Kezdőlap Fókuszban Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?
No menu items!

Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?

Megsemmisített orosz katonai teherautó Ukrajnában. Forrás: Bigstock

Oroszország fokozatosan egyre több területet foglal el Ukrajnában, és továbbra is különböző célpontokat támad a Donbaszban. Elemzők úgy látják, hogy az ukránok kezdik elveszíteni a fölényüket, így a keleti régiót egy elhúzódó – akár 10 évig vagy annál is tovább tartó – konfliktus közepette teljes egészében elfoglalhatják az oroszok.

Aggódom emiatt. Óriási a kockázata annak, hogy Ukrajna továbbra is fokozatosan veszít területeket” – mondta a CNBC-nek William Alberque, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének stratégiai, technológiai és fegyverzetellenőrzési igazgatója.

Sok minden változott azóta, hogy Oroszország február 24-én először indított inváziót Ukrajna ellen. Miután kezdetben délről, keletről és északról is támadta szomszédját, Oroszország rájött, hogy többet harapott, mint amennyit meg tudott rágni, és inkább Kelet-Ukrajnára helyezte a hangsúlyt.

Az ukrán főváros, Kijev környékéről történt kivonulás, valamint az orosz erők egyéb stratégiai hibái a konfliktus kezdeti szakaszában nagy morális lökést adtak az ukrán vezetésnek és harcosoknak, és a nyugati szövetségesek körében optimizmus alakult ki, hogy Ukrajna talán még “meg is nyerheti” ezt a háborút erősebb szomszédjával szemben.

Ez a töretlen optimizmus azonban nem tartott sokáig, különösen mivel úgy tűnik, hogy Oroszország mindent elkövet, hogy elfoglalja az egész Donbasz régiót. Abból a célból, hogy bebetonozzon egy szárazföldi folyosót Oroszországtól a Donbaszon keresztül a Fekete-tengerig, ahol az ukrán kikötők és kereskedelem fölötti ellenőrzést igyekszik átvenni.

A Donbasz régió az Ukrajna legkeletibb részén fekvő Donyeck és Luhanszk tartományokat jelenti.

Az orosz tüzérség már hetek óta ostromolja a kelet-ukrajnai városokat, például Liszicsanszkot és Szeverodonyecket – az utolsó városokat, amelyet az ukrán erők tartanak Luhanszk környékén.

Hétfőn Luhanszk kormányzója arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ellenőrzi Szeverodonyeck nagy részét, és hogy a súlyos harcok folytatódnak, a városba vezető hidak egy kivételével megsemmisültek, az utolsó pedig súlyosan megrongálódott. Ami még rosszabb, hogy az orosz erők a jelek szerint egy szünet után felújították támadásaikat az északkeletre fekvő Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa ellen is.

Szeverodonyeck elvesztése súlyos csapás lenne Ukrajnának, és az elemzők egyetértenek abban, hogy az ország erői kezdenek lendületet veszíteni az orosz támadással szembeni küzdelemben.

Oroszország előrenyomul

A helyzet most úgy tűnik, hogy Oroszország javára változott, figyelmeztetnek az elemzők, Szeverodonyeck oroszok általi elfoglalása – ami egyre valószínűbbnek tűnik – pedig újabb fordulópontot, egyúttal nagy veszteséget jelenthet Ukrajna számára.

Oroszország fokozatosan halad előre, és a jelentések szerint jelenleg a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét ellenőrzi, bár a térségben továbbra is heves harcok folynak” – írta Andrius Tursa, a Teneo Intelligence közép- és kelet-európai tanácsadója egy múlt heti jegyzetében.

“Ennek a városnak – valamint a nyugatra fekvő Liszicsanszknak – az elfoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy Oroszország teljes ellenőrzést szerezzen a luhanszki közigazgatási régió felett. Siker esetén az orosz offenzíva valószínűleg a donyecki régióra helyezné át a hangsúlyt, amelynek mintegy felét már elfoglalták”

– mondta.

Tursa szerint a donbaszi helyzet Oroszország katonai előnyeit tükrözi, beleértve a sokkal nagyobb tűzerőt és csapatainak létszámát. Ukrajna számára aggasztó, hogy Oroszország a jelek szerint a stratégiai érzékét is kiélezte.

Az offenzíva első szakaszához képest úgy tűnik, hogy az orosz fél javította operatív és logisztikai tevékenységét, és jobban kihasználja légi fölényét, valamint elektronikus hadviselési képességeit. Eközben Ukrajna szenved a szövetségeseitől érkező lassú és elégtelen fegyverutánpótlástól“.

Alberque szerint még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az orosz vonal valahol összeomlik, és kénytelenek lesznek csapatokat kivonni a szeverodonyecki frontról, és észak felé, Harkiv vagy Herszon felé tolni őket, de az inváziónak ezt a fordulópontját az teszi veszélyessé, hogy Oroszország most mindent bevet, amije csak van, hogy teljesen elfoglalja a régiót.

Ez az a része a háborúnak, ami miatt az ember igazán aggódik, mert ez egy kimerítő háború. Arról van szó, hogy az oroszok ágyútölteléknek használják a donyecki és luhanszki harcosokat. Ők csak a hatalmas emberi erőforrásaikat veszik igénybe, és fennáll az esélye annak, hogy Ukrajna még több földet veszít.

Alberque hozzátette, hogy “valós félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy ha Ukrajna nem tudja beomlasztani az orosz vonal egyes részeit, és elkezdeni visszaszorítani az oroszokat, akkor valamiféle félig-meddig tartós, befagyasztott konfliktust láthatunk, amely egy évtizedig vagy tovább tart“.

Ukrajna a maga részéről továbbra is nehézfegyverzetért könyörög nyugati szövetségeseinél, hogy “fegyverparitásban” legyen Oroszországgal, és “véget vessen a háborúnak” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Ukrajna kívánságlistája harckocsikat és több nagy hatótávolságú fegyvert, például haubikákat és MLRS-eket (többszörös rakétakilövő rakétarendszereket) tartalmaz, amelyek 50-80 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és precíziós irányítású rakétákkal képesek célpontokat támadni. És bár az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több ilyen fegyvert is ígért, kérdéses, hogy mennyi időbe telik a szállításuk.

Andrius Tursa szerint a NATO-szabványnak megfelelő fegyverek leszállítása – az orosz fél súlyos csapat- és eszközveszteségével együtt – hosszabb távon még mindig Ukrajna javára tolhatja el a katonai egyensúlyt.

Megjegyezte azonban, hogy “továbbra sem világos, hogy ezek a szállítmányok időben érkeznek-e és elegendőek-e ahhoz, hogy Ukrajna megállítsa az orosz offenzívát Donbaszban, vagy visszaszerezze legalább a megszállt területek egy részét“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest