Kezdőlap Hírek Az olajár nő, a befektetők mégsem bíznak az olajkonszernek jövőjében
No menu items!

Az olajár nő, a befektetők mégsem bíznak az olajkonszernek jövőjében

Áremelkedés – bizalomvesztés mellett

Az olajipari cégeknek növekvő nyereséget jelent az ismét 60 dollár fölé emelkedett olajár. A befektetők mégis egyre kevesebbet invesztálnak a szektorba. Az olajipari vállalatok rá akarnak cáfolni a félelemre.

Az olajár növekedése gazdasági élénkülést sejtet

Az olajár alakulásából az szűrhető le, hogy az üzleti világ már látja a fényt a krízis sötét alagútjának végén. Talán a lakosság tömeges oltásának elindulása az oka, hogy egyre több nyugati cég kezd felkészülni a gazdaság újraindulására. Ázsiában, mindenekelőtt Kínában már hónapok óta a krízis előtti sebességre állt vissza a gazdaság. A kereslet élénkülését látva az OPEC és Oroszország a napi kitermelési kvóta csökkentéséről döntött, hogy ezzel tovább emelje az árat.

A három körülmény együttes hatására március elején a nyersolaj hordónkénti ára élérte a COVID kirobbanása kori 63 dollárt. Ez 100 százalékos emelkedést jelenti tavaly októberrel összevetve.

Nagy mínusz után kis korrekció

Az olajtársaságok pénzügyi beszámolói is jelzik, hogy 2020 a válság éve volt. Az olasz óriás, az ENI forgalma 8 milliárd dollárral csökkent. A kilábalást mutatja viszont, hogy a harmadik negyedévben már 66 millió dollárral több bevétele volt a világ hetedik legnagyobb olajcégének, mint a másodikban. Hasonló képet mutat a világranglistán második Shell beszámolója: éves összehasonlításban 21 milliárdos bevételcsökkenés. Az, hogy a holland társaság ennek ellenére a részvénynévérték 4 százalékának megfelelő osztalékot fizet, szintén a kilábalásba vett hit jele.

 

A befektetők nem hisznek az olajcégek jövőjébe

Az olajár emelkedése ellenére az olajkonszerneknek nem túl rózsásak a hosszú távú kilátásai. 2050-re az EU és a világ vezető országai zölddé akarják tenni a gazdaságot. A zöld fordulat a CO2-semleges termelést és közlekedést, valamint a körkörös gazdaság kiépítését foglalja magában. Az EU-ban az energiának 2030-re 55 százalékban, 2050-re pedig teljes egészében megújuló forrásból kellene jönnie.

Körkörös gazdaság

A ’circular economy’ lényege a megtermelt javak újrahasznosítása. A termékek életciklusuk végén formát váltanak, majd tovább forognak a gazdaságban. A körkörös gazdaság elvén alapszik például a konténerek és az üvegvisszaváltás rendszere is. A tároló eszköz, tehát a konténer illetve az üveg más és más termékekkel megtöltve folyamatosan újrahasznosul.  Számos szektor mellett szinte minden autógyártónak van ugyan ezen az elven működő saját konténerrendszere, amelyben az alkatrészek a beszállítóktól az autógyártóhoz kerülnek. Vissza üresen mennek, ezért újrahasznosítható anyagból készülő tartóknak akár jobb is lehetne a környezeti mérlege.

Az olajüzlet óriásainak tehát folyamatosan csökkenő olajkereslettel és 30 éven belül az igények minimálisra csökkenésével kell számolniuk. Ezt tudják a befektetők is. Különösen a hosszú távú invesztíciók, például magánnyugdíjpénztárak vagyonának kezelői vásárolnak egyre kevesebb olajipari részvényt. Mind több nyugati országban törvény tiltja, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárak befektetéseiből fosszilis energiai termelésével és értékesítésével foglalkozó cégek profitáljanak.

Szaporodik azoknak a bankoknak, biztosítóknak és befektetési alapkezelőknek a száma is, amelyek elsősorban a jobb társadalmi reputáció érdekében nem vásárolnak olajcégek részvényeiből. Így döntött például a Credit Suisse. A Norges Bank szintén nem fektet olajcégekbe. Az állami pénzintézet a világ legnagyobb befektetési alap kezelője. Hozzá kerül Norvégia olaj- és földgázeladásból keletkező bevétel nagy része, amelyet a fosszilis energiaforrások idejének lejárta utánra tartalékol a norvég állam.

Ezért hiába emelkedik újra az olaj ára, lassan, de biztosan csökken az olajcégek részvényárfolyama. A világranglistán ötödik francia TOTAL egy papírja nagyjainkban 47 dollárt ér, 2018 márciusában még 64-t. Az ENI-é 39-ről 23-ra, a világviszonylatban harmadik legnagyobb brit BP-é 45-ről 25-re esett 3 év alatt.

Felkészülés az elkerülhetetlenre

Az olajcégek egy része most kezd a zöld energia területén tevékenykedni. Az európaiak előrébb járnak, mint az amerikaiak. A Total hidrogénben látja a jövőt. Az elmúlt héten újabb befektetést jelentett be a területen. Hasonló irányba megy az ENI és a BP is. Az olasz cég az év elején Ravenna közelében kezdett hidrogén-erőmű építésébe. A brit vállalat 2030-ra évi 50 gigawatt energiát akar nyerni a hidrogén segítségével.

Hogy lesz a hidrogénből energia?

A víz hidrogénből és oxigénből áll. Ha elektromos áramot vezetünk a vízbe, molekuláinak kötései felbomlanak, tehát hidrogénre és oxigénre válnak szét. Mindkettő gázként távozik. Az energiatermelésre használt üzemanyagcellában ennek a folyamatnak éppen a fordítottja zajlik le. Az üzemanyagcellák hidrogénből és oxigénből vizet állítanak elő. A folyamat során áram és hő képződik. A melléktermék mindössze a tiszta víz. Nincs tehát károsanyag kibocsátás a termelés során. Viszont a folyamathoz energia kell. A hidrogén akkor zöld forrás, ha az energia megújuló forrásokból jön.

A Shell több lépést is tett az elmúlt hónapokban a zöldebbé válás irányába. Megállapodást írt alá az Amazonnal, amelyek értelmében megújuló forrásból származó üzemanyagot fog szállítani a legnagyobb online áruház egyre növekvő futárautó flottájának. A holland partok előtt pedig egy gigantikus méretű offshore szélkerék park építésébe kezdett a Shell.

A zöld fordulat jó üzlet

Az invesztíciók kifizetődők. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) elemzése szerint a zöld gazdaság 2019-ben 459 milliárd eurót termelt a kontinensünkön. 2020-ban a válság ellenére bővült és 501 milliárd euróval járult hozzá az EU GDP-éhez. Ezzel egyidejűleg a befektetők a 2019-es 543 milliárd dollárnál 30 százalékkal kevesebbet, 378 milliárdot invesztáltak tavaly olajcégekbe. 2014-ben még 884 milliárdot fektettek a szektorba!

A IEA becslése szerint 2022-ig kis mértékben emelkedni fog az olaj iránti kereslet. Ez után 15 év stagnálásra számítanak az OECD szakosított szervezeténél. 2035-től pedig folyamatos és jelentős keresletcsökkenést várnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,92 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 48 610,40 ponton zárt csütörtökön.

Debrecenben a Vitesco újabb beruházásra készül

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének...

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Hírek

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Kábítószer-kereskedő pénzügyőrt tartóztattak le

A házkutatás alkalmával legalább öt féle kábítószer nyomait találták meg annál a pénzügyőrnél, aki ellen - két társával egyetemben - eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kánikula, áramfogyasztási rekord, tovább tart a trend

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - lesz még melegebb is!

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Gazdaság

ÁSZ: a monetáris politika mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank.

Alapkamatot emelt a cseh jegybank

A cseh jegybanki tanács szerdán 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom