Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság ÁSZ: a tavalyi gazdasági növekedés kedvező alap az idei évre
No menu items!

ÁSZ: a tavalyi gazdasági növekedés kedvező alap az idei évre

A rendelkezésre álló adatok alapján a múlt évi gazdasági növekedés kedvező alapot teremt az idei gazdasági folyamatok számára – állapította meg friss elemzésében az Állami Számvevőszék.

Az idén alapvető kihívást jelent ugyanakkor a gazdasági növekedés fenntartása a tavalyi év második félévétől felerősödött és gazdasági növekedést veszélyeztető kockázatok miatt. Ide tartozik a külső feltételek kedvezőtlen alakulása, a külkereskedelmi egyenleg alacsony aktívuma, az infláció növekedése, illetve a Covid-19 vírusjárvány további hullámainak megjelenése – figyelmeztettek.

A tavalyi dinamikus gazdasági növekedés az előzetes adatok alapján kedvező hatást gyakorolt az államadósság-mutató alakulására – mutattak rá az Állami Számvevőszék elemzői.

Az államadósságot befolyásoló tényezők között az elmúlt évben meghatározó volt, hogy a központi költségvetés bevételei az előzetes adatok szerint meghaladták az előirányzott összeget. Ugyanez érvényes az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társasági adóból származó bevételekre.

Ugyanakkor az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya kedvezőtlenül alakult. Ebben az ÁSZ szakértői szerint egyedi tényezők játszottak jelentős szerepet. Ezek között sorolták fel, hogy az államadóssággal kapcsolatos kamatkiadások a módosított törvényi előirányzathoz képest 392,5 milliárd forinttal nagyobb összeget tettek ki, a központi költségvetés nagyságrendileg 600,0 milliárd forint kiadást előrehozott a tavalyi évre, amivel az idei évi költségvetés mozgásterét növelte. Emellett az uniós programok megelőlegezése, főképp az uniós programokhoz kapcsolódó bevételek tervezettnél alacsonyabb összegű teljesülése miatt, a tervezetthez képest 208,6 milliárd forinttal nagyobb volt.

Az elemzés emlékeztet arra is, hogy az Európai Unió 2021-ben nem fizette ki a gazdasági válság kezelését szolgáló, Magyarországnak szánt 326,0 milliárd forintot, így a program keretében megvalósított intézkedések kiadásai a központi költségvetést terhelték.

Az ÁSZ elemzőinek fő következtetése szerint a kormányzat által 2021-ben folytatott gazdaságélénkítő fiskális politika sikeres volt. Ezt egyértelműen alátámasztja, hogy a számos kockázat ellenére a gazdasági teljesítmény dinamikusan, 7,1 százalékkal bővült. E növekedési ütem jelentősen meghaladja a múlt év első felében az elemző szervezetek által becsült értéket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.