Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég - a génmódosítottból sem
No menu items!

Amit megetetnek velünk. Szójából sosem elég – a génmódosítottból sem

Az amerikai szójabab-termelés adataiból: 96,84 millió tonna a 2019/20-as mezőgazdasági szezonban. Kép/Forrás/atomicargo.com 

Ha szójáról beszélünk, nagy valószínűséggel génmódosított terményről folyik a diskurzus.  Márpedig nem kis mennyiségről van szó. A mezőgazdasági termények harmada a takarmánynövény, a legelterjedtebb a szója. Élelmiszert és üzemanyagot is előállítanak belőle, valamint ipari termékek alapanyagoként is szolgál. A génmódosított fajták aránya 90 százalék felett van. A világ növekvő szójaéhsége miatt Brazíliában 15 év alatt 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett termőterület. 

Több húshoz több takarmány kell

A húsfogyasztás évtizedek óta tartó növekedésével párhuzamosan a termőföldek egyre nagyobb részén folyik takarmánytermesztés. Az ipari állattartásban a proteingazdag szója a legelterjedtebb alapanyag. 2001 óta ötszörösére nőtt a kereskedelmi forgalma. Takarmány mellett élelmiszert és üzemanyagot is elállítanak belőle, ipari termékek alapanyagoként szolgál. A szójatermés 40-40 százalékából élelmiszer és takarmány lesz. 20 százalékot az ipar használ fel, illetve üzemanyagot állítanak elő belőle.

GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu
GMO-s vagy mentes? Kormányhatározat a GMO mentes termelésért. Bűncselekmény lesz az élelmiszer hamisítása Kép: AzÜzlet.hu

A legtöbbet, 133 millió tonnát Braziliában termelnek. Az USA 117 tonnával a második, Argentína évi 53 tonnával a harmadik. A három ország adja a globális szójaexport 90 százalékát! Mindháromban folyamatosan növekszik a termőterülete és a génmódosított (GMO) fajták aránya. Brazíliában a megtermelt mennyiség 97 százaléka génmódosított, az USA-ban 94 százaléka. Így természetesen az exportra termelt szója is GMO termesztésű. Így az Európai Unióba a GMO tilalom ellenére ömlik a brazil és az amerikai GMO takarmány.

A Kína étvágya csillapíthatatlan

Kína messze a világ legnagyobb hústermelős és húsfogyasztó országa. Ennek megfelelően nagy az igénye takarmányokra. A világ legnépesebb országa évek óta a legjelentősebb szójaimportőr. 2019-ben 74 millió tonnát vásárolt, a globális export kétharmadát. A második legnagyobb vásárló messze lemaradva az EU volt 13 millió tonnával.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború jelentősen átalakította a nemzetközi szójapiacot. 2020-ban Brazíliának 37 százalékkal több szóját sikerült értékesítnie kínai vevőknek, mint egy évvel korábban.

A szójatermelés ABC-je

A világkereskedelmet négy konszern dominálja: az amerikai Archer Daniels Midland, a brit Bunge, szintén amerikai Cargill és a holland Louis Dreyfus Company. A kezdőbetűik alapján ABCD-konszern néven ismert vállalatok exportálták 2019-ben a legnagyobb termelő ország, Brazília szójatermelésének 46 százalékát. A legnagyobb helyi vállalatnak, az Amagginak csak 9 százalék jutott a szójatortából.

Hatalmas hajókat és méghatalmasabb összegeket mozgatnak az ABCD-konszernek tagjai Kép/Forrás/journalmarinemarchande.eu/

A szójából takarmányt előállító konszernek rengeteget invesztáltak a szállítási infrastruktúrába: kikötőket és logisztikai központokat építenek, szállítóhajókat vásároltak.

A brazilok mindenhol szóját termesztenének

A piaci igény és a megtermelt mennyiség dinamikus növekedése miatt folyamatosan nő a szójaföldek kiterjedése: az elmúlt 20 évben 77-ről 125 millió hektárra. Ezzel a legelőterület után a szójaföldek váltak az erdőírtások második legfontosabb okává. Különösen Brazíliában és Argentínában ölt egyre aggasztóbb mértéket a korábban természetes területek művelés alá vonása.

GMO mentes – magunk és a környezet védelmében Kép/Forrás/NLC.com

2006 és 2019 között Brazíliában 220 ezer négyzetkilométer őserdőből és szavannából lett mezőgazdasági termőterület. Ez két és fél magyarországnyi területet jelent! 90 százalékából legelő, 10 százalékából szójaföld lett. A betelepített egykori szavannákat kizárólag szójatermesztésre használják. Ennek oka, hogy egy nemzetközi egyezmény tiltja a 2008 után kiirtott őserdők helyén termelt szója kereskedelmét. Ez az úgynevezett ’Amazonas-moratórium’. Az egyezmény viszont nem vonatkozik a dél-kelet-brazíliai Cerrado-szavannára. A természeti terület az Amazonas-őserdőnél kevésbé ismert, de környezet- és klímvédelmi szempontból legalább annyira fontos.

Civil és nemzetközi szervezetek követelése ellenére az ABCD-konszernek évek óta sikeresen akadályozzák meg a kereskedelmi tilalom kiterjesztését a 2 millió négyzetkilométeres Cerrado helyén termelt szója kereskedelmére. A környezetvédők legalább ekkora problémának tartják, hogy az ’Amazonas-moratórium’ is csak azt akadályozza meg, hogy az esőerdőből közvetlenül szójaföld legyen. Ha azonban olyan egykori természetes területre telepítik a szóját, ahol az erdőírtás után először mást termesztettek, nem érvényesül a szója kereskedelmére vonatkozó tilalom.

Szándékos erdőtüzek?!

Lángok emésztik az Amazonas menti esőerdőket

A brazil farmerek a kevés előírást is kijátszák a szója termőterületének növelése érdekében. Civilek az ő számlájukra írják a 2019-2020-ban feltűnően gyakran pusztító erdőtüzeket. Légifelvételeken jól látható, hogy leginkább a szójaföldekkel szomszédos erdők égtek le. A környezetvédők nagy szerepet tulajdonítanak a hatóságok tétlenségének és az általános politikai klímának is a tüzek elszaporodásában. Utóbbi miatt a környezetvédelmi előírásokat lazító és a mezőgazdasági termelést a természetvédelemnél fontosabbnak tartó brazil elnököt, Jair Bolsonarót terheli a fő felelősség. Brazíliában még sosem pusztult el egyetlen év alatt annyi őserdő és szavanna, mint 2019-ben!

A húsevő európaiak közvetett felelőssége

GMO-mentes takarmányozás megteremtését tervezi a magyar  agrárminisztérium. A tárca célja, hogy a GMO-szója-behozatalt hazai termesztésű takarmánynövényekkel váltsa ki.

A világ talán legelismertebb tudományos magazinja, a Science elemzése szerint az EU-ba kerülő import szója 20 százaléka őserdőből vagy szavannából lett területen terem. Erre hivatkozva a magazin közvetlen összefüggést állapított meg a világon a legmagasabbak közé tartozó európai húsfogyasztás és a brazíliai őserdők pusztulása között.

Az 1880 óta megjelenő Science arra is felhívja a figyelmet, hogy az őserdők és szavannák pusztulása rombolja a klímát, valamint az állat- és növényvilág gazdagságának csökkenéséhez vezet. Ezen túlmenően társadalmi konfliktusokat is okoz: az őslakók otthonaik elhagyására kényszerülnek, szervezett bűnözői csoportok a konszernek megbízásából erőszakot alkalmaznak a természetpusztítás ellen fellépő őslakosok és civilek ellen. Az 1993-ban alapított brit szervezet, a Global Witness riportja szerint 2019-ben Brazíliában 24 környezetvédő aktivistát öltek meg, 90 százalékukat az Amazonas-vidékén.

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.