Kezdőlap Világgazdaság Borúlátóbbak a német bölcsek - 2022-ig tart a kilábalás?
No menu items!

Borúlátóbbak a német bölcsek – 2022-ig tart a kilábalás?

Rontotta a német GDP idei alakulására adott előrejelzését a szövetségi kormány mellett működő független gazdasági tanácsadó testület: az új prognózis szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 3,1 százalékkal növekedhet.

Az előző, tavaly novemberben készített előrejelzésben még 3,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek 2021-re.

A kilátások a koronavírus-járvány éppen novemberben felerősödött második hulláma, illetve a fertőzéshullám megfékezését szolgáló korlátozások miatt romlottak, a kibontakozást fenyegető legnagyobb kockázat pedig a formálódó harmadik hullám.

A több ágazat működését befagyasztó korlátozások miatt az idei első negyedévben valószínűleg csökkent a GDP, nagyjából 2 százalékkal, vagyis tovább folytatódott a recesszió, amely tavaly 4,9 százalékkal vetette vissza a német gazdaságot.

Ugyanakkor a kivitelre termelő feldolgozóipar egyre inkább lendületbe jön, mert több térségben erőteljes a kereslet termékeire, főleg a legnagyobb piacok közé tartozó Kínában és az Egyesült Államokban, ahol a járvány elleni küzdelem eredményei révén elindult a kilábalás a válságból.

Az oltási kampány előrehaladásával, a korlátozások fokozatos visszavonásával a következő hónapokban a belgazdaság is élénkül.

Így a német gazdaság egészének teljesítménye 2021-2022 fordulóján ismét elérheti a válság előtti szintet, és 2022-ben már 4 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Hasonlóan alakulhatnak a folyamatok az euróövezetben, a közös pénzt használó EU-tagországok összesített GDP-je az idén 4,1 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal növekedhet.

A válság várhatóan továbbra is mérsékelt hatásokkal jár a munkaerőpiacon, a munkanélküliségi ráta a 2020 után az idén is 5,9 százalék lehet, és 2022-ben 5,3 százalékra mérséklődhet.

A járvány államháztartási hatásai várhatóan enyhülnek. A szövetségi államháztartás – amely 2019-ben még a GDP arányában számolva 1,5 százalékos többlettel zárt – a tavalyi 4,2 százalék után 4,1 százalékos hiánnyal zárhat az idén. Jövőre 1,5 százalékra mérséklődhet a deficit a gazdasági bölcseknek is nevezett tekintélyes tanácsadó testület elemzése szerint.

Az 1963-ban felállított tanács öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A nagyjából húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a New York-i értékpapírpiacokon. Az indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is emelkedéssel fejezték be.

Matolcsy: Közép-Kelet-Európa a világ egyik növekedési motorja lehet

Magyarország térségének jövője, hogy az európai jövő térsége legyen - állítja a jegybank elnöke a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában.

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Hetekre leáll a Skoda mindhárom csehországi gyára

A chiphiány miatt a Skoda Auto - egyetlen gyártószalag kivételével - hétfőtől két hétre leállítja a termelést mind a három csehországi üzemében - jelentette be Tomás Kotera, a vállalat szóvivője Mladá Boleslavban.

Hírek

Virtuális világot épít a Facebook – tízezer uniós szakemberrel

A metaverzum kiépítéséhez a Facebook tízezer magasan képzett szakember felvételét tervezi az Európai Unión belül a következő öt évben.

Fellobbant az olimpiai láng – Pekingbe indul a fáklya

Fellobbant a jövő februárban rendezendő pekingi téli olimpia lángja Görögországban. A kínai szervezők kedden veszik át a fáklyát.

Bölcsődeépítési program – újabb 50 milliárdos pályázat nyílik

Folytatódik a bölcsődeépítési program, és elkészült a bölcsődemintaterv-katalógus, amely az önkormányzatoknak és egyházaknak nyújt segítséget a tervezésben - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Szerdán újra drágul az üzemanyag

Szerdán tovább emelkedik az üzemanyagok ára: a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 7 forinttal kerül majd többe a hét közepétől.

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom