Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az olajár nő, a befektetők mégsem bíznak az olajkonszernek jövőjében
No menu items!

Az olajár nő, a befektetők mégsem bíznak az olajkonszernek jövőjében

Áremelkedés – bizalomvesztés mellett

Az olajipari cégeknek növekvő nyereséget jelent az ismét 60 dollár fölé emelkedett olajár. A befektetők mégis egyre kevesebbet invesztálnak a szektorba. Az olajipari vállalatok rá akarnak cáfolni a félelemre.

Az olajár növekedése gazdasági élénkülést sejtet

Az olajár alakulásából az szűrhető le, hogy az üzleti világ már látja a fényt a krízis sötét alagútjának végén. Talán a lakosság tömeges oltásának elindulása az oka, hogy egyre több nyugati cég kezd felkészülni a gazdaság újraindulására. Ázsiában, mindenekelőtt Kínában már hónapok óta a krízis előtti sebességre állt vissza a gazdaság. A kereslet élénkülését látva az OPEC és Oroszország a napi kitermelési kvóta csökkentéséről döntött, hogy ezzel tovább emelje az árat.

A három körülmény együttes hatására március elején a nyersolaj hordónkénti ára élérte a COVID kirobbanása kori 63 dollárt. Ez 100 százalékos emelkedést jelenti tavaly októberrel összevetve.

Nagy mínusz után kis korrekció

Az olajtársaságok pénzügyi beszámolói is jelzik, hogy 2020 a válság éve volt. Az olasz óriás, az ENI forgalma 8 milliárd dollárral csökkent. A kilábalást mutatja viszont, hogy a harmadik negyedévben már 66 millió dollárral több bevétele volt a világ hetedik legnagyobb olajcégének, mint a másodikban. Hasonló képet mutat a világranglistán második Shell beszámolója: éves összehasonlításban 21 milliárdos bevételcsökkenés. Az, hogy a holland társaság ennek ellenére a részvénynévérték 4 százalékának megfelelő osztalékot fizet, szintén a kilábalásba vett hit jele.

 

A befektetők nem hisznek az olajcégek jövőjébe

Az olajár emelkedése ellenére az olajkonszerneknek nem túl rózsásak a hosszú távú kilátásai. 2050-re az EU és a világ vezető országai zölddé akarják tenni a gazdaságot. A zöld fordulat a CO2-semleges termelést és közlekedést, valamint a körkörös gazdaság kiépítését foglalja magában. Az EU-ban az energiának 2030-re 55 százalékban, 2050-re pedig teljes egészében megújuló forrásból kellene jönnie.

Körkörös gazdaság

A ’circular economy’ lényege a megtermelt javak újrahasznosítása. A termékek életciklusuk végén formát váltanak, majd tovább forognak a gazdaságban. A körkörös gazdaság elvén alapszik például a konténerek és az üvegvisszaváltás rendszere is. A tároló eszköz, tehát a konténer illetve az üveg más és más termékekkel megtöltve folyamatosan újrahasznosul.  Számos szektor mellett szinte minden autógyártónak van ugyan ezen az elven működő saját konténerrendszere, amelyben az alkatrészek a beszállítóktól az autógyártóhoz kerülnek. Vissza üresen mennek, ezért újrahasznosítható anyagból készülő tartóknak akár jobb is lehetne a környezeti mérlege.

Az olajüzlet óriásainak tehát folyamatosan csökkenő olajkereslettel és 30 éven belül az igények minimálisra csökkenésével kell számolniuk. Ezt tudják a befektetők is. Különösen a hosszú távú invesztíciók, például magánnyugdíjpénztárak vagyonának kezelői vásárolnak egyre kevesebb olajipari részvényt. Mind több nyugati országban törvény tiltja, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárak befektetéseiből fosszilis energiai termelésével és értékesítésével foglalkozó cégek profitáljanak.

Szaporodik azoknak a bankoknak, biztosítóknak és befektetési alapkezelőknek a száma is, amelyek elsősorban a jobb társadalmi reputáció érdekében nem vásárolnak olajcégek részvényeiből. Így döntött például a Credit Suisse. A Norges Bank szintén nem fektet olajcégekbe. Az állami pénzintézet a világ legnagyobb befektetési alap kezelője. Hozzá kerül Norvégia olaj- és földgázeladásból keletkező bevétel nagy része, amelyet a fosszilis energiaforrások idejének lejárta utánra tartalékol a norvég állam.

Ezért hiába emelkedik újra az olaj ára, lassan, de biztosan csökken az olajcégek részvényárfolyama. A világranglistán ötödik francia TOTAL egy papírja nagyjainkban 47 dollárt ér, 2018 márciusában még 64-t. Az ENI-é 39-ről 23-ra, a világviszonylatban harmadik legnagyobb brit BP-é 45-ről 25-re esett 3 év alatt.

Felkészülés az elkerülhetetlenre

Az olajcégek egy része most kezd a zöld energia területén tevékenykedni. Az európaiak előrébb járnak, mint az amerikaiak. A Total hidrogénben látja a jövőt. Az elmúlt héten újabb befektetést jelentett be a területen. Hasonló irányba megy az ENI és a BP is. Az olasz cég az év elején Ravenna közelében kezdett hidrogén-erőmű építésébe. A brit vállalat 2030-ra évi 50 gigawatt energiát akar nyerni a hidrogén segítségével.

Hogy lesz a hidrogénből energia?

A víz hidrogénből és oxigénből áll. Ha elektromos áramot vezetünk a vízbe, molekuláinak kötései felbomlanak, tehát hidrogénre és oxigénre válnak szét. Mindkettő gázként távozik. Az energiatermelésre használt üzemanyagcellában ennek a folyamatnak éppen a fordítottja zajlik le. Az üzemanyagcellák hidrogénből és oxigénből vizet állítanak elő. A folyamat során áram és hő képződik. A melléktermék mindössze a tiszta víz. Nincs tehát károsanyag kibocsátás a termelés során. Viszont a folyamathoz energia kell. A hidrogén akkor zöld forrás, ha az energia megújuló forrásokból jön.

A Shell több lépést is tett az elmúlt hónapokban a zöldebbé válás irányába. Megállapodást írt alá az Amazonnal, amelyek értelmében megújuló forrásból származó üzemanyagot fog szállítani a legnagyobb online áruház egyre növekvő futárautó flottájának. A holland partok előtt pedig egy gigantikus méretű offshore szélkerék park építésébe kezdett a Shell.

A zöld fordulat jó üzlet

Az invesztíciók kifizetődők. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) elemzése szerint a zöld gazdaság 2019-ben 459 milliárd eurót termelt a kontinensünkön. 2020-ban a válság ellenére bővült és 501 milliárd euróval járult hozzá az EU GDP-éhez. Ezzel egyidejűleg a befektetők a 2019-es 543 milliárd dollárnál 30 százalékkal kevesebbet, 378 milliárdot invesztáltak tavaly olajcégekbe. 2014-ben még 884 milliárdot fektettek a szektorba!

A IEA becslése szerint 2022-ig kis mértékben emelkedni fog az olaj iránti kereslet. Ez után 15 év stagnálásra számítanak az OECD szakosított szervezeténél. 2035-től pedig folyamatos és jelentős keresletcsökkenést várnak.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.