Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?
No menu items!

Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Az anyavállalat csődje óta a magyar Neckerman nem vesz fel foglalásokat. Bedőlt német és osztrák iroda is, amelyek útjait értékesítette. Igyekszik azonban menteni a menthetőt a hazai Neckermann, átutalja a hoteleknek a magyar utasok tartózkodása ellenértékét. Az ügyvezető biztos a túlélésben.

A Thomas Cook csődöt jelentett, a cég Európa második legnagyobb utazási irodájának lányvállalatai kontinens szerte életképességüket hangoztatták. A dominó mégis elindult. Csődöt jelentett a német és az osztrák Neckermann is. Utóbbi bedőlése a magyar utazókat közvetlenül érinti. Ez a cég a magyar Neckermann tulajdonosa.

Több mint optimizmus

Békefi Veronika

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van. Minden kötelezettségét teljesíti.  Önálló társaság. Folytatni tudja normál, napi tevékenységét” – nyilatkozta az ügyvezető, Békefi Veronika több sajtóorgánumnak.

Baranovszky György

Baranovszky György a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is megerősítette, hogy az osztrák tulajdonos csődje jogi szempontból automatikusan nem jelenti a magyar Neckermann végét is.

A jogszabályban meghatározott biztosítékrendszer, amely a külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására vonatkozik, maximálisan a rendelkezésre áll. Tehát nem szabad pánikot kelteni” – nyilatkozta Baranovszky az InfoRádióban.

Magyarázatként hozzátette, hogy a 3,4 milliárdos vagyoni biztosíték nem a Neckermann-nál, hanem a biztosítóknál van. Így ez nem kerülhet az osztrák anyavállalat hitelezőihez.

Az utasokat kellemetlenségek érik

Saját utakra nem kötnek szerződést

Neckermann utasok személyes tapasztalataiból tudható, hogy egyre több hotel követeli a számla kiegyenlítését a nyaralás végen. Pedig az utasok a szolgáltatásért az irodának már fizettek. A szállodások viszont félnek, hogy nem fogják megkapni a Neckermanntól a pénzt. A probléma nem csak külföldön áll fent. A legnagyobb magyar szállodaláncok sem bíznak az utazási iroda fizetőképességében. Az utasoktól várják a számlák kiegyenlítését.

Békefi nem tagadja, hogy előfordulnak ilyen esetek. Arra kéri az érintett utasokat, ha ez megtörténik, lépjenek kapcsolatba az irodával. „Haladéktalanul vissza fogjuk adni a pénzt.”

Nemzetközi háttér

A Neckermann Magyarország tavaly 13 milliárd forintos árbevétel mellett 600 millió nyereséget ért el. Ezért valóban indokolatlannak tűnik a szállodák félelme a magyar iroda fizetőképtelenségétől. Az ellentmondásra a cég sajtóközleménye szolgál magyarázattal.

Van biztosíték – a magyaroknak nem kell aggódniuk

A magyar Neckermann-nak nincsenek önálló szerződései a hotelekkel. A német és az osztrák cég foglalt nagyobb kontingenseket, mert így alacsonyabb árakat tudtak kialkudni. A magyar iroda ezekből értékesített. A szállodák szerződéses partnere tehát az osztrák vagy a német Neckermann, amelyektől valóban nem lehet a számlák kiegyenlítését várni.

A magyar leányvállalat igyekszik menteni a menthetőt, és megakadályozni, hogy az utasai kellemetlen helyzetbe kerüljenek. Átutalja a hoteleknek magyar utasok tartózkodása ellenértékét. A Neckermann ügyfeleitől akkor kérhetnek a helyszínen pénzt, ha ezt az iroda valamilyen okból nem tette meg.

A charter jár is meg nem is

Békefi sajtónyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy az iroda utolsó, még októberben is közlekedő charterjáratai a törökországi Antaljába a szezon végéig rendben fognak repülni.

A héten valóban el tudtak repülni az utasok Antaljába. Azonban nem a Neckermann-nal szerződésben álló chartercég gépének a fedélzeten. A Sun & Fun Holidays utazási iroda szintén üzemeltet antaljai járatot. A Neckermann ezen foglalt helyeket utasainak.

Utazásszervezőből utazásközvetítő

A magyarországi Neckermann nem csak a harmadik legnagyobb utazási iroda a hazai piacon, de az egyik legnagyobb utazásszervező is. Az anyavállalat csődje óta azonban nem vesz fel foglalásokat saját útjaira. Csak utazásközvetítőként tevékenykedik, tehát más irodák útjait értékesíti.

Ennek is a nemzetközi struktúra állhat a hátterében. Az iroda az utak szervezésekor a német, illetve az osztrák cég szállodai és esetenként charter kontingenseiből értékesített. Ezek a csőddel megszűntek, így gyakorlatilag nincs, amit értékesíteni tudna. Önálló szerződéseket kötni pedig nem megy egyik napról a másikra.

Ahol a bizalom számít

Az utazási szerződés azon kevés kontraktus közé tartozik, ahol az egyik félnek minden kötelezettségét teljesíteni kell, mielőtt a másik a teljesítést megkezdte volna. Tehát az utasnak a nyaralás megkezdése előtt ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ez az utazási iroda iránti nagyfokú bizalmat feltételez. Ha a potenciális utasoknak kétségük van egy iroda teljesítőképességét illetően, nem fognak nála foglalni.

Kis Róbert Richard

Erről beszélt Kis Róbert Richard az utazási piac szakértője is az InfoRádióban. “Hogyha mindenki azt gondolja, hogy »Jaj Istenem, itt gond van«, és senki sem foglal, illetve mindenki lemondja az utakat, akkor elkerülhetetlen a csőd, de ebben az esetben az utasok maguk generálják azt.

Kis jelenleg nem látja indokoltnak a magyar Neckermann-nal szembeni bizalmatlanságot.

Bizonytalan tehát – az IBUSZ és az OTP Travel után – az ország harmadik legnagyobb utazási irodájának jövője. Az elkövetkező napok történései meghatározók lesznek a Neckermann jövője szempontjából.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

“Optimizmusra sok jó ok van” – interjú a Német Turisztikai Hivatal igazgatójával

A turizmus helyreállása hosszú folyamat lesz, de optimizmusra sok...

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

Nagy István: hét év alatt 7537 milliárd forinthoz jut a vidék

A Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén 7537 milliárd forint érkezik 2027-ig a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére - mondta Nagy István.

Az otthonfelújítási támogatás feltételei. Kinek, mit, hogyan – kisokos

Hárommillió forint nagy segítség lakásfelújításkor. Az otthonfelújítási támogatási programban ekkora összeget is kaphatnak az államtól a gyermeket nevelő családok. Otthonfelújítási támogatás - kisokos.

Hírek

Itt a kátyúszezon – alig fizetnek az útkezelők

A téli idővel együtt beköszöntött a kátyúszezon is, a kátyúkárok kétharmadát az első negyedévben jelentik a gépjármű-tulajdonosok - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Szervezeti átalakítás az OTP Banknál

Az OTP Bank csoportszinten integrálta a befektetési szolgáltatási és privát banki szolgáltatásait: immár az OTP Global Markets Igazgatóság felel a treasury ügyletek, a letétkezelési és tőkepiaci műveletek, a privát banki szolgáltatások, valamint a csoportszintű befektetési szolgáltatási irányítási tevékenységért is - közölte a pénzintézet.

Újra börtönbe megy a Samsung vezére

Vesztegetés miatt két és fél év börtönbüntetésre ítélte a szöuli felsőbíróság Li Dzse Jongot, a Samsung Electronics alelnökét, a vállalat tényleges vezetőjét és örökösét.

Lélektani határ fölé drágul a gázolaj szerdától

Tovább emelkednek itthon az üzemanyagárak: szerdától a benzin bruttó 3 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 2 forinttal drágul.

Családtámogatási botrány – lemondott a holland kormány

A hónapok óta tartó családtámogatási botrány miatt bejelentette lemondását a Mark Rutte vezette holland koalíciós kormány. Rutte és miniszterei március 17-ig, a parlamenti választások napjáig ügyvivői minőségben látják el feladataikat.

Májkárosodást okozhat a Richter egyik gyógyszere – korlátozás

Korlátozzák az Esmya nevű gyógyszer használatát az Európai Unióban: a Richter készítménye ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres - közölte a gyógyszergyártó.

Mexikóból a fegyházba. Húsz év után ítélték el a budai késelőt

Jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki 2001-ben megkéselte egy budai szálloda recepciósát, majd tizenhét évig Mexikóban bujkált - közölte a Fővárosi Ítélőtábla.

Koronavírus – A magyarok harmada biztosan beoltatná magát

A decemberi 24 százalékról 34 százalékra nőtt azoknak a száma, akik biztosan élnek majd az oltás lehetőségével - közölte felmérése adatait a Századvég.

Orbán: szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak

Legkésőbb 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Kevesebb üzemanyagot tankoltunk tavaly

Tavaly 6,9 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,3 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás átlagosan 7,8 százalékkal csökkent 2020-ban - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adataiból.

Az űrből érkezik bor a Földre

Kedden mondott búcsút a Nemzetközi Űrállomás annak a 12 palack francia bordeaux-i bornak és több száz szőlővesszőnek, amelyek egy tudományos kísérletben egy évet töltöttek a Föld körül keringve.

ORFK: senki ne vásároljon vakcinát az interneten!

Senki ne dőljön be az internetes bűnözők vakcinahirdetéseinek, mert azok biztosan hamisak - figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiemelt főreferense.

Gazdaság

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB megbüntette a Groupama Biztosítót

Egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) állománykezelését, illetve az ügyféltájékoztatást és a panaszkezelést érintő jogsértések miatt közel 50 millió forint bírságot szabott ki a Groupama Biztosítóra a jegybank.

Alapkamat. Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács

Egyhangúlag döntött a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat 0,60 százalékon tartásáról - derül ki a 2020. december 15-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből.

Fogyasztóbarát személyi hitel – az OTP már folyósít

Nem sokkal a január 1-jei indulás után az OTP Bank már több ügyfelének is folyósította az új, szabadon felhasználható minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MSZH) - közölte a pénzintézet.

Bitcoin. Tíz hónap, 800 százalékos drágulás – visszaeséssel

Bár a bitcoin jegyzése hétfőn reggel visszacsúszott a vasárnapi rekordszintről, március közepe óta mintegy 800 százalékkal drágult.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom