Kezdőlap Hírek Egyáltalán nem fenntartható a német nemzeti 11 meze
No menu items!

Egyáltalán nem fenntartható a német nemzeti 11 meze

A németek a mieink avatták fel világbajnoki szerelésüket még szeptemberben, Lipcsében. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mennyire piszkos a szennyes, amit a világbajnokság alatt mosnak majd? A Die Zeit című német hetilap megbízásából készült kutatás szerint a német vb-mez nem olyan “tiszta”, mint ahogyan azt a gyártó Adidas állítja, ugyanis nagy mennyiségű mikroműanyagot veszít minden mosás alkalmával.

A Spiegel által szemlézett kutatás szerint a német nemzeti tizenegy új világbajnoki meze az első öt mosás során átlagosan 68 ezer mikroszálat veszít az anyagából. “Ez valóban megdöbbentően rossz eredmény” – mondta Elke Fischer, a Hamburgi Egyetem mikroműanyag-kutatócsoportjának vezetője, kiemelve: “ezek a szálak a mosógépekből származó szennyvízzel együtt a szennyvíztisztító telepekre kerülnek, amelyek nem képesek kiszűrni az egészet. Tehát a folyókon keresztül közvetlenül az óceánjainkba kerülnek.

Az Adidas azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2024-re nagyrészt újrahasznosított anyagokra tér át. “Hosszú távú célunk a műanyag mint anyag teljes kiiktatása – óceánjaink, bolygónk és mindannyiunk védelme érdekében” – olvasható a cégcsoportnak a Parley for the Oceans-szal való együttműködéséről szóló nyilatkozatában.

A környezetvédelmi szervezet “távoli szigeteken és strandokon, valamint a Maldív-szigetek part menti régióiban” gyűjti a műanyaghulladékot az Adidas számára. Az Adidas a “Made with Parley Ocean Plastic” felirattal reklámozza termékeit, köztük a nemzeti mezt is.

A kutatással szembesülve a sportszergyártó közölte, a nemzeti mezhez használt műanyaghulladék Thaiföldről származik. Ám abban az országban a Parley for the Oceans nincsen jelen.

Ha a vádak igazak, akkor ragaszkodnom kell az Adidas felelős vezetőinek lemondásához a partnerség folytatása érdekében. Ellenkező esetben meg kell kérdőjeleznem a szerződést” – mondta Cyrill Gutsch, a Parley for the Oceans vezetője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Tőzsde – Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.