozzák meg a kereskedelmi tilalom kiterjesztését a 2 millió négyzetkilométeres Cerrado helyén termelt szója kereskedelmére. A környezetvédők legalább ekkora problémának tartják, hogy az ’Amazonas-moratórium’ is csak azt akadályozza meg, hogy az esőerdőből közvetlenül szójaföld legyen. Ha azonban olyan egykori természetes területre telepítik a szóját, ahol az erdőírtás után először mást termesztettek, nem érvényesül a szója kereskedelmére vonatkozó tilalom.

Szándékos erdőtüzek?!

Lángok emésztik az Amazonas menti esőerdőket

A brazil farmerek a kevés előírást is kijátszák a szója termőterületének növelése érdekében. Civilek az ő számlájukra írják a 2019-2020-ban feltűnően gyakran pusztító erdőtüzeket. Légifelvételeken jól látható, hogy leginkább a szójaföldekkel szomszédos erdők égtek le. A környezetvédők nagy szerepet tulajdonítanak a hatóságok tétlenségének és az általános politikai klímának is a tüzek elszaporodásában. Utóbbi miatt a környezetvédelmi előírásokat lazító és a mezőgazdasági termelést a természetvédelemnél fontosabbnak tartó brazil elnököt, Jair Bolsonarót terheli a fő felelősség. Brazíliában még sosem pusztult el egyetlen év alatt annyi őserdő és szavanna, mint 2019-ben!

A húsevő európaiak közvetett felelőssége

GMO-mentes takarmányozás megteremtését tervezi a magyar  agrárminisztérium. A tárca célja, hogy a GMO-szója-behozatalt hazai termesztésű takarmánynövényekkel váltsa ki.

A világ talán legelismertebb tudományos magazinja, a Science elemzése szerint az EU-ba kerülő import szója 20 százaléka őserdőből vagy szavannából lett területen terem. Erre hivatkozva a magazin közvetlen összefüggést állapított meg a világon a legmagasabbak közé tartozó európai húsfogyasztás és a brazíliai őserdők pusztulása között.

Az 1880 óta megjelenő Science arra is felhívja a figyelmet, hogy az őserdők és szavannák pusztulása rombolja a klímát, valamint az állat- és növényvilág gazdagságának csökkenéséhez vezet. Ezen túlmenően társadalmi konfliktusokat is okoz: az őslakók otthonaik elhagyására kényszerülnek, szervezett bűnözői csoportok a konszernek megbízásából erőszakot alkalmaznak a természetpusztítás ellen fellépő őslakosok és civilek ellen. Az 1993-ban alapított brit szervezet, a Global Witness riportja szerint 2019-ben Brazíliában 24 környezetvédő aktivistát öltek meg, 90 százalékukat az Amazonas-vidékén.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Matolcsy: Közép-Kelet-Európa a világ egyik növekedési motorja lehet

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Hetekre leáll a Skoda mindhárom csehországi gyára

A chiphiány miatt a Skoda Auto - egyetlen gyártószalag kivételével - hétfőtől két hétre leállítja a termelést mind a három csehországi üzemében - jelentette be Tomás Kotera, a vállalat szóvivője Mladá Boleslavban.

Hírek

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Fellobbant az olimpiai láng – Pekingbe indul a fáklya

Fellobbant a jövő februárban rendezendő pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A kínai szervezők kedden veszik át a fáklyát.

Bölcsődeépítési program – újabb 50 milliárdos pályázat nyílik

Folytatódik a bölcsődeépítési program, és elkészült a bölcsődemintaterv-katalógus, amely az önkormányzatoknak és egyházaknak nyújt segítséget a tervezésben - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Szerdán újra drágul az üzemanyag

Szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára: a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 7 forinttal kerül majd többe a hét közepétől.

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom