Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Az anyavállalat csődje óta a magyar Neckerman nem vesz fel foglalásokat. Bedőlt német és osztrák iroda is, amelyek útjait értékesítette. Igyekszik azonban menteni a menthetőt a hazai Neckermann, átutalja a hoteleknek a magyar utasok tartózkodása ellenértékét. Az ügyvezető biztos a túlélésben.

A Thomas Cook csődöt jelentett, a cég Európa második legnagyobb utazási irodájának lányvállalatai kontinens szerte életképességüket hangoztatták. A dominó mégis elindult. Csődöt jelentett a német és az osztrák Neckermann is. Utóbbi bedőlése a magyar utazókat közvetlenül érinti. Ez a cég a magyar Neckermann tulajdonosa.

Több mint optimizmus

Békefi Veronika

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van. Minden kötelezettségét teljesíti.  Önálló társaság. Folytatni tudja normál, napi tevékenységét” – nyilatkozta az ügyvezető, Békefi Veronika több sajtóorgánumnak.

Baranovszky György

Baranovszky György a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is megerősítette, hogy az osztrák tulajdonos csődje jogi szempontból automatikusan nem jelenti a magyar Neckermann végét is.

A jogszabályban meghatározott biztosítékrendszer, amely a külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására vonatkozik, maximálisan a rendelkezésre áll. Tehát nem szabad pánikot kelteni” – nyilatkozta Baranovszky az InfoRádióban.

Magyarázatként hozzátette, hogy a 3,4 milliárdos vagyoni biztosíték nem a Neckermann-nál, hanem a biztosítóknál van. Így ez nem kerülhet az osztrák anyavállalat hitelezőihez.

Az utasokat kellemetlenségek érik

Saját utakra nem kötnek szerződést

Neckermann utasok személyes tapasztalataiból tudható, hogy egyre több hotel követeli a számla kiegyenlítését a nyaralás végen. Pedig az utasok a szolgáltatásért az irodának már fizettek. A szállodások viszont félnek, hogy nem fogják megkapni a Neckermanntól a pénzt. A probléma nem csak külföldön áll fent. A legnagyobb magyar szállodaláncok sem bíznak az utazási iroda fizetőképességében. Az utasoktól várják a számlák kiegyenlítését.

Békefi nem tagadja, hogy előfordulnak ilyen esetek. Arra kéri az érintett utasokat, ha ez megtörténik, lépjenek kapcsolatba az irodával. „Haladéktalanul vissza fogjuk adni a pénzt.”

Nemzetközi háttér

A Neckermann Magyarország tavaly 13 milliárd forintos árbevétel mellett 600 millió nyereséget ért el. Ezért valóban indokolatlannak tűnik a szállodák félelme a magyar iroda fizetőképtelenségétől. Az ellentmondásra a cég sajtóközleménye szolgál magyarázattal.

Van biztosíték – a magyaroknak nem kell aggódniuk

A magyar Neckermann-nak nincsenek önálló szerződései a hotelekkel. A német és az osztrák cég foglalt nagyobb kontingenseket, mert így alacsonyabb árakat tudtak kialkudni. A magyar iroda ezekből értékesített. A szállodák szerződéses partnere tehát az osztrák vagy a német Neckermann, amelyektől valóban nem lehet a számlák kiegyenlítését várni.

A magyar leányvállalat igyekszik menteni a menthetőt, és megakadályozni, hogy az utasai kellemetlen helyzetbe kerüljenek. Átutalja a hoteleknek magyar utasok tartózkodása ellenértékét. A Neckermann ügyfeleitől akkor kérhetnek a helyszínen pénzt, ha ezt az iroda valamilyen okból nem tette meg.

A charter jár is meg nem is

Békefi sajtónyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy az iroda utolsó, még októberben is közlekedő charterjáratai a törökországi Antaljába a szezon végéig rendben fognak repülni.

A héten valóban el tudtak repülni az utasok Antaljába. Azonban nem a Neckermann-nal szerződésben álló chartercég gépének a fedélzeten. A Sun & Fun Holidays utazási iroda szintén üzemeltet antaljai járatot. A Neckermann ezen foglalt helyeket utasainak.

Utazásszervezőből utazásközvetítő

A magyarországi Neckermann nem csak a harmadik legnagyobb utazási iroda a hazai piacon, de az egyik legnagyobb utazásszervező is. Az anyavállalat csődje óta azonban nem vesz fel foglalásokat saját útjaira. Csak utazásközvetítőként tevékenykedik, tehát más irodák útjait értékesíti.

Ennek is a nemzetközi struktúra állhat a hátterében. Az iroda az utak szervezésekor a német, illetve az osztrák cég szállodai és esetenként charter kontingenseiből értékesített. Ezek a csőddel megszűntek, így gyakorlatilag nincs, amit értékesíteni tudna. Önálló szerződéseket kötni pedig nem megy egyik napról a másikra.

Ahol a bizalom számít

Az utazási szerződés azon kevés kontraktus közé tartozik, ahol az egyik félnek minden kötelezettségét teljesíteni kell, mielőtt a másik a teljesítést megkezdte volna. Tehát az utasnak a nyaralás megkezdése előtt ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ez az utazási iroda iránti nagyfokú bizalmat feltételez. Ha a potenciális utasoknak kétségük van egy iroda teljesítőképességét illetően, nem fognak nála foglalni.

Kis Róbert Richard

Erről beszélt Kis Róbert Richard az utazási piac szakértője is az InfoRádióban. “Hogyha mindenki azt gondolja, hogy »Jaj Istenem, itt gond van«, és senki sem foglal, illetve mindenki lemondja az utakat, akkor elkerülhetetlen a csőd, de ebben az esetben az utasok maguk generálják azt.

Kis jelenleg nem látja indokoltnak a magyar Neckermann-nal szembeni bizalmatlanságot.

Bizonytalan tehát – az IBUSZ és az OTP Travel után – az ország harmadik legnagyobb utazási irodájának jövője. Az elkövetkező napok történései meghatározók lesznek a Neckermann jövője szempontjából.

 

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom