Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?
No menu items!

Egy évtizedig is eltarthat az ukrajnai háború?

Megsemmisített orosz katonai teherautó Ukrajnában. Forrás: Bigstock

Oroszország fokozatosan egyre több területet foglal el Ukrajnában, és továbbra is különböző célpontokat támad a Donbaszban. Elemzők úgy látják, hogy az ukránok kezdik elveszíteni a fölényüket, így a keleti régiót egy elhúzódó – akár 10 évig vagy annál is tovább tartó – konfliktus közepette teljes egészében elfoglalhatják az oroszok.

Aggódom emiatt. Óriási a kockázata annak, hogy Ukrajna továbbra is fokozatosan veszít területeket” – mondta a CNBC-nek William Alberque, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének stratégiai, technológiai és fegyverzetellenőrzési igazgatója.

Sok minden változott azóta, hogy Oroszország február 24-én először indított inváziót Ukrajna ellen. Miután kezdetben délről, keletről és északról is támadta szomszédját, Oroszország rájött, hogy többet harapott, mint amennyit meg tudott rágni, és inkább Kelet-Ukrajnára helyezte a hangsúlyt.

Az ukrán főváros, Kijev környékéről történt kivonulás, valamint az orosz erők egyéb stratégiai hibái a konfliktus kezdeti szakaszában nagy morális lökést adtak az ukrán vezetésnek és harcosoknak, és a nyugati szövetségesek körében optimizmus alakult ki, hogy Ukrajna talán még “meg is nyerheti” ezt a háborút erősebb szomszédjával szemben.

Ez a töretlen optimizmus azonban nem tartott sokáig, különösen mivel úgy tűnik, hogy Oroszország mindent elkövet, hogy elfoglalja az egész Donbasz régiót. Abból a célból, hogy bebetonozzon egy szárazföldi folyosót Oroszországtól a Donbaszon keresztül a Fekete-tengerig, ahol az ukrán kikötők és kereskedelem fölötti ellenőrzést igyekszik átvenni.

A Donbasz régió az Ukrajna legkeletibb részén fekvő Donyeck és Luhanszk tartományokat jelenti.

Az orosz tüzérség már hetek óta ostromolja a kelet-ukrajnai városokat, például Liszicsanszkot és Szeverodonyecket – az utolsó városokat, amelyet az ukrán erők tartanak Luhanszk környékén.

Hétfőn Luhanszk kormányzója arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ellenőrzi Szeverodonyeck nagy részét, és hogy a súlyos harcok folytatódnak, a városba vezető hidak egy kivételével megsemmisültek, az utolsó pedig súlyosan megrongálódott. Ami még rosszabb, hogy az orosz erők a jelek szerint egy szünet után felújították támadásaikat az északkeletre fekvő Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa ellen is.

Szeverodonyeck elvesztése súlyos csapás lenne Ukrajnának, és az elemzők egyetértenek abban, hogy az ország erői kezdenek lendületet veszíteni az orosz támadással szembeni küzdelemben.

Oroszország előrenyomul

A helyzet most úgy tűnik, hogy Oroszország javára változott, figyelmeztetnek az elemzők, Szeverodonyeck oroszok általi elfoglalása – ami egyre valószínűbbnek tűnik – pedig újabb fordulópontot, egyúttal nagy veszteséget jelenthet Ukrajna számára.

Oroszország fokozatosan halad előre, és a jelentések szerint jelenleg a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét ellenőrzi, bár a térségben továbbra is heves harcok folynak” – írta Andrius Tursa, a Teneo Intelligence közép- és kelet-európai tanácsadója egy múlt heti jegyzetében.

“Ennek a városnak – valamint a nyugatra fekvő Liszicsanszknak – az elfoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy Oroszország teljes ellenőrzést szerezzen a luhanszki közigazgatási régió felett. Siker esetén az orosz offenzíva valószínűleg a donyecki régióra helyezné át a hangsúlyt, amelynek mintegy felét már elfoglalták”

– mondta.

Tursa szerint a donbaszi helyzet Oroszország katonai előnyeit tükrözi, beleértve a sokkal nagyobb tűzerőt és csapatainak létszámát. Ukrajna számára aggasztó, hogy Oroszország a jelek szerint a stratégiai érzékét is kiélezte.

Az offenzíva első szakaszához képest úgy tűnik, hogy az orosz fél javította operatív és logisztikai tevékenységét, és jobban kihasználja légi fölényét, valamint elektronikus hadviselési képességeit. Eközben Ukrajna szenved a szövetségeseitől érkező lassú és elégtelen fegyverutánpótlástól“.

Alberque szerint még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy az orosz vonal valahol összeomlik, és kénytelenek lesznek csapatokat kivonni a szeverodonyecki frontról, és észak felé, Harkiv vagy Herszon felé tolni őket, de az inváziónak ezt a fordulópontját az teszi veszélyessé, hogy Oroszország most mindent bevet, amije csak van, hogy teljesen elfoglalja a régiót.

Ez az a része a háborúnak, ami miatt az ember igazán aggódik, mert ez egy kimerítő háború. Arról van szó, hogy az oroszok ágyútölteléknek használják a donyecki és luhanszki harcosokat. Ők csak a hatalmas emberi erőforrásaikat veszik igénybe, és fennáll az esélye annak, hogy Ukrajna még több földet veszít.

Alberque hozzátette, hogy “valós félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy ha Ukrajna nem tudja beomlasztani az orosz vonal egyes részeit, és elkezdeni visszaszorítani az oroszokat, akkor valamiféle félig-meddig tartós, befagyasztott konfliktust láthatunk, amely egy évtizedig vagy tovább tart“.

Ukrajna a maga részéről továbbra is nehézfegyverzetért könyörög nyugati szövetségeseinél, hogy “fegyverparitásban” legyen Oroszországgal, és “véget vessen a háborúnak” – mondta Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Ukrajna kívánságlistája harckocsikat és több nagy hatótávolságú fegyvert, például haubikákat és MLRS-eket (többszörös rakétakilövő rakétarendszereket) tartalmaz, amelyek 50-80 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és precíziós irányítású rakétákkal képesek célpontokat támadni. És bár az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több ilyen fegyvert is ígért, kérdéses, hogy mennyi időbe telik a szállításuk.

Andrius Tursa szerint a NATO-szabványnak megfelelő fegyverek leszállítása – az orosz fél súlyos csapat- és eszközveszteségével együtt – hosszabb távon még mindig Ukrajna javára tolhatja el a katonai egyensúlyt.

Megjegyezte azonban, hogy “továbbra sem világos, hogy ezek a szállítmányok időben érkeznek-e és elegendőek-e ahhoz, hogy Ukrajna megállítsa az orosz offenzívát Donbaszban, vagy visszaszerezze legalább a megszállt területek egy részét“.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Itt a világ pénzügyi központjainak listája – Budapest már nem top 100-as

A legújabb globális befektetői felmérés szerint az intézményes piaci szereplők továbbra is New Yorkot és - valamelyes lemaradással - Londont tartják a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központjának. A listán Budapest négy hellyel a 101. helyre szorult vissza.

Polgári Erika a természetre alapozta az üzletét

Kevés vállalkozásnak adatik meg, hogy tulajdonosa a saját személyiségével hitelesíti termékeit. Ha valaki egy kicsit is elmélyed Polgári Erika és az általa 2011-ben alapított NaturComfort Kft. történetében, azonnal világos lesz, hogy a természet gyógyító erejében hinni több mint egy üzleti vállalkozás. Az maga az egészséges, tudatos életmód. 

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Hírek

Elfoghatták a dél-koreai kriptokirályt

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori "kriptokirály" lehet - jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál.

Látványos bolygósorakozó lesz megfigyelhető a jövő héten

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.

Az év légitársaságának választották a Wizz Airt

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég.

Erősödött a forint szerda kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora estére a reggeli szintekhez képest.

Lazítják az energiatakarékossági korlátozásokat Berlinben

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni az uszodák vizét - írta a Der Tagesspiegel című német lap a helyi hatóságok döntését idézve.

Emelkednek a pótdíjak a Volánbusz járatain

A Volánbusz április 1-jétől érvényes új üzletszabályzata szerint az érvénytelen jeggyel utazóknak a helyszínen 8 ezerről 12 ezer forintra emelkedik a pótdíj összege, három napon túl a pótdíj 8 ezer forint helyett 25 ezer forint lesz, 30 napon túl 12 ezerről 50 ezer forintra emelkedik - közölte a vállalat.

ENSZ: ahol van, ott is nagyon kellene spórolni a vízzel

A világnak takarékoskodnia kellene a vízzel, mégis évente egy százalékkal nő a fogyasztás. Az ENSZ friss jelentése szerint jelenleg az emberiség tíz százalékát fenyegeti a vízhiány. Még a vízben gazdag területek sem érezhetik magukat biztonságban.

Csökkent a Brent olaj ára, de itthon csak a gázolaj lesz olcsóbb péntektől

A Brent olaj árának csökkenése péntektől a hazai üzemanyagárakra is hatással lesz, de csak a gázolaj beszerzési ára csökken (bruttó 8 forinttal), a benziné változatlan marad.

Gazdaság

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House.

Bérszakadék: egy fővárosi jóval több lakáshitelt vehet fel, mint egy szabolcsi

Az országon belüli bérszakadék hatalmas különbséget okoz a felvehető hitelekben. A legszegényebb megyék nettó átlagbéréből a fővárosinál 10 millió forinttal kevesebb lakáshitelre futja, egy 3 milliós személyi kölcsönnél pedig a budapesti igénylőnek akár 500 ezer forinttal kevesebbet kell visszafizetnie - derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A legújabb bankcsődök után ismét csúcsra törhet a bitcoin

A bitcoin idén eddig közel 70%-os árfolyam-emelkedést ért el, és iparági szakértők szerint a lendület tovább tarthat: a világ legnagyobb kriptovalutája új csúcsot dönthet, sőt akár a 100 ezer dolláros álomhatárt is átütheti.

Meghosszabbította a betéti kamatsapkát a kormány

A kormány a betéti kamatsapka meghosszabbításáról döntött - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.