Kezdőlap Címkék 2020 július

2020 július

Nőtt az átlagkereset – 263 ezer volt a nettó január-júliusban

Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 395 ezer 900, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 263 ezer 300 forint volt. Mindkettő 10,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fizetési mérleg. 297 millió euró hiány júliusban

Júliusban az előző havi pozitív egyenleggel szemben ismét deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg, 297 millió euró hiányt mutatott - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: ötödével esett vissza az építőipar júliusban

Júliusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 21,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ebben a hónapban a koronavírus-járvány gazdasági hatása az építőipar egészére jelentős volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Meglódult a brit gazdaság

A korábbi súlyos visszaesések után jelentősen nőtt a brit gazdaság teljesítménye júliusban, de továbbra is messze elmarad a koronavírus-járvány előtt mért szintektől.

KSH: a járműgyártás 13,2 százalékkal esett vissza júliusban

Júliusban az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül a járműgyártás termelése 13,2 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához mérve  - erősítette meg első becslését a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 262 millió euró többlet júliusban

Júliusban az export euróban számított értéke 5,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 184 millió euróval javult, 262 millió eurót tett ki - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: belföldi vendégből is kevesebb volt júliusban

Júliusban a szálláshelyeken a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 18,1 százalékkal, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 74,9 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány hatására - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: egyszámjegyűre lassult az ipari visszaesés

Júliusban az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest - jelentette első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: felállt a sokkból a kiskereskedelem

Júliusban 0,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma, vagyis a vásárlási kedv minimálisan meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. Az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékos a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: nőttek az ipari termelői árak júliusban

Júliusban a belföldi értékesítésben 0,2 százalékkal csökkentek, az exportértékesítésben 5,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, amelyek összességében 3,4 százalékkal haladták meg a tavaly júliusiakat - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Váratlanul nőttek az amerikai jövedelmek

A gazdasági aktivitás élénkülésére utal a személyi jövedelmek nem várt júliusi növekedése az Egyesült Államokban - jelentette a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis.

KSH: júniusról júliusra 23 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma

A május-júliusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 224 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

EKB: csúcsközelben maradt a vállalatok banki hitelezése

Lassult, de így is tizenegy éves csúcs közelében maradt az euróövezeti vállalatok hitelezésének növekedési mutatója júliusban.

NFSZ: tízezerrel kevesebb álláskereső júniusról júliusra

Az álláskeresők száma a koronavírus-járvány megjelenése óta júliusban csökkent először: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júliusi zárónapon 365 800 álláskereső szerepelt, 2,8 százalékkal, 10 500-zal kevesebb a júniusinál.

Államháztartás. Kétezer milliárd fölé nőtt a hiány

Júliusban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hét hónapban pedig a gazdaságvédelmi intézkedések és a védekezési kiadások következtében 2165 milliárd forintos deficitet mutatott - közölte a Pénzügyminisztérium.

Uniós infláció – július: a magyar a legnagyobb

Júliusban négy hónapja a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig Magyarországon regisztrálták a fogyasztói árak legnagyobb növekedését - jelentette az Eurostat.

Csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6199 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Csehország – infláció: negyedével drágult az üdülés

Júliusban 3,4 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 3,3 százalékról. A leginkább a szezonális üdülési árak nőttek, 23 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

A német áfacsökkentés deflációt hozott

Júliusban éves bázison 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Németországban, jórészt az áfa csökkentésének köszönhetően - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Amerika. A vártnál nagyobb lett a júliusi infláció

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak júliusban az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics jelentése alapján. A havi maginfláció közel harminc éve a legmagasabb lett.

Friss

15 ezer alumínium dobozt gyűjtöttek össze a Hungaroringen

A visszaváltási rendszer fő célja, hogy Magyarországon is minél többen váltsák vissza az italcsomagolásukat

A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék júniusban

A munkakeresés átlagos időtartama 10,0 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

NTAK – A Magyar Nagydíj és az Ed Sheeran-koncert mindent vitt

Mogyoródon szállt meg a legtöbb turista, csaknem 2000 vendégéjszakát töltve a három nap során.

 Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után indexveszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, London kivételével.

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.