Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az eurózónában
No menu items!

Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az eurózónában

Illusztráció: Bigstock

Februárban tovább csökkent a fogyasztók által érzékelt infláció és az elkövetkező tizenkét hónapra vonatkozó inflációs várakozás az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) felmérése szerint.

Az elmúlt 12 hónapban érzékelt infláció mediánja a januári 9,5 százalékról februárban 8,7 százalékra csökkent, az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás pedig 4,9 százalékról ment lejjebb 4,6 százalékra. A három éves távlatban becsült inflációs várakozások 2,5 százalékról 2,4 százalékra mérséklődtek a fogyasztók körében.

Az inflációs várakozások kockázatainak a megítélése 2022 márciusa óta jellemző módon 12 hónapos távlatban a legmagasabb a fogyasztók körében. A különböző jövedelmi kategóriák között nincs lényeges eltérés az érzékelt infláció megítélésében és az inflációs várakozások között sem 12 havi, sem három éves távlatban. Korosztályok szerinti bontásban azonban a 18-34 éves fiatalabbak inflációs várakozásai jellemzően lényegesen alacsonyabbak mint az 55-70 éves idősebbeké.

A fogyasztók arra számítanak, hogy nominális jövedelmük 1,2 százalékkal fog növekedni a következő 12 hónapban, szemben a januári 1,3 százalékos várakozással.

Az előző 12 hónapra vonatkozó nominális költésnövekedés megítélése a fogyasztók körében 6,6 százalékra emelkedett a januári 6,3 százalékról. A következő 12 hónapra vonatkozó nominális kiadásnövekedési várakozások pedig 3,9 százalékra emelkedtek a januári 3,8 százalékról.

Az euróövezeti fogyasztók továbbra is a gazdasági teljesítmény csökkenését várják az elkövetkező 12 hónapban, de az előző havinál már kisebb mértékben: a januári mínusz 1,2 százalékról mínusz 0,9 százalékra javult a GDP-re vonatkozó várakozás. A gazdasági kilátások javuló megítélésével párhuzamosan a foglalkoztatási kilátások megítélése is javult, az elkövetkező 12 hónapra 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak a januári 11,6 százalék után. A várakozás azonban ezzel együtt is meghaladja a jelenleg érzékelt 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát. A ráta megítélésében széles szóródás tapasztalható a különböző jövedelmi kategóriák között. A legmagasabb munkanélküliségi rátát a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban jelzik előre.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...