Hirdetés
Kezdőlap Autó Az új e-Mercedes áttörte az 1000 kilométeres határt
No menu items!

Az új e-Mercedes áttörte az 1000 kilométeres határt

A Mercedes-Benz EQXX koncepcióautója Németországtól a francia Riviéráig egyetlen akkumulátortöltéssel képes lehet elmenni.

A Tesla elleni harc új szintre léphet azzal, hogy a Mercedes-Benz AG elektromos autója több mint 1000 kilométert tett meg egyetlen akkumulátortöltéssel Németországból a francia Riviérára.

Az EQXX prototípusa a Stuttgart melletti Sindelfingenből Svájcon és Olaszországon keresztül a Földközi-tenger partján fekvő Cassis városába hajtott – közölte az autógyártó. A Handelszeitung értesülése szerint a szedán könnyű futóműve és aerodinamikus kialakítása annak ellenére tette lehetővé a feltöltés nélküli utazást, hogy a jármű akkumulátora csak fele akkora, mint amekkora a Mercedes zászlóshajójának számító EQS-nek.

Az EQXX “a valaha épített leghatékonyabb Mercedes” – mondta Ola Källenius vezérigazgató egy nyilatkozatban. “A mögötte álló technológiai program mérföldkőnek számít az elektromos járművek fejlesztésében.

A Mercedes 2026-ig mintegy 60 milliárd eurót tervez befektetni, hogy a Teslát megelőzze, és közben ismét több autót adjon el, mint az ősrivális BMW AG. A Mercedes célja, hogy az évtized végére lehetőleg csak elektromos járműveket értékesítsen, ezért nyolc akkumulátorgyárral tervez partnerséget kötni. Bár a Mercedes későn vezette be az elektromos autókat, most az EQS bevezetésével úgy tűnik, behozta lemaradását. Idén pedig folytatják a teljesen elektromos szedán EQE-vel és a SUV EQB-vel.

A Mercedes az EQXX-et 5 év helyett alig 3 és fél év alatt fejlesztette ki, fizikai tesztelés helyett szimulációkat és digitális tervezőeszközöket használva. A modellel a Mercedes megpróbálja megmutatni, hogy jobban elsajátította a technológiát, mint a Tesla. A prototípus 140 km/órás sebességgel haladt, és az akkumulátor kapacitásának 15 százaléka még mindig megvolt, amikor megérkezett. Az akkumulátor olyan új összetevőkre épül, amit az AMG brit Formula-1-es szakembereinek segítségével fejlesztettek ki és amelynek cellláit 2024-től kompakt autókban is fogják használni.

Érsek M. Zoltán

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.