Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU szankcióinak bumeránghatása minimális
No menu items!

Az EU szankcióinak bumeránghatása minimális

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióinak a saját gazdaságára gyakorolt hatása eddig csupán néhány konkrét ágazatra korlátozódott – derül ki az EU végrehajtó szerve által készített értékelésből, amely szerint túlzók a szankciókkal szembeni magyar kritikák.

A korlátozó intézkedések ellátási problémákat okoztak olyan ágazatokban, mint a fa és a nemesfémek, de a szélesebb körű zavarok leginkább a globális piaci trendek, Oroszország ukrajnai háborúja és Moszkva saját megtorló lépései miatt következtek be – mondta a Bloombergnek egy, az elemzést ismerő személy.

A tagállamok által kért hatásvizsgálatra akkor kerül sor, amikor az uniós országok megvitatják a kilencedik szankciócsomagra vonatkozó javaslatokat, amelyek Oroszország drónokhoz való hozzáférését céloznák, és további korlátozásokat vezetnének be a befektetésekre, a bankokra és a technológiai exportra vonatkozóan.

Az unió megpróbálta úgy alakítani szankcióit, hogy azok inkább Moszkvát, mint saját tagállamait büntessék. Magyarország, amely ellenállt az EU egyes konkrét célpontok szankcionálására irányuló törekvéseinek, a gazdasági nehézségeiért a blokk szankcióit okolta, de az elemzés szerint ez a kritika túlzó.

November végéig az EU több mint 150 nemzeti intézkedést hagyott jóvá az Ukrajna elleni orosz invázió okozta sokk enyhítésére egy ideiglenes válságkezelési keret részeként, amely rugalmasságot tesz lehetővé az állami támogatási szabályokon belül – közölte a névtelenséget kérő személy.

Az intézkedések összesen 525,5 milliárd eurót (554 milliárd dollár) tesznek ki az értékelés szerint.

Az EU megpróbálta pontosítani, sőt módosítani a szankciókat, hogy azok ne érintsék az Oroszországból származó élelmiszerexportot, illetve ne korlátozzák túlságosan erősen az olajeladásokat.

Oroszország inváziója előtt az EU gazdasága jelentős bővülés előtt állt, nagyrészt visszatért volna a járvány előtti termelési szintre. Ehelyett a háború magasabb árakhoz és az ellátási lánc megszakadásához vezetett, és megterhelte az államháztartást, mivel a kormányok megpróbálták enyhíteni a megugró energiaköltségek hatását.

Az energiaárak megugrása az USA-hoz és Japánhoz képest különösen súlyos volt az EU-ban, ami kihívások elé állította a versenyképességet, és számos üzem termelésének csökkentését eredményezte. A tagállamok által a magas energiaárak háztartásokra és vállalatokra gyakorolt hatásának korlátozására bevezetett intézkedések az értékelés szerint 2022-ben az EU bruttó hazai termékének 0,9%-át kitevő nettó költségvetési költséggel járnak.

Az Európa Oroszországtól való függőségének fokozatos megszüntetésére irányuló politikai törekvést és a tengeri szállítású nyersolaj betiltását követően a Moszkvából származó gáz- és kőolajimport jelentősen csökkent, és jelenleg az év eleji szint harmadát teszi ki – állapította meg az értékelés. A tengeri szállítású kőolaj betiltására vonatkozó átmeneti időszak, valamint a csővezetéken keresztül szállított nyersolajra vonatkozó mentességek lehetővé tették a piaci szereplők számára, hogy egyelőre elegendő alternatívát biztosítsanak, kezeljék az infrastrukturális szűk keresztmetszeteket és korszerűsítsék a finomítókat.

Az értékelés szerint azonban az orosz gázellátás folyamatos zavarai ronthatják az inflációs és gazdasági kilátásokat. A szállítások több útvonalon már most is szünetelnek.

Bár az EU GDP-je az idei év első felében bővült, a blokk éves inflációs rátája októberben elérte a 11,5%-ot, és a növekedés nem volt egyenletes a blokkban, egyes országok alacsony vagy negatív rátákat regisztráltak. A fogyasztói bizalom rekordalacsony szinten van, és az illető szerint nem zárható ki a recesszió.

Az EU exportkorlátozásait úgy alakították ki, hogy minimalizálják az ellátási láncokra gyakorolt hatást.

Az Oroszországból származó behozatal a háború előtti 40-45%-ról a teljes bejövő kereskedelem mintegy 9%-ára esett vissza, és a legfontosabb importtermékek helyét olyan országok vették át, mint Törökország, Brazília, Dél-Korea és India.

Az értékelés szerint a fára vonatkozó tilalom mégis hozzájárult az áremelkedéshez, és a rétegelt lemez és a tölgyfa esetében továbbra is fennállnak bizonyos ellátási problémák.

Egyes termékekből a háború és a Moszkva által hozott intézkedések miatt van hiány, nem pedig a szankciók következményeként. A forgácsgyártáshoz szükséges ritka gázok, például a neon és a xenon behozatala összeomlott.

A kritikus nyersanyagok – amelyek ellen nem hoztak szankciókat – kereskedelmét eddig többnyire elkerülte az összeomlás. Az értékelés szerint az alumínium, a nikkel és a titán behozatala nőtt, a palládiumé és a rézé pedig kissé csökkent.

Az elemzés szerint az ukrajnai háború azért is hatalmas probléma, mert az EU a Kínával folytatott teherforgalomban az oroszországi vasútvonalakra és folyosókra támaszkodik. A kérdés valószínűleg hatással lesz a szállítási költségekre, és a légi árufuvarozással kapcsolatos kihívások, valamint a főként kínai kikötőkben jelentkező hajózási nehézségek mellett jelentkezik.

Az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek ára az értékelés szerint csökkenni kezdett, részben a fekete-tengeri gabonaszállítmányoknak és az úgynevezett szolidaritási sávok létrehozásának köszönhetően.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Németországban a nők keresete jócskán elmarad a férfiakétól

Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak - mutatta ki egy friss felmérés.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom