Kezdőlap Világgazdaság Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre
No menu items!

Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre

Az olajárak az oroszországi szállítások megszakadásának kockázata miatt is növekedésnek indulhatnak. Illusztráció: Bigstock

Több hét szárnyalás után az olaj ára visszaesett a 100 dollár körüli szintre. A világ legnagyobb független nyersolajkereskedője szerint ennek oka, hogy az árak egyelőre nem reflektálnak az orosz export zavarainak kockázatára, sem a Kínában kíújulóban lévő koronavírus-járványra.

Bár a Brent típusú olaj nem sokkal azután, hogy Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát, hordónként közel 140 dollárra emelkedett, a múlt héten 13 százalékkal 104 dollár körüli szintre süllyedt. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok példátlan mértékben szabadít fel stratégiai tartalékokat az üzemanyagárak megfékezése érdekében.

Ez a lépés segíthet kiküszöbölni az Oroszországból származó szállítmányok csökkenését az elkövetkező hónapokban. A kereskedők, a szállítmányozók, a biztosítók és a bankárok ugyanis óvakodnak az orosz hordók átvételétől, mivel a nyugati kormányok elszigetelik és szankciókkal sújtják Moszkvát az invázió miatt.

Az olaj most olcsóbb, mint azt a legtöbben megjósolták volna. Azonban az olajárak magasabbak lehetnek, tekintettel az oroszországi szállítások megszakadásának kockázatára” – mondta Mike Muller, a Vitol Group ázsiai vezetője a Bloomberg beszámolója szerint.

Muller szerint az orosz nyersolaj és olajtermékek áramlása a harmadik negyedévben napi 1-3 millió hordóval csökkenhet. Az ország általában naponta mintegy 7,5 millió hordót exportál.

Újra terjed a vírus Kínában

A napokban a kínai vezetés Sanghaj 25 millió lakosú városának csaknem egészét zárlat alá helyezte, hogy megfékezze a vírus omikron változatának terjedését. A kormány utasította a helyi tisztviselőket, hogy “a lehető leghamarabb” fékezzék meg a járvány kitörését.

Mike Muller

Én történetesen abba a táborba tartozom, amelyik úgy gondolja, hogy Kína továbbra is el fogja nyomni a járványt. A kínai hatóságok mindenesetre nagy erőkkel igyekeznek megfékezni” – mondta Muller.

A szakértő szerint Peking valószínűleg további gazdaságélénkítő intézkedéseket fog bejelenteni a kommunista párt idei kongresszusa előtt. Egy ilyen lépés valószínűleg növeli majd az olaj iránti keresletet.

Kína mindent be fog vetni annak érdekében, hogy a gazdaság teljesíteni tudjon. A vezetés hatalmas erőfeszítéseket fog tenni az infrastrukturális kiadásokra és a gazdaság támogatására. Nagy költekezést fogunk látni” – mondta.

Iráni kétségek

Muller szerint arra is kevés az esély, hogy az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodás a következő hónapokban újjáéledjen. A megállapodás korlátozná Teherán atomenergia-tevékenységét, és feloldaná az energiaexportjára vonatkozó amerikai szankciókat, lehetővé téve az olajtermelés felfuttatását.

Amerikai tisztviselők a múlt hónap végén azt közölték, hogy a paktum nem “időszerű“. Számos közel-keleti amerikai szövetséges – köztük Izrael és Szaúd-Arábia – is óvakodik az alku megújításától, az ugynis olajvagyonhoz juttatná Iránt, és lehetővé tenné számára, hogy tovább fegyverezze a térségben működő proxy csoportokat.

Mindenki az iráni szállítások visszatérésére számított. Most viszont senki sem hiszi, hogy ez meg fog történni a második negyedévben. Sokkal kevésbé tűnik valószínűnek, mint néhány héttel ezelőtt” – mondta Muller.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.