Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?
No menu items!

Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?

Megsemmisített orosz katonai teherautó Ukrajnában. Forrás: Bigstock

Oroszország fokozatosan egyre több területet foglal el Ukrajnában, és továbbra is különböző célpontokat támad a Donbaszban. Elemzők úgy látják, hogy az ukránok kezdik elveszíteni a fölényüket, így a keleti régiót egy elhúzódó – akár 10 évig vagy annál is tovább tartó – konfliktus közepette teljes egészében elfoglalhatják az oroszok.

Aggódom emiatt. Óriási a kockázata annak, hogy Ukrajna továbbra is fokozatosan veszít területeket” – mondta a CNBC-nek William Alberque, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének stratégiai, technológiai és fegyverzetellenőrzési igazgatója.

Sok minden változott azóta, hogy Oroszország február 24-én először indított inváziót Ukrajna ellen. Miután kezdetben délről, keletről és északról is támadta szomszédját, Oroszország rájött, hogy többet harapott, mint amennyit meg tudott rágni, és inkább Kelet-Ukrajnára helyezte a hangsúlyt.

Az ukrán főváros, Kijev környékéről történt kivonulás, valamint az orosz erők egyéb stratégiai hibái a konfliktus kezdeti szakaszában nagy morális lökést adtak az ukrán vezetésnek és harcosoknak, és a nyugati szövetségesek körében optimizmus alakult ki, hogy Ukrajna talán még “meg is nyerheti” ezt a háborút erősebb szomszédjával szemben.

Ez a töretlen optimizmus azonban nem tartott sokáig, különösen mivel úgy tűnik, hogy Oroszország mindent elkövet, hogy elfoglalja az egész Donbasz régiót. Abból a célból, hogy bebetonozzon egy szárazföldi folyosót Oroszországtól a Donbaszon keresztül a Fekete-tengerig, ahol az ukrán kikötők és kereskedelem fölötti ellenőrzést igyekszik átvenni.

A Donbasz régió az Ukrajna legkeletibb részén fekvő Donyeck és Luhanszk tartományokat jelenti.

Az orosz tüzérség már hetek óta ostromolja a kelet-ukrajnai városokat, például Liszicsanszkot és Szeverodonyecket – az utolsó városokat, amelyet az ukrán erők tartanak Luhanszk környékén.

Hétfőn Luhanszk kormányzója arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ellenőrzi Szeverodonyeck nagy részét, és hogy a súlyos harcok folytatódnak, a városba vezető hidak egy kivételével megsemmisültek, az utolsó pedig súlyosan megrongálódott. Ami még rosszabb, hogy az orosz erők a jelek szerint egy szünet után felújították támadásaikat az északkeletre fekvő Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa ellen is.

Szeverodonyeck elvesztése súlyos csapás lenne Ukrajnának, és az elemzők egyetértenek abban, hogy az ország erői kezdenek lendületet veszíteni az orosz támadással szembeni küzdelemben.

Oroszország előrenyomul

A helyzet most úgy tűnik, hogy Oroszország javára változott, figyelmeztetnek az elemzők, Szeverodonyeck oroszok általi elfoglalása – ami egyre valószínűbbnek tűnik – pedig újabb fordulópontot, egyúttal nagy veszteséget jelenthet Ukrajna számára.

Oroszország fokozatosan halad előre, és a jelentések szerint jelenleg a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét ellenőrzi, bár a térségben továbbra is heves harcok folynak” – írta Andrius Tursa, a Teneo Intelligence közép- és kelet-európai tanácsadója egy múlt heti jegyzetében.

“Ennek a városnak – valamint a nyugatra fekvő Liszicsanszknak – az elfoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy Oroszország teljes ellenőrzést szerezzen a luhanszki közigazgatási régió felett. Siker esetén az orosz offenzíva valószínűleg a donyecki régióra helyezné át a hangsúlyt, amelynek mintegy felét már elfoglalták”

– mondta.

Tursa szerint a donbaszi helyzet Oroszország katonai előnyeit tükrözi, beleértve a sokkal nagyobb tűzerőt és csapatainak létszámát. Ukrajna számára aggasztó, hogy Oroszország a jelek szerint a stratégiai érzékét is kiélezte.

Az offenzíva első szakaszához képest úgy tűnik, hogy az orosz fél javította operatív és logisztikai tevékenységét, és jobban kihasználja légi fölényét, valamint elektronikus hadviselési képességeit. Eközben Ukrajna szenved a szövetségeseitől érkező lassú és elégtelen fegyverutánpótlástól“.

Alberque szerint még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az orosz vonal valahol összeomlik, és kénytelenek lesznek csapatokat kivonni a szeverodonyecki frontról, és észak felé, Harkiv vagy Herszon felé tolni őket, de az inváziónak ezt a fordulópontját az teszi veszélyessé, hogy Oroszország most mindent bevet, amije csak van, hogy teljesen elfoglalja a régiót.

Ez az a része a háborúnak, ami miatt az ember igazán aggódik, mert ez egy kimerítő háború. Arról van szó, hogy az oroszok ágyútölteléknek használják a donyecki és luhanszki harcosokat. Ők csak a hatalmas emberi erőforrásaikat veszik igénybe, és fennáll az esélye annak, hogy Ukrajna még több földet veszít.

Alberque hozzátette, hogy “valós félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy ha Ukrajna nem tudja beomlasztani az orosz vonal egyes részeit, és elkezdeni visszaszorítani az oroszokat, akkor valamiféle félig-meddig tartós, befagyasztott konfliktust láthatunk, amely egy évtizedig vagy tovább tart“.

Ukrajna a maga részéről továbbra is nehézfegyverzetért könyörög nyugati szövetségeseinél, hogy “fegyverparitásban” legyen Oroszországgal, és “véget vessen a háborúnak” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Ukrajna kívánságlistája harckocsikat és több nagy hatótávolságú fegyvert, például haubikákat és MLRS-eket (többszörös rakétakilövő rakétarendszereket) tartalmaz, amelyek 50-80 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és precíziós irányítású rakétákkal képesek célpontokat támadni. És bár az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több ilyen fegyvert is ígért, kérdéses, hogy mennyi időbe telik a szállításuk.

Andrius Tursa szerint a NATO-szabványnak megfelelő fegyverek leszállítása – az orosz fél súlyos csapat- és eszközveszteségével együtt – hosszabb távon még mindig Ukrajna javára tolhatja el a katonai egyensúlyt.

Megjegyezte azonban, hogy “továbbra sem világos, hogy ezek a szállítmányok időben érkeznek-e és elegendőek-e ahhoz, hogy Ukrajna megállítsa az orosz offenzívát Donbaszban, vagy visszaszerezze legalább a megszállt területek egy részét“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,