Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot
No menu items!

Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot

Illusztráció: Bigstock

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot a támadást követő első teljes negyedévben, és ezzel az egyik leghosszabb visszaesés útjára lépett.

A háború komor mérlege szerint a 2022 elején még gyorsuló orosz gazdaság a második negyedévben zsugorodásba fordult. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bruttó hazai termék (GDP) több mint egy éve először zsugorodott: éves szinten 4,7%-kal esett vissza a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző medián előrejelzése szerint.

A gazdaság négy évnyi növekedést fog leadni, és a második negyedévben visszatér a 2018-as méretéhez. Arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben lassul a zsugorodás, mivel a lazább monetáris politika támogatja a keresletet. Ennek ellenére a gazdaság 2023-ban további 2%-ot veszít, mivel az európai energiatilalom visszaveti az exportot” – mondta a lapnak Alekszandr Iszakov, orosz közgazdász.

A háború miatti nemzetközi szankciók okozta pofon megzavarta a kereskedelmet, és megbénított olyan iparágakat, mint az autógyártás, miközben a fogyasztói kiadások csökkentek. Bár a gazdaság visszaesése eddig kevésbé bizonyult meredekebbnek, mint amitől kezdetben tartottak, a központi bank előrejelzése szerint a visszaesés az elkövetkező negyedévekben súlyosbodni fog, és csak a jövő év második felében számít fellendülésre.

“A válság nagyon egyenletes pályán halad. A gazdaság legjobb esetben is 2023 közepére éri el a mélypontját”

– mondta Jevgenyij Szuvorov, a CentroCredit Bank vezető oroszországi közgazdásza.

Az orosz jegybank tőkekontrollal és meredek kamatemelésekkel lépett fel a piacok és a rubel felbolydulásának megfékezésére. Elég nyugalom tért vissza ahhoz, hogy számos ilyen intézkedést vissza lehessen vonni. Pénteken a központi bank bemutatja a következő három évre vonatkozó politikai kilátásait, melyről Alekszej Zabotkin kormányzóhelyettes tart tájékoztatót.

A fiskális ösztönzők és az elmúlt hónapok többszöri monetáris lazítása is elkezdett hatni, ami tompítja a nemzetközi szankciók hatását. Az olajkitermelés fellendült, és a háztartások kiadásai a stabilizálódás jeleit mutatják.

A válaszlépések enyhébb leszállást biztosítottak egy olyan gazdaság számára, amelyről az elemzők egy ponton azt várták, hogy a második negyedévben 10%-kal csökken. A JPMorgan és a Citigroup közgazdászai azóta javítottak kilátásaikon, és most már csak 3,5%-os visszaesést látnak az egész évben.

Az Orosz Központi Bank előrejelzése szerint a GDP még így is 7%-kal fog csökkenni ebben a negyedévben, az év utolsó három hónapjában pedig még ennél is nagyobb mértékben. Becslései szerint a gazdaság a második negyedévben 4,3%-kal zsugorodott.

Az Európába irányuló energiaszállítások körüli patthelyzet új kockázatokat jelent a gazdaság számára. A Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint – amely szerint Oroszország nyersolajtermelése a jövő év elejére mintegy 20%-kal csökken – már augusztusban megkezdődik a havi olajkitermelés csökkenése.

A 2022-es visszaesés kevésbé lesz mély, mint áprilisban várták. Ugyanakkor a kínálati sokkok hatása idővel kiterjedtebb lehet” – közölte az Orosz Központi Bank a monetáris politikáról szóló e havi jelentésében.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.