Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?
No menu items!

Csőd után. Mi lesz veled magyar Neckermann?

Az anyavállalat csődje óta a magyar Neckerman nem vesz fel foglalásokat. Bedőlt német és osztrák iroda is, amelyek útjait értékesítette. Igyekszik azonban menteni a menthetőt a hazai Neckermann, átutalja a hoteleknek a magyar utasok tartózkodása ellenértékét. Az ügyvezető biztos a túlélésben.

A Thomas Cook csődöt jelentett, a cég Európa második legnagyobb utazási irodájának lányvállalatai kontinens szerte életképességüket hangoztatták. A dominó mégis elindult. Csődöt jelentett a német és az osztrák Neckermann is. Utóbbi bedőlése a magyar utazókat közvetlenül érinti. Ez a cég a magyar Neckermann tulajdonosa.

Több mint optimizmus

Békefi Veronika

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van. Minden kötelezettségét teljesíti.  Önálló társaság. Folytatni tudja normál, napi tevékenységét” – nyilatkozta az ügyvezető, Békefi Veronika több sajtóorgánumnak.

Baranovszky György

Baranovszky György a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető elnöke is megerősítette, hogy az osztrák tulajdonos csődje jogi szempontból automatikusan nem jelenti a magyar Neckermann végét is.

A jogszabályban meghatározott biztosítékrendszer, amely a külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására vonatkozik, maximálisan a rendelkezésre áll. Tehát nem szabad pánikot kelteni” – nyilatkozta Baranovszky az InfoRádióban.

Magyarázatként hozzátette, hogy a 3,4 milliárdos vagyoni biztosíték nem a Neckermann-nál, hanem a biztosítóknál van. Így ez nem kerülhet az osztrák anyavállalat hitelezőihez.

Az utasokat kellemetlenségek érik

Saját utakra nem kötnek szerződést

Neckermann utasok személyes tapasztalataiból tudható, hogy egyre több hotel követeli a számla kiegyenlítését a nyaralás végen. Pedig az utasok a szolgáltatásért az irodának már fizettek. A szállodások viszont félnek, hogy nem fogják megkapni a Neckermanntól a pénzt. A probléma nem csak külföldön áll fent. A legnagyobb magyar szállodaláncok sem bíznak az utazási iroda fizetőképességében. Az utasoktól várják a számlák kiegyenlítését.

Békefi nem tagadja, hogy előfordulnak ilyen esetek. Arra kéri az érintett utasokat, ha ez megtörténik, lépjenek kapcsolatba az irodával. „Haladéktalanul vissza fogjuk adni a pénzt.”

Nemzetközi háttér

A Neckermann Magyarország tavaly 13 milliárd forintos árbevétel mellett 600 millió nyereséget ért el. Ezért valóban indokolatlannak tűnik a szállodák félelme a magyar iroda fizetőképtelenségétől. Az ellentmondásra a cég sajtóközleménye szolgál magyarázattal.

Van biztosíték – a magyaroknak nem kell aggódniuk

A magyar Neckermann-nak nincsenek önálló szerződései a hotelekkel. A német és az osztrák cég foglalt nagyobb kontingenseket, mert így alacsonyabb árakat tudtak kialkudni. A magyar iroda ezekből értékesített. A szállodák szerződéses partnere tehát az osztrák vagy a német Neckermann, amelyektől valóban nem lehet a számlák kiegyenlítését várni.

A magyar leányvállalat igyekszik menteni a menthetőt, és megakadályozni, hogy az utasai kellemetlen helyzetbe kerüljenek. Átutalja a hoteleknek magyar utasok tartózkodása ellenértékét. A Neckermann ügyfeleitől akkor kérhetnek a helyszínen pénzt, ha ezt az iroda valamilyen okból nem tette meg.

A charter jár is meg nem is

Békefi sajtónyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy az iroda utolsó, még októberben is közlekedő charterjáratai a törökországi Antaljába a szezon végéig rendben fognak repülni.

A héten valóban el tudtak repülni az utasok Antaljába. Azonban nem a Neckermann-nal szerződésben álló chartercég gépének a fedélzeten. A Sun & Fun Holidays utazási iroda szintén üzemeltet antaljai járatot. A Neckermann ezen foglalt helyeket utasainak.

Utazásszervezőből utazásközvetítő

A magyarországi Neckermann nem csak a harmadik legnagyobb utazási iroda a hazai piacon, de az egyik legnagyobb utazásszervező is. Az anyavállalat csődje óta azonban nem vesz fel foglalásokat saját útjaira. Csak utazásközvetítőként tevékenykedik, tehát más irodák útjait értékesíti.

Ennek is a nemzetközi struktúra állhat a hátterében. Az iroda az utak szervezésekor a német, illetve az osztrák cég szállodai és esetenként charter kontingenseiből értékesített. Ezek a csőddel megszűntek, így gyakorlatilag nincs, amit értékesíteni tudna. Önálló szerződéseket kötni pedig nem megy egyik napról a másikra.

Ahol a bizalom számít

Az utazási szerződés azon kevés kontraktus közé tartozik, ahol az egyik félnek minden kötelezettségét teljesíteni kell, mielőtt a másik a teljesítést megkezdte volna. Tehát az utasnak a nyaralás megkezdése előtt ki kell fizetnie a teljes vételárat. Ez az utazási iroda iránti nagyfokú bizalmat feltételez. Ha a potenciális utasoknak kétségük van egy iroda teljesítőképességét illetően, nem fognak nála foglalni.

Kis Róbert Richard

Erről beszélt Kis Róbert Richard az utazási piac szakértője is az InfoRádióban. “Hogyha mindenki azt gondolja, hogy »Jaj Istenem, itt gond van«, és senki sem foglal, illetve mindenki lemondja az utakat, akkor elkerülhetetlen a csőd, de ebben az esetben az utasok maguk generálják azt.

Kis jelenleg nem látja indokoltnak a magyar Neckermann-nal szembeni bizalmatlanságot.

Bizonytalan tehát – az IBUSZ és az OTP Travel után – az ország harmadik legnagyobb utazási irodájának jövője. Az elkövetkező napok történései meghatározók lesznek a Neckermann jövője szempontjából.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet

Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.

Üzleti utazások: új időszámítást hozott a covid

Az AmEx vezérigazgatója szerint az üzleti utazások már soha nem lesznek ugyanazok a koronavírus után, mivel a fogyasztók bárhová elmennek, kivéve az irodába.

A GVH javasolja: ne csak a patikákban lehessen gyorstesztet venni

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek piacán, ahol a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Ezek orvoslására több, a versenyt serkentő javaslatot tett a hatóság. Így például javasolja a gyorstesztek áruházláncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének ideiglenes engedélyezését.

Az Equilor 4,5 százalékos idei növekedésre számít

Az első félévben a belső fogyasztás húzza felfelé a gazdasági növekedést, ezt követően az ellátási láncok helyreállásával a külső kereslet is kedvezően befolyásolhatja az adatokat, így a növekedés idén 4,5 százalékon, jövőre 3,8 százalékon alakulhat - hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtótájékoztatóján.

Hírek

Üzleti utazások: új időszámítást hozott a covid

Az AmEx vezérigazgatója szerint az üzleti utazások már soha nem lesznek ugyanazok a koronavírus után, mivel a fogyasztók bárhová elmennek, kivéve az irodába.

Meteorit robbant szét Horvátország felett

Egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) felett - adta hírül a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM).

A GVH javasolja: ne csak a patikákban lehessen gyorstesztet venni

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek piacán, ahol a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Ezek orvoslására több, a versenyt serkentő javaslatot tett a hatóság. Így például javasolja a gyorstesztek áruházláncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének ideiglenes engedélyezését.

Rangsor – márkák és értékek. Amerikai fölény az ötszázas klubban

Az Apple már a második egymást követő évben lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance 2022-es Global 500 ranglistája alapján. A cégek teljes márkaértékének több mint kétharmada két országhoz köthető, az Egyesült Államok részesedése 48,64 százalék.

Prémium Magyar Állampapír – magasabb kamatprémiummal

Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett, éves kamata így eléri a 6,6 százalékot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszer.

A fizikai dolgozók órabére 1400 forint fölé emelkedett

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1441 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ez 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1322 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.

Így védhetők ki a téli munkavégzés veszélyei

Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az EU újabb pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Gazdaság

Londoni elemzők: tartja a januári kamatemelési ütemet az MNB

Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő pár hónapban fenntartja a kedden váratlanul felgyorsított kamatemelési ütemet a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: nagyobb sebességre kapcsol a monetáris szigorítás

A tavaly decemberinél gyorsabb ütemben folytatódik a monetáris szigorítás, nemcsak az alapkamat, hanem az egyhetes betéti eszköz kamatának emelésével is. A következő hónapokban a januári lépés lesz a kiindulási pont - mondta Virág Barnabás.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Monetáris tanács – 2,90 százalék az új alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is. Az egynapos betét kamata így 2,90 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,90 százalék lett.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom