Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EB jóváhagyta a lengyel helyreállítási pénzek kifizetésének technikai feltételeit
No menu items!

Az EB jóváhagyta a lengyel helyreállítási pénzek kifizetésének technikai feltételeit

Az Európai Bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének technikai feltételeit tartalmazó operatív megállapodást, ez formálisan lehetővé teszi az első lengyel kifizetési kérelem benyújtását – közölte Grzegorz Puda uniós alapokért és regionális politikáért felelős lengyel miniszter.

Puda a Twitter közösségi honlapján megerősítette a lengyel közszolgálati rádió korábbi értesüléseit, miszerint Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos pénteken aláírta a 350 oldalas technikai jellegű dokumentumot, amely többek között meghatározza, hogy Varsónak milyen dokumentációt kell benyújtania a kifizetési kérelmekben annak igazolására, hogy teljesítette a lengyel helyreállítási tervben megszabott 283 szükséges feltétel (úgynevezett mérföldkő) mindegyikét.

Az operatív megállapodásról Varsó és Brüsszel három hónapon keresztül tárgyalt, ennek aláírása formálisan lehetővé teszi, hogy Varsó benyújtsa a kifizetési kérelmet, amelynek előkészítése folyamatban van - magyarázta Puda.

A 37 mérföldkő teljesítéséhez kötött első kifizetési kérelem összesen 4,2 milliárd euróra fog vonatkozni. A Puda által irányított tárca a PAP hírügynökséggel közölte: a 37 mérföldkő közül egyelőre nem teljesítettek egyet, amely a szélerőművek építésének feltételeit módosító törvényre vonatkozik. A törvényt e héten tűzik a parlament napirendjére.

Az összesen 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet az Európai Bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa is júniusban hagyta jóvá. A benne szereplő mérföldkövek teljesítésének feltételeit Varsó és Brüsszel eddig eltérően értelmezték.

Az uniós alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium hétfői közlése szerint továbbá is egyeztetések zajlanak arról, hogy a lengyel igazságügyi reform keretében szükség van-e a legfelsőbb bíróságról szóló törvény további módosításaira. Lengyelországban július közepén hatályba lépett az a törvény, amelynek értelmében megszűnt a Brüsszel által kifogásolt legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara. Varsó szerint ezzel teljesült az megszabott feltétel, Brüsszel viszont nem tartja elegendőnek e megoldást.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel EU-ügyi miniszter november elején jelezte: a helyreállítási terv elszámolásának részletkérdéseit, ezen belül az igazságügyi reformot illetően Varsó kész arra, hogy további párbeszédet folytasson Brüsszellel, de nem mond le a szuverenitás elvéről.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...