Hirdetés
Kezdőlap Tech Bitcoin: egyesek az átláthatóság és értékállóság, mások a környezetvédelem kapcsán támadják
No menu items!

Bitcoin: egyesek az átláthatóság és értékállóság, mások a környezetvédelem kapcsán támadják

Amerikai környezetvédelmi csoportok kampányt indítottak annak érdekében, hogy módosítsák a bitcoin kódját, és ezáltal csökkenjen az energiafelhasználása, amely az elmúlt években jelentősen megnőtt.

Bár a bitcoin népszerű egyes befektetők körében, energiafelhasználása felháborítja a környezetvédelmi csoportokat, a törvényhozók egy részét, és ellentétbe hozza a kriptovalutát a zöld mozgalommal, amelynek a Wall Streeten is számos támogatója van. Az új kampány célja, hogy meggyőzze a kriptovalutával foglalkozó embereket – a bányászati cégektől a befektetőkön át a szoftverfejlesztőkig -, hogy a változás nemcsak a környezetnek jobb, hanem a bitcoin hírnevének és támogatottságának is – számolt be a The Wall Street Journal.

Chris Larsen

A Greenpeace USA, az Environmental Working Group és mások – olyan médiumokban, mint a New York Times, a Politico és a The Wall Street Journal – hirdetéseket fognak megjelentetni, amelyek kiemelik a bitcoin környezeti hatásait és a változás mellett érvelnek. A kampányt a Ripple társalapítója, Chris Larsen finanszírozza, aki 5 millió dollárt különített el az ügy érdekében.

A hirdetések egy része a bitcoin olyan prominens támogatóit célozza meg, mint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, valamint Jack Dorsey, a Block alapítója és Abby Johnson, a Fidelity Investments vezérigazgatója.

De korábban is történtek már kísérletek a bitcoin energiafelhasználásának csökkentésére. Egy körülbelül 250 vállalatból álló konzorcium – benne olyan bányászcégekkel, mint a Hut 8 Mining – támogatja a Crypto Climate Accordot, amelynek célja az iparág átállása megújuló energiaforrásokra. Néhány vállalat, mint például az Easton, TeraWulf pedig el is kezdett azon dolgozni, hogy nulla károsanyag-kibocsátású üzemet hozzon létre.

Az új kampány nem bitcoin-ellenes, mondta Michael Brune, a Sierra Club korábbi ügyvezető igazgatója, aki a kampány tanácsadója. Inkább azzal érvel – mondta -, hogy az éghajlatváltozás elérte a kritikus pontot, és a legértékesebb kriptovaluta, a bitcoin túlságosan is hozzájárul a globális felmelegedéshez.

“Fontos, hogy mindenki, aki olyan helyzetben van, hogy cselekedjen, cselekedjen” – mondta. “Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy éghajlati vészhelyzetben vagyunk”.

A cél az, hogy meggyőzzék a bitcoin befektetői és támogatói közösségét a hálózat kódjának megváltoztatásáról, eltávolítva a “proof of work” mechanizmust, amely megköveteli a bitcoint bányászóktól, hogy bizonyos mennyiségű energiát fordítsanak a tranzakciókra, hogy aztán újonnan létrehozott bitcoinban kapjanak jutalmat. A változtatás drasztikusan csökkentheti a bitcoin energiafelhasználását, mondta Brune.

Michael Brune

A Bitcoin energiafelhasználása egy védelmi mechanizmus, amely a hálózat védelmét szolgálja. Mivel nyílt forráskódú projektről van szó, bárki futtathatja a bitcoin szoftvert. A hálózat azonban megköveteli a bányászoktól, hogy hatalmas mennyiségű számítástechnikai teljesítményt fordítsanak arra, hogy valakinek megfizethetetlenül drága legyen átvenni a hálózat irányítását, ami lehetővé tenné számára, hogy hamis bitcoinokat hozzon létre vagy tranzakciókat töröljön.

A Cambridge Centre for Alternative Finance becslése szerint a bitcoin-hálózat évente mintegy 134,9 terawattóra energiát használ fel, ami több, mint Norvégia 124,3 terawattórás éves felhasználása.

A kutatóintézet szerint azonban a bitcoin kevesebb energiát használ fel, mint amennyi az Egyesült Államokban az áramszállítás során elvész.

Néhány bitcoin-bányász úgy kezelte a problémát, hogy több megújuló energiaforrást használt a számítógépeik működtetéséhez, de Brune és Larsen szerint ez nem elég.

A bitcoin környezeti hatásai már évek óta téma, de az irányítók elutasították a javasolt változtatásokat. Ráadásul, mivel a bitcoin nem egy vállalat tulajdonában van, a kód megváltoztatásához a fenntartásában részt vevő szinte összes fél – legalább 90 százalékos arányban – beleegyezése szükséges.

Az Ethereum szintén a proof of work-t használja, de a proof of stake nevű modellre vált, amely lényegében energiát cserél kriptopénzre. Ez a változás, amelynek bevezetése technikai okokból többször is késett, várhatóan 99 százalékkal csökkenti az Ethereum áramfelhasználását. A kampány indítói azt remélik, hogy a bitcoin esetében is hasonló változást tudnak elérni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.