Kezdőlap Tőzsde Erős kezdés az amerikai tőzsdéken
No menu items!

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi veszteségeket korrigáló indexemelkedéssel nyitottak szerdán a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A DJIA-30 index 0,29 százalékos, az S&P-500 index 0,38 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,46 százalékos emelkedéssel nyitott.

A piacok makrogazdasági mutatók közzétételére, valamint Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter szenátusi bizottság előtti beszámolójára várnak. A Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeitől az amerikai gazdaság élénkülő teljesítményének igazolását várják a tőzsdei befektetők.

Két napos beszámolójuk első napján, kedden a Fed-elnök és a pénzügyminiszter a képviselőház pénzügyi bizottságát tájékoztatta. Mindketten egyértelműen derűlátóan ítélték meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait, hangsúlyozva, hogy ehhez még további ösztönzőkre is szükség lesz.

A főként a hagyományos iparágakat követő DJIA index 4,8 százalékkal, a technológiai ágazatokat bővebben képviselő S&P index 2,6 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,3 százalékkal erősödött a hónap eleje óta.

A szerdai kezdés előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a nagy technológiai cégek, a Facebook, az Alphabet, az Apple, a Microsoft és az Amazon részvényei fél és egy százalék közötti mértékben erősödtek.

A Tesla vezére, Elon Musk bejelentette, hogy megkezdődött a Tesla autók értékesítése bitcoin ellenében az Egyesült Államokban és ez a lehetőség még az idén világszerte elérhetővé válik. A Tesla részvénye egy százalékkal emelkedett, a bitcoin árfolyama közel öt százalékkal ment fel.

Az olajárak emelkedése az energiaipari részvények árfolyamát segítette feljebb. Az Exxon Mobil, a Chevron Corp, az Occidental Petroleum és a Marathon Oil részvények másfél-három százalékkal erősödtek a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.

A keddi hat százalékos eséssel elért egy havi mélypontról indultak emelkedésnek szerdán a világpiaci olajárak ellátási aggodalmak miatt. A Szuezi-csatornán keresztbe fordult és megfeneklett egy konténerhajó, ami megakasztotta a hajóforgalmat. A tengeri áruszállítási forgalomnak mintegy tíz százaléka halad át a Szuezi-csatornán, ezen belül a közel-keleti olajexportnak a nagy része.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 3,14 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 62,70 dolláron, a WTI ára pedig 3,22 százalékkal ment fel 59,62 dollárra.

Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1825 dolláron, az arany spot ára 0,27 százalékkal emelkedett unciánként 1731,64 dollárra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Magyar roham Horvátországba – megkétszereződött a nyaralók száma

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk.

Római-kori út a Velencei-lagúna fenekén

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Hírek

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Autós üldözés – a férfi eltiltás hatálya alatt vezetett

Több mint félórás autós üldözés után fogtak el a...

Románia: oltásért szabadnap – mindenkinek

Klaus Iohannis román államfő kihirdette azt a törvényt, amely szabadnapot biztosít mindazoknak, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

Kötelességszegési eljárás az EU-ban – tavaly 903 eset

Az Európai Bizottság az uniós tagországokkal szemben 2020-ban összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított, 13 százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki a bizottság éves jelentéséből.

Az EMA 12 és 17 év közötti fiatalok számára is javasolja a Moderna vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 év közötti fiatalok számára is ajánlotta a Moderna vállalat Spikevax nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatta a sajtót.

Börtönből a munkaerőpiacra – 1700 rab szerzett szakmát

Több mint 1700 fogvatartott szerzett piacképes szakmát három év...

Ilyen lesz a horvát euró – a szerbek tiltakoznak

A szerb nemzeti bank tiltakozik az ellen, hogy Nikola Tesla feltaláló szerepeljen a horvát euróérméken, és megteszi a szükséges lépéseket az Európai Unió intézményeinél - írta a Nacional című horvát napilap, a Telegraf Biznis című szerb hírportálra hivatkozva.

Jupiter-szerű világot találtak – a Naprendszeren kívül

A csillagászok először észleltek holdképző régiót egy Naprendszeren kívüli bolygó körül: egy Jupiter-szerű világot, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körbe ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Gazdaság

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.

Két új vezérhelyettes a Magyar Bankholdingnál

A Magyar Bankholding márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez.

Virág Barnabás: az MNB elkötelezett az euró bevezetése mellett, de…

Az MNB elkötelezett az euró sikeres és biztonságos magyarországi bevezetése mellett, de fontos, hogy az biztosítsa a gazdaság számára a felzárkózás folytatásának lehetőségét - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom