Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Az anyavállalat csődje óta a magyar Neckerman nem vesz fel foglalásokat. Bedőlt német és osztrák iroda is, amelyek útjait értékesítette. Igyekszik azonban menteni a menthetőt a hazai Neckermann, átutalja a hoteleknek a magyar utasok tartózkodása ellenértékét. Az ügyvezető biztos a túlélésben.

A Thomas Cook csődöt jelentett, a cég Európa második legnagyobb utazási irodájának lányvállalatai kontinens szerte életképességüket hangoztatták. A dominó mégis elindult. Csődöt jelentett a német és az osztrák Neckermann is. Utóbbi bedőlése a magyar utazókat közvetlenül érinti. Ez a cég a magyar Neckermann tulajdonosa.

Több mint optimizmus

Békefi Veronika

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van. Minden kötelezettségét teljesíti.  Önálló társaság. Folytatni tudja normál, napi tevékenységét” – nyilatkozta az ügyvezető, Békefi Veronika több sajtóorgánumnak.

Baranovszky György

Baranovszky György a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is megerősítette, hogy az osztrák tulajdonos csődje jogi szempontból automatikusan nem jelenti a magyar Neckermann végét is.

A jogszabályban meghatározott biztosítékrendszer, amely a külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására vonatkozik, maximálisan a rendelkezésre áll. Tehát nem szabad pánikot kelteni” – nyilatkozta Baranovszky az InfoRádióban.

Magyarázatként hozzátette, hogy a 3,4 milliárdos vagyoni biztosíték nem a Neckermann-nál, hanem a biztosítóknál van. Így ez nem kerülhet az osztrák anyavállalat hitelezőihez.

Az utasokat kellemetlenségek érik

Saját utakra nem kötnek szerződést

Neckermann utasok személyes tapasztalataiból tudható, hogy egyre több hotel követeli a számla kiegyenlítését a nyaralás végen. Pedig az utasok a szolgáltatásért az irodának már fizettek. A szállodások viszont félnek, hogy nem fogják megkapni a Neckermanntól a pénzt. A probléma nem csak külföldön áll fent. A legnagyobb magyar szállodaláncok sem bíznak az utazási iroda fizetőképességében. Az utasoktól várják a számlák kiegyenlítését.

Békefi nem tagadja, hogy előfordulnak ilyen esetek. Arra kéri az érintett utasokat, ha ez megtörténik, lépjenek kapcsolatba az irodával. „Haladéktalanul vissza fogjuk adni a pénzt.”

Nemzetközi háttér

A Neckermann Magyarország tavaly 13 milliárd forintos árbevétel mellett 600 millió nyereséget ért el. Ezért valóban indokolatlannak tűnik a szállodák félelme a magyar iroda fizetőképtelenségétől. Az ellentmondásra a cég sajtóközleménye szolgál magyarázattal.

Van biztosíték – a magyaroknak nem kell aggódniuk

A magyar Neckermann-nak nincsenek önálló szerződései a hotelekkel. A német és az osztrák cég foglalt nagyobb kontingenseket, mert így alacsonyabb árakat tudtak kialkudni. A magyar iroda ezekből értékesített. A szállodák szerződéses partnere tehát az osztrák vagy a német Neckermann, amelyektől valóban nem lehet a számlák kiegyenlítését várni.

A magyar leányvállalat igyekszik menteni a menthetőt, és megakadályozni, hogy az utasai kellemetlen helyzetbe kerüljenek. Átutalja a hoteleknek magyar utasok tartózkodása ellenértékét. A Neckermann ügyfeleitől akkor kérhetnek a helyszínen pénzt, ha ezt az iroda valamilyen okból nem tette meg.

A charter jár is meg nem is

Békefi sajtónyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy az iroda utolsó, még októberben is közlekedő charterjáratai a törökországi Antaljába a szezon végéig rendben fognak repülni.

A héten valóban el tudtak repülni az utasok Antaljába. Azonban nem a Neckermann-nal szerződésben álló chartercég gépének a fedélzeten. A Sun & Fun Holidays utazási iroda szintén üzemeltet antaljai járatot. A Neckermann ezen foglalt helyeket utasainak.

Utazásszervezőből utazásközvetítő

A magyarországi Neckermann nem csak a harmadik legnagyobb utazási iroda a hazai piacon, de az egyik legnagyobb utazásszervező is. Az anyavállalat csődje óta azonban nem vesz fel foglalásokat saját útjaira. Csak utazásközvetítőként tevékenykedik, tehát más irodák útjait értékesíti.

Ennek is a nemzetközi struktúra állhat a hátterében. Az iroda az utak szervezésekor a német, illetve az osztrák cég szállodai és esetenként charter kontingenseiből értékesített. Ezek a csőddel megszűntek, így gyakorlatilag nincs, amit értékesíteni tudna. Önálló szerződéseket kötni pedig nem megy egyik napról a másikra.

Ahol a bizalom számít

Az utazási szerződés azon kevés kontraktus közé tartozik, ahol az egyik félnek minden kötelezettségét teljesíteni kell, mielőtt a másik a teljesítést megkezdte volna. Tehát az utasnak a nyaralás megkezdése előtt ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ez az utazási iroda iránti nagyfokú bizalmat feltételez. Ha a potenciális utasoknak kétségük van egy iroda teljesítőképességét illetően, nem fognak nála foglalni.

Kis Róbert Richard

Erről beszélt Kis Róbert Richard az utazási piac szakértője is az InfoRádióban. “Hogyha mindenki azt gondolja, hogy »Jaj Istenem, itt gond van«, és senki sem foglal, illetve mindenki lemondja az utakat, akkor elkerülhetetlen a csőd, de ebben az esetben az utasok maguk generálják azt.

Kis jelenleg nem látja indokoltnak a magyar Neckermann-nal szembeni bizalmatlanságot.

Bizonytalan tehát – az IBUSZ és az OTP Travel után – az ország harmadik legnagyobb utazási irodájának jövője. Az elkövetkező napok történései meghatározók lesznek a Neckermann jövője szempontjából.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itáliában hiánycikk lett a bicikli – A Ferrari országa kétkerékre vált?

Mialatt a németek autóvásárlási prémiumról vitatkoznak, az olaszok biciklivásárlás szubvencionálásáról döntöttek. Cél a légszennyezettség és a dugók csökkentése, az egészséges életmód támogatása, valamint a járványügyi szempontból veszélyes tömegközlekedés zsúfoltságának elkerülése. A terv működni látszik. Egyre több olasz vált két kerékre.

Kizuhant a Lufthansa a DAX30 indexből

Júniusban kikerül a frankfurti tőzsde vezető részvényeinek DAX30 indexéből a Lufthansa légitársaság papírja - jelentette be a tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse.

18,5 milliárdot fizettek ki munkahelyvédelmi bértámogatásra

Tizennyolc és fél milliárd forint bértámogatást fizetett ki a kormány 114 ezer munkahely megtartására 8200 cégnek.

Braun Márton: az MVA tudást is kínál, nem csak kedvezményes forrást biztosít

A válsághelyzet időszakában az átlagosnál is nagyobb feladat hárul a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványra (MVA), amely a nem, vagy kevésbé bankképes mikrovállalkozások finanszírozásában és vállalkozóvá válásában tölt be jelentős szerepet. Erről Braun Márton, a 30 éves MVA ügyvezető igazgatója nyilatkozott AzÜzlet.hu-nak.

Hírek

Újra börtönbe kerülhet a Samsung vezetője

Részvényárfolyam-manipulációval és számviteli csalással gyanúsítják, ezért a szöuli központi kerületi ügyészség kezdeményezte a Samsung évekkel ezelőtt elítélt tényleges vezetője, Li Dzse Jong letartóztatását.

Júliusban jön az új 100 forintos

Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Péntektől olcsóbb lesz a benzin

Pénteken bruttó két forinttal csökken a benzin ára, a gázolaj ára viszont a héten nem változik.

Fenyegető éhség – Amerika: „Az emberek félnek”

A koronavírus-krízis kezdete óta 30 millió amerikai veszítette el a munkahelyét! Szociális védőháló alig van. Az ingyenkonyhák nélkül sokan már éhenhaltak volna. A Spiegel riportere Atlantic Cityben térképezte fel a helyzetet. A kaszinóparadicsomot, a középosztályt különösen sújtják a járvány gazdasági következményei.

Online számlázás – immár mobilappal is

A NAV saját fejlesztésű applikációjával a számlák okostelefonon is kiállíthatók, letöltése és használata ingyenes. Az alkalmazás automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást - közölte az adóhatóság.

Kiheverte a járványt a forint?

A hosszú hétvége meghozta az áttörést a magyar fizetőeszköznek: erősödő irányt vett, átjutott a 348 forint/euró szinten, és jó esély van arra, hogy ezek után az árfolyam visszatér a járvány előtti szintekre.

Koronavírus – Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzte meg eddig a vírus

Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzhette meg eddig a koronavírus a Tel-Aviv-i egyetem szerológiai kutatása alapján - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az utóbbi időben ismét egyre több beteget találtak, elsősorban az iskolákban elharapódzott fertőzések miatt.

Ingyenes wifi-pont az EU-tól – indul az utolsó kör

Szerdától elérhető az Európai Bizottság negyedik, egyben utolsó pályázati felhívása az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

Jön az első magyar zöld kötvény

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megbízást adott az első euróban denominált zöld kötvény kibocsátására. A főszervezői feladatokat a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a J.P. Morgan kapta.

Covid-19, Izrael. A Szentföldön vitáznak a csodaszámba menő lefolyásról

Izrael eredményesebben birkózott meg a korona-vírussal, mint a világ legtöbb országa. A fertőzöttek száma mindvégig alacsony volt. Forró klíma, szigorú karanténszabályok, genetika vagy mindezek együtt? – A tudósok a magyarázatról vitatkoznak, minközben újra iskolákat zártak be a lazítás után..  

Újra 40 dollár közelében a Brent olaj ára

A Brent ára kedden délelőtt lépte át először a hordónkénti 39 dollárt a március 11-i mélypont óta.

Nyugdíjat ígért a börtönből – 45 embert károsított meg

Negyvenöt ember bankkártyaadatait csalta ki egy büntetés-végrehajtási intézetben lévő férfi 2017 áprilisa és júniusa között - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész.

Gazdaság

Az osztrák jegybank 7,2 százalékos idei GDP-csökkenéssel számol

Az osztrák jegybank előrejelzése szerint idén 7,2 százalékkal csökken az ország hazai összterméke (GDP) abban az esetben, ha ősszel nem lesz újabb vírusjárvány-hullám.

A Sberbank öthavi profitja negyedével csökkent

Jelentősen, 25,4 százalékkal csökkent a Sberbank, a Magyarországon is érdekelt legnagyobb orosz bank profitja az idei első öt hónapban éves összevetésben.

Eladja lengyel üzletágát a CIG Pannónia

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) eladja a lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletágát állomány-átruházás keretében - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Bírság. Rendszerszintű problémák a MagNet Banknál

A Magyar Nemzeti Bank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között a vállalatirányítással, az ügyfélcsoport képzéssel és az értékvesztés meghatározásával kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.

Júliusban jön az új 100 forintos

Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Tarolt a zöld kötvény – ötszörös volt a túljegyzés

Több mint ötszörös volt az érdeklődés Magyarország első nemzetközi zöld kötvényei iránt, a befektetők közel 7,7 milliárd euró értékben adtak be ajánlatot. A befolyó források kizárólag zöld beruházásokra használhatók fel.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom