Kezdőlap Tech Bitcoin: egyesek az átláthatóság és értékállóság, mások a környezetvédelem kapcsán támadják
No menu items!

Bitcoin: egyesek az átláthatóság és értékállóság, mások a környezetvédelem kapcsán támadják

Amerikai környezetvédelmi csoportok kampányt indítottak annak érdekében, hogy módosítsák a bitcoin kódját, és ezáltal csökkenjen az energiafelhasználása, amely az elmúlt években jelentősen megnőtt.

Bár a bitcoin népszerű egyes befektetők körében, energiafelhasználása felháborítja a környezetvédelmi csoportokat, a törvényhozók egy részét, és ellentétbe hozza a kriptovalutát a zöld mozgalommal, amelynek a Wall Streeten is számos támogatója van. Az új kampány célja, hogy meggyőzze a kriptovalutával foglalkozó embereket – a bányászati cégektől a befektetőkön át a szoftverfejlesztőkig -, hogy a változás nemcsak a környezetnek jobb, hanem a bitcoin hírnevének és támogatottságának is – számolt be a The Wall Street Journal.

Chris Larsen

A Greenpeace USA, az Environmental Working Group és mások – olyan médiumokban, mint a New York Times, a Politico és a The Wall Street Journal – hirdetéseket fognak megjelentetni, amelyek kiemelik a bitcoin környezeti hatásait és a változás mellett érvelnek. A kampányt a Ripple társalapítója, Chris Larsen finanszírozza, aki 5 millió dollárt különített el az ügy érdekében.

A hirdetések egy része a bitcoin olyan prominens támogatóit célozza meg, mint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, valamint Jack Dorsey, a Block alapítója és Abby Johnson, a Fidelity Investments vezérigazgatója.

De korábban is történtek már kísérletek a bitcoin energiafelhasználásának csökkentésére. Egy körülbelül 250 vállalatból álló konzorcium – benne olyan bányászcégekkel, mint a Hut 8 Mining – támogatja a Crypto Climate Accordot, amelynek célja az iparág átállása megújuló energiaforrásokra. Néhány vállalat, mint például az Easton, TeraWulf pedig el is kezdett azon dolgozni, hogy nulla károsanyag-kibocsátású üzemet hozzon létre.

Az új kampány nem bitcoin-ellenes, mondta Michael Brune, a Sierra Club korábbi ügyvezető igazgatója, aki a kampány tanácsadója. Inkább azzal érvel – mondta -, hogy az éghajlatváltozás elérte a kritikus pontot, és a legértékesebb kriptovaluta, a bitcoin túlságosan is hozzájárul a globális felmelegedéshez.

“Fontos, hogy mindenki, aki olyan helyzetben van, hogy cselekedjen, cselekedjen” – mondta. “Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy éghajlati vészhelyzetben vagyunk”.

A cél az, hogy meggyőzzék a bitcoin befektetői és támogatói közösségét a hálózat kódjának megváltoztatásáról, eltávolítva a “proof of work” mechanizmust, amely megköveteli a bitcoint bányászóktól, hogy bizonyos mennyiségű energiát fordítsanak a tranzakciókra, hogy aztán újonnan létrehozott bitcoinban kapjanak jutalmat. A változtatás drasztikusan csökkentheti a bitcoin energiafelhasználását, mondta Brune.

Michael Brune

A Bitcoin energiafelhasználása egy védelmi mechanizmus, amely a hálózat védelmét szolgálja. Mivel nyílt forráskódú projektről van szó, bárki futtathatja a bitcoin szoftvert. A hálózat azonban megköveteli a bányászoktól, hogy hatalmas mennyiségű számítástechnikai teljesítményt fordítsanak arra, hogy valakinek megfizethetetlenül drága legyen átvenni a hálózat irányítását, ami lehetővé tenné számára, hogy hamis bitcoinokat hozzon létre vagy tranzakciókat töröljön.

A Cambridge Centre for Alternative Finance becslése szerint a bitcoin-hálózat évente mintegy 134,9 terawattóra energiát használ fel, ami több, mint Norvégia 124,3 terawattórás éves felhasználása.

A kutatóintézet szerint azonban a bitcoin kevesebb energiát használ fel, mint amennyi az Egyesült Államokban az áramszállítás során elvész.

Néhány bitcoin-bányász úgy kezelte a problémát, hogy több megújuló energiaforrást használt a számítógépeik működtetéséhez, de Brune és Larsen szerint ez nem elég.

A bitcoin környezeti hatásai már évek óta téma, de az irányítók elutasították a javasolt változtatásokat. Ráadásul, mivel a bitcoin nem egy vállalat tulajdonában van, a kód megváltoztatásához a fenntartásában részt vevő szinte összes fél – legalább 90 százalékos arányban – beleegyezése szükséges.

Az Ethereum szintén a proof of work-t használja, de a proof of stake nevű modellre vált, amely lényegében energiát cserél kriptopénzre. Ez a változás, amelynek bevezetése technikai okokból többször is késett, várhatóan 99 százalékkal csökkenti az Ethereum áramfelhasználását. A kampány indítói azt remélik, hogy a bitcoin esetében is hasonló változást tudnak elérni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.