Kezdőlap Világgazdaság Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot
No menu items!

Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot

Illusztráció: Bigstock

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot a támadást követő első teljes negyedévben, és ezzel az egyik leghosszabb visszaesés útjára lépett.

A háború komor mérlege szerint a 2022 elején még gyorsuló orosz gazdaság a második negyedévben zsugorodásba fordult. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bruttó hazai termék (GDP) több mint egy éve először zsugorodott: éves szinten 4,7%-kal esett vissza a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző medián előrejelzése szerint.

A gazdaság négy évnyi növekedést fog leadni, és a második negyedévben visszatér a 2018-as méretéhez. Arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben lassul a zsugorodás, mivel a lazább monetáris politika támogatja a keresletet. Ennek ellenére a gazdaság 2023-ban további 2%-ot veszít, mivel az európai energiatilalom visszaveti az exportot” – mondta a lapnak Alekszandr Iszakov, orosz közgazdász.

A háború miatti nemzetközi szankciók okozta pofon megzavarta a kereskedelmet, és megbénított olyan iparágakat, mint az autógyártás, miközben a fogyasztói kiadások csökkentek. Bár a gazdaság visszaesése eddig kevésbé bizonyult meredekebbnek, mint amitől kezdetben tartottak, a központi bank előrejelzése szerint a visszaesés az elkövetkező negyedévekben súlyosbodni fog, és csak a jövő év második felében számít fellendülésre.

“A válság nagyon egyenletes pályán halad. A gazdaság legjobb esetben is 2023 közepére éri el a mélypontját”

– mondta Jevgenyij Szuvorov, a CentroCredit Bank vezető oroszországi közgazdásza.

Az orosz jegybank tőkekontrollal és meredek kamatemelésekkel lépett fel a piacok és a rubel felbolydulásának megfékezésére. Elég nyugalom tért vissza ahhoz, hogy számos ilyen intézkedést vissza lehessen vonni. Pénteken a központi bank bemutatja a következő három évre vonatkozó politikai kilátásait, melyről Alekszej Zabotkin kormányzóhelyettes tart tájékoztatót.

A fiskális ösztönzők és az elmúlt hónapok többszöri monetáris lazítása is elkezdett hatni, ami tompítja a nemzetközi szankciók hatását. Az olajkitermelés fellendült, és a háztartások kiadásai a stabilizálódás jeleit mutatják.

A válaszlépések enyhébb leszállást biztosítottak egy olyan gazdaság számára, amelyről az elemzők egy ponton azt várták, hogy a második negyedévben 10%-kal csökken. A JPMorgan és a Citigroup közgazdászai azóta javítottak kilátásaikon, és most már csak 3,5%-os visszaesést látnak az egész évben.

Az Orosz Központi Bank előrejelzése szerint a GDP még így is 7%-kal fog csökkenni ebben a negyedévben, az év utolsó három hónapjában pedig még ennél is nagyobb mértékben. Becslései szerint a gazdaság a második negyedévben 4,3%-kal zsugorodott.

Az Európába irányuló energiaszállítások körüli patthelyzet új kockázatokat jelent a gazdaság számára. A Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint – amely szerint Oroszország nyersolajtermelése a jövő év elejére mintegy 20%-kal csökken – már augusztusban megkezdődik a havi olajkitermelés csökkenése.

A 2022-es visszaesés kevésbé lesz mély, mint áprilisban várták. Ugyanakkor a kínálati sokkok hatása idővel kiterjedtebb lehet” – közölte az Orosz Központi Bank a monetáris politikáról szóló e havi jelentésében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.