Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot
No menu items!

Az ukrajnai invázió négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot

Illusztráció: Bigstock

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot a támadást követő első teljes negyedévben, és ezzel az egyik leghosszabb visszaesés útjára lépett.

A háború komor mérlege szerint a 2022 elején még gyorsuló orosz gazdaság a második negyedévben zsugorodásba fordult. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bruttó hazai termék (GDP) több mint egy éve először zsugorodott: éves szinten 4,7%-kal esett vissza a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző medián előrejelzése szerint.

A gazdaság négy évnyi növekedést fog leadni, és a második negyedévben visszatér a 2018-as méretéhez. Arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben lassul a zsugorodás, mivel a lazább monetáris politika támogatja a keresletet. Ennek ellenére a gazdaság 2023-ban további 2%-ot veszít, mivel az európai energiatilalom visszaveti az exportot” – mondta a lapnak Alekszandr Iszakov, orosz közgazdász.

A háború miatti nemzetközi szankciók okozta pofon megzavarta a kereskedelmet, és megbénított olyan iparágakat, mint az autógyártás, miközben a fogyasztói kiadások csökkentek. Bár a gazdaság visszaesése eddig kevésbé bizonyult meredekebbnek, mint amitől kezdetben tartottak, a központi bank előrejelzése szerint a visszaesés az elkövetkező negyedévekben súlyosbodni fog, és csak a jövő év második felében számít fellendülésre.

“A válság nagyon egyenletes pályán halad. A gazdaság legjobb esetben is 2023 közepére éri el a mélypontját”

– mondta Jevgenyij Szuvorov, a CentroCredit Bank vezető oroszországi közgazdásza.

Az orosz jegybank tőkekontrollal és meredek kamatemelésekkel lépett fel a piacok és a rubel felbolydulásának megfékezésére. Elég nyugalom tért vissza ahhoz, hogy számos ilyen intézkedést vissza lehessen vonni. Pénteken a központi bank bemutatja a következő három évre vonatkozó politikai kilátásait, melyről Alekszej Zabotkin kormányzóhelyettes tart tájékoztatót.

A fiskális ösztönzők és az elmúlt hónapok többszöri monetáris lazítása is elkezdett hatni, ami tompítja a nemzetközi szankciók hatását. Az olajkitermelés fellendült, és a háztartások kiadásai a stabilizálódás jeleit mutatják.

A válaszlépések enyhébb leszállást biztosítottak egy olyan gazdaság számára, amelyről az elemzők egy ponton azt várták, hogy a második negyedévben 10%-kal csökken. A JPMorgan és a Citigroup közgazdászai azóta javítottak kilátásaikon, és most már csak 3,5%-os visszaesést látnak az egész évben.

Az Orosz Központi Bank előrejelzése szerint a GDP még így is 7%-kal fog csökkenni ebben a negyedévben, az év utolsó három hónapjában pedig még ennél is nagyobb mértékben. Becslései szerint a gazdaság a második negyedévben 4,3%-kal zsugorodott.

Az Európába irányuló energiaszállítások körüli patthelyzet új kockázatokat jelent a gazdaság számára. A Nemzetközi Energiaügynökség prognózisa szerint – amely szerint Oroszország nyersolajtermelése a jövő év elejére mintegy 20%-kal csökken – már augusztusban megkezdődik a havi olajkitermelés csökkenése.

A 2022-es visszaesés kevésbé lesz mély, mint áprilisban várták. Ugyanakkor a kínálati sokkok hatása idővel kiterjedtebb lehet” – közölte az Orosz Központi Bank a monetáris politikáról szóló e havi jelentésében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom