Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek
No menu items!

Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Erős csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn, miután a koronavírus-járvány újabb fellángolása felszította a gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.

A 30 vezető iparvállalat DJIAindexe 0,46 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,25 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,32 százalékos mínuszban indította a napot.

Az Egyesült Államokban a múlt héten 70 százalékkal, napi átlagban 30 ezerre emelkedett az új koronavírussal megfertőződöttek száma az előző héthez képest a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző, delta mutációjának gyors terjedése miatt. A betegség szövődményeiben elhunytak száma 26 százalékkal, napi átlagban 250-re nőtt, túlnyomó többségüknek nem volt védőoltása.

A gazdasági ciklus változásaira kényesen reagáló, valamint az utazással és szabadidő eltöltésével kapcsolatos vállalatok árfolyama jelentős mínuszokban várta a tőzsdenyitást.
A légitársaságok és a hajótársaságok, köztük a Southwest Airlines, a Delta Air Lines, a United Airlines, az American Airlines, a Royal Caribbean, a Carnival és a Norwegian Cruise 2,0 százalék és 3,6 százalék közötti mínuszban forgott a nyitás előtti elektronikus kereskedésben. A kamatok változására érzékeny pénzintézetek közül a Bank of America, a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Citigroup mindegyike 2 százalék közötti veszteségben toporgott, híven tükrözve, hogy az irányadó tízéves államkötvények hozama február közepi mélypontra esett.

Az olajárak meredek csökkenése miatt jelentős, 1,8 százalék és 4,1 százalék közötti mínuszokban várták a tőzsdenyitást a nagy olajipari vállalatok, köztük a Marathon Petroleum, a Chevron, a Schlumberger, az Exxon Mobil, a Halliburton és az Occidental Petroleum.

“A gazdasági növekedés már tetőzött, és a növekedési aggodalmak visszatértek. A jó hír az, hogy még akkor is, ha néhány gazdasági mutató túljutott csúcspontján, a részvények középtávon továbbra is pozitívan teljesítenek egy kedvező gazdasági környezetben” – mutattak rá a hamburgi székhelyű Berenberg bank elemzői. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy a magas árfolyamok, a járvány miatti aggodalmak, a kereskedés nyáron jellemzően alacsony forgalma és az erős befektetői részvényallokáció “egyelőre a piacok jelentős emelkedése ellen szólnak”.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken egyre jobban eluralkodik a borúlátás. Hétfő délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 2,21 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,59 százalékos, a párizsi CAC-40 2,43 százalékos, a madridi IBEX 35 mutató 2,31 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 3,21 százalékos mínuszban állt. A Stoxx Europe 600-as index 2,21 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 2,32 százalékkal, az EuroStoxx50 pedig 2,57 százalékkal esett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1817 dollárt adtak, 0,08 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,75 százalékot veszített értékéből a dollár, 109,25 jenen forgott.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,03 százalékkal, 1810,36 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,14 százalékkal, 1812,50 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredeken esik.

Fél négykor a szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,87 százalékos mínuszban, 70,74 dolláron, a WTI pedig 4,32 százalékos veszteségben, 68,47 dolláron forgott. Napi minimumán a Brent 70,58 dolláron, a WTI pedig 68,39 dolláron másfél havi mélyponton is járt.

A háttérben az áll, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ néven emlegetett csoport vasárnap megállapodott a kitermelés növeléséről. A befektetők attól tartanak, hogy emiatt túlkínálat alakulhat ki az olajpiacokon, miközben a járvány újra erősödőben van számos országban.

Pénteken csökkenéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 0,86 százalékkal, 34 687,85 pontra, az S&P 500-as mutató 0,75 százalékkal, 4327,16 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,80 százalékkal, 14 427,20 pontra csúszott le.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom