Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság ÁSZ: a tavalyi gazdasági növekedés kedvező alap az idei évre
No menu items!

ÁSZ: a tavalyi gazdasági növekedés kedvező alap az idei évre

A rendelkezésre álló adatok alapján a múlt évi gazdasági növekedés kedvező alapot teremt az idei gazdasági folyamatok számára – állapította meg friss elemzésében az Állami Számvevőszék.

Az idén alapvető kihívást jelent ugyanakkor a gazdasági növekedés fenntartása a tavalyi év második félévétől felerősödött és gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok miatt. Ide tartozik a külső feltételek kedvezőtlen alakulása, a külkereskedelmi egyenleg alacsony aktívuma, az infláció növekedése, illetve a Covid-19 vírusjárvány további hullámainak megjelenése – figyelmeztettek.

A tavalyi dinamikus gazdasági növekedés az előzetes adatok alapján kedvező hatást gyakorolt az államadósság-mutató alakulására – mutattak rá az Állami Számvevőszék elemzői.

Az államadósságot befolyásoló tényezők között az elmúlt évben meghatározó volt, hogy a központi költségvetés bevételei az előzetes adatok szerint meghaladták az előirányzott összeget. Ugyanez érvényes az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból származó bevételekre.

Ugyanakkor az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya kedvezőtlenül alakult. Ebben az ÁSZ szakértői szerint egyedi tényezők játszottak jelentős szerepet. Ezek között sorolták fel, hogy az államadóssággal kapcsolatos kamatkiadások a módosított törvényi előirányzathoz képest 392,5 milliárd forinttal nagyobb összeget tettek ki, a központi költségvetés nagyságrendileg 600,0 milliárd forint kiadást előrehozott a tavalyi évre, amivel az idei évi költségvetés mozgásterét növelte. Emellett az uniós programok megelőlegezése, főképp az uniós programokhoz kapcsolódó bevételek tervezettnél alacsonyabb összegű teljesülése miatt, a tervezetthez képest 208,6 milliárd forinttal nagyobb volt.

Az elemzés emlékeztet arra is, hogy az Európai Unió 2021-ben nem fizette ki a gazdasági válság kezelését szolgáló, Magyarországnak szánt 326,0 milliárd forintot, így a program keretében megvalósított intézkedések kiadásai a központi költségvetést terhelték.

Az ÁSZ elemzőinek fő következtetése szerint a kormányzat által 2021-ben folytatott gazdaságélénkítő fiskális politika sikeres volt. Ezt egyértelműen alátámasztja, hogy a számos kockázat ellenére a gazdasági teljesítmény dinamikusan, 7,1 százalékkal bővült. E növekedési ütem jelentősen meghaladja a múlt év első felében az elemző szervezetek által becsült értéket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...