Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az eurózónában
No menu items!

Enyhültek a fogyasztók inflációs várakozásai az eurózónában

Illusztráció: Bigstock

Februárban tovább csökkent a fogyasztók által érzékelt infláció és az elkövetkező tizenkét hónapra vonatkozó inflációs várakozás az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) felmérése szerint.

Az elmúlt 12 hónapban érzékelt infláció mediánja a januári 9,5 százalékról februárban 8,7 százalékra csökkent, az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozás pedig 4,9 százalékról ment lejjebb 4,6 százalékra. A három éves távlatban becsült inflációs várakozások 2,5 százalékról 2,4 százalékra mérséklődtek a fogyasztók körében.

Az inflációs várakozások kockázatainak a megítélése 2022 márciusa óta jellemző módon 12 hónapos távlatban a legmagasabb a fogyasztók körében. A különböző jövedelmi kategóriák között nincs lényeges eltérés az érzékelt infláció megítélésében és az inflációs várakozások között sem 12 havi, sem három éves távlatban. Korosztályok szerinti bontásban azonban a 18-34 éves fiatalabbak inflációs várakozásai jellemzően lényegesen alacsonyabbak mint az 55-70 éves idősebbeké.

A fogyasztók arra számítanak, hogy nominális jövedelmük 1,2 százalékkal fog növekedni a következő 12 hónapban, szemben a januári 1,3 százalékos várakozással.

Az előző 12 hónapra vonatkozó nominális költésnövekedés megítélése a fogyasztók körében 6,6 százalékra emelkedett a januári 6,3 százalékról. A következő 12 hónapra vonatkozó nominális kiadásnövekedési várakozások pedig 3,9 százalékra emelkedtek a januári 3,8 százalékról.

Az euróövezeti fogyasztók továbbra is a gazdasági teljesítmény csökkenését várják az elkövetkező 12 hónapban, de az előző havinál már kisebb mértékben: a januári mínusz 1,2 százalékról mínusz 0,9 százalékra javult a GDP-re vonatkozó várakozás. A gazdasági kilátások javuló megítélésével párhuzamosan a foglalkoztatási kilátások megítélése is javult, az elkövetkező 12 hónapra 11,5 százalékos munkanélküliségi rátát várnak a januári 11,6 százalék után. A várakozás azonban ezzel együtt is meghaladja a jelenleg érzékelt 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát. A ráta megítélésében széles szóródás tapasztalható a különböző jövedelmi kategóriák között. A legmagasabb munkanélküliségi rátát a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban jelzik előre.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.