Kezdőlap Pénzvilág A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki
No menu items!

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A hónap végén a Bamosz-tagok mindösszesen 7144 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokból csaknem 1 milliárd forintnyi pénz áramlott ki, ami a kategória méretéhez képest jelentős összeg. A kötvényalapokból is jelentős volt a tőkekiáramlás, meghaladta a 23 milliárd forintot.

A vegyes alapokba 27,6 milliárd forint tőke áramlott májusban, a hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 0,8 százalékkal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyeltek meg májusban, ennek nagysága 6,8 milliárd forintot tett ki. A növekedést az árfolyammozgások is segítették. Mindennek eredőjeként részvényalapok vagyona 1,6 százalék lett több.

A tőkevédett alapok esetében ezúttal gyakorlatilag nem volt tőkemozgás. A vagyon ennek megfelelően  alig változott, 0,3 százalékkal csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tőkebeáramlás valamivel meghaladta az 1 milliárd forintot. A hozamok érdemben nem tudták segíteni a növekedést, így a kategória esetében mindössze 0,2 százalékos növekedést tapasztaltak.

A származtatott alapokból kiáramló tőke mértéke 2,4 milliárd forint. A hozamoknak ezt nem sikerült korrigálni, így a kategória vagyona mínusz 2,2 százalék változott májusban – tájékoztatott a Bamosz.

Az ingatlanalapok esetében a hónap során megközelítőleg 6 milliárdnyi tőke áramlott ki. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal lett kevesebb. Az árupiaci alapoknál 0,5 milliárdos tőkekiáramlás volt. A hozamok azonban jelentősen erősíteni tudták a növekedést, a vagyonváltozás ennek megfelelően 4,1 százalékkal lett több májusban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 7 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok ezúttal nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon mindössze 0,2 százalékkal növekedett a hónap során – tájékoztatott a Bamosz.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom