Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég - a génmódosítottból sem
No menu items!

Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég – a génmódosítottból sem

Az amerikai szójabab-termelés adataiból: 96,84 millió tonna a 2019/20-as mezőgazdasági szezonban. Kép/Forrás/atomicargo.com 

Ha szójáról beszélünk, nagy valószínűséggel génmódosított terményről folyik a diskurzus.  Márpedig nem kis mennyiségről van szó. A mezőgazdasági termények harmada a takarmánynövény, a legelterjedtebb a szója. Élelmiszert és üzemanyagot is előállítanak belőle, valamint ipari termékek alapanyagoként is szolgál. A génmódosított fajták aránya 90 százalék felett van. A világ növekvő szójaéhsége miatt Brazíliában 15 év alatt 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett termőterület. 

Több húshoz több takarmány kell

A húsfogyasztás évtizedek óta tartó növekedésével párhuzamosan a termőföldek egyre nagyobb részén folyik takarmánytermesztés. Az ipari állattartásban a proteingazdag szója a legelterjedtebb alapanyag. 2001 óta ötszörösére nőtt a kereskedelmi forgalma. Takarmány mellett élelmiszert és üzemanyagot is elállítanak belőle, ipari termékek alapanyagoként szolgál. A szójatermés 40-40 százalékából élelmiszer és takarmány lesz. 20 százalékot az ipar használ fel, illetve üzemanyagot állítanak elő belőle.

GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu
GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu

A legtöbbet, 133 millió tonnát Braziliában termelnek. Az USA 117 tonnával a második, Argentína évi 53 tonnával a harmadik. A három ország adja a globális szójaexport 90 százalékát! Mindháromban folyamatosan növekszik a termőterülete és a génmódosított (GMO) fajták aránya. Brazíliában a megtermelt mennyiség 97 százaléka génmódosított, az USA-ban 94 százaléka. Így természetesen az exportra termelt szója is GMO termesztésű. Így az Európai Unióba a GMO tilalom ellenére ömlik a brazil és az amerikai GMO takarmány.

A Kína étvágya csillapíthatatlan

Kína messze a világ legnagyobb hústermelős és húsfogyasztó országa. Ennek megfelelően nagy az igénye takarmányokra. A világ legnépesebb országa évek óta a legjelentősebb szójaimportőr. 2019-ben 74 millió tonnát vásárolt, a globális export kétharmadát. A második legnagyobb vásárló messze lemaradva az EU volt 13 millió tonnával.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború jelentősen átalakította a nemzetközi szójapiacot. 2020-ban Brazíliának 37 százalékkal több szóját sikerült értékesítnie kínai vevőknek, mint egy évvel korábban.

A szójatermelés ABC-je

A világkereskedelmet négy konszern dominálja: az amerikai Archer Daniels Midland, a brit Bunge, szintén amerikai Cargill és a holland Louis Dreyfus Company. A kezdőbetűik alapján ABCD-konszern néven ismert vállalatok exportálták 2019-ben a legnagyobb termelő ország, Brazília szójatermelésének 46 százalékát. A legnagyobb helyi vállalatnak, az Amagginak csak 9 százalék jutott a szójatortából.

Hatalmas hajókat és méghatalmasabb összegeket mozgatnak az ABCD-konszernek tagjai Kép/Forrás/journalmarinemarchande.eu/

A szójából takarmányt előállító konszernek rengeteget invesztáltak a szállítási infrastruktúrába: kikötőket és logisztikai központokat építenek, szállítóhajókat vásároltak.

A brazilok mindenhol szóját termesztenének

A piaci igény és a megtermelt mennyiség dinamikus növekedése miatt folyamatosan nő a szójaföldek kiterjedése: az elmúlt 20 évben 77-ről 125 millió hektárra. Ezzel a legelőterület után a szójaföldek váltak az erdőírtások második legfontosabb okává. Különösen Brazíliában és Argentínában ölt egyre aggasztóbb mértéket a korábban természetes területek művelés alá vonása.

GMO mentes – magunk és a környezet védelmében Kép/Forrás/NLC.com

2006 és 2019 között Brazíliában 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett mezőgazdasági termőterület. Ez két és fél magyarországnyi területet jelent! 90 százalékából legelő, 10 százalékából szójaföld lett. A betelepített egykori szavannákat kizárólag szójatermesztésre használják. Ennek oka, hogy egy nemzetközi egyezmény tiltja a 2008 után kiirtott őserdők helyén termelt szója kereskedelmét. Ez az úgynevezett ’Amazonas-moratórium’. Az egyezmény viszont nem vonatkozik a dél-kelet-brazíliai Cerrado-szavannára. A természeti terület az Amazonas-őserdőnél kevésbé ismert, de környezet- és klímvédelmi szempontból legalább annyira fontos.

Civil és nemzetközi szervezetek követelése ellenére az ABCD-konszernek évek óta sikeresen akadályozzák meg a kereskedelmi tilalom kiterjesztését a 2 millió négyzetkilométeres Cerrado helyén termelt szója kereskedelmére. A környezetvédők legalább ekkora problémának tartják, hogy az ’Amazonas-moratórium’ is csak azt akadályozza meg, hogy az esőerdőből közvetlenül szójaföld legyen. Ha azonban olyan egykori természetes területre telepítik a szóját, ahol az erdőírtás után először mást termesztettek, nem érvényesül a szója kereskedelmére vonatkozó tilalom.

Szándékos erdőtüzek?!

Lángok emésztik az Amazonas menti esőerdőket

A brazil farmerek a kevés előírást is kijátszák a szója termőterületének növelése érdekében. Civilek az ő számlájukra írják a 2019-2020-ban feltűnően gyakran pusztító erdőtüzeket. Légifelvételeken jól látható, hogy leginkább a szójaföldekkel szomszédos erdők égtek le. A környezetvédők nagy szerepet tulajdonítanak a hatóságok tétlenségének és az általános politikai klímának is a tüzek elszaporodásában. Utóbbi miatt a környezetvédelmi előírásokat lazító és a mezőgazdasági termelést a természetvédelemnél fontosabbnak tartó brazil elnököt, Jair Bolsonarót terheli a fő felelősség. Brazíliában még sosem pusztult el egyetlen év alatt annyi őserdő és szavanna, mint 2019-ben!

A húsevő európaiak közvetett felelőssége

GMO-mentes takarmányozás megteremtését tervezi a magyar  agrárminisztérium. A tárca célja, hogy a GMO-szója-behozatalt hazai termesztésű takarmánynövényekkel váltsa ki.

A világ talán legelismertebb tudományos magazinja, a Science elemzése szerint az EU-ba kerülő import szója 20 százaléka őserdőből vagy szavannából lett területen terem. Erre hivatkozva a magazin közvetlen összefüggést állapított meg a világon a legmagasabbak közé tartozó európai húsfogyasztás és a brazíliai őserdők pusztulása között.

Az 1880 óta megjelenő Science arra is felhívja a figyelmet, hogy az őserdők és szavannák pusztulása rombolja a klímát, valamint az állat- és növényvilág gazdagságának csökkenéséhez vezet. Ezen túlmenően társadalmi konfliktusokat is okoz: az őslakók otthonaik elhagyására kényszerülnek, szervezett bűnözői csoportok a konszernek megbízásából erőszakot alkalmaznak a természetpusztítás ellen fellépő őslakosok és civilek ellen. Az 1993-ban alapított brit szervezet, a Global Witness riportja szerint 2019-ben Brazíliában 24 környezetvédő aktivistát öltek meg, 90 százalékukat az Amazonas-vidékén.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Minden negyedik magyar online keres rá a tüneteire

A magyarok többsége betegség jeleit észlelve elsősorban a háziorvosával konzultál. Ugyanakkor gyakran több forrásból is gyűjtenek információt a betegek: minden negyedik páciens az interneten keres rá tüneteire – derül ki a Dokio egészségügyi platform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

MKIK: egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályaorientációs felméréséből.

Lassult a szlovákiai magyarok fogyása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adataiból.

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom