Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre
No menu items!

Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre

Az olajárak az oroszországi szállítások megszakadásának kockázata miatt is növekedésnek indulhatnak. Illusztráció: Bigstock

Több hét szárnyalás után az olaj ára visszaesett a 100 dollár körüli szintre. A világ legnagyobb független nyersolajkereskedője szerint ennek oka, hogy az árak egyelőre nem reflektálnak az orosz export zavarainak kockázatára, sem a Kínában kíújulóban lévő koronavírus-járványra.

Bár a Brent típusú olaj nem sokkal azután, hogy Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát, hordónként közel 140 dollárra emelkedett, a múlt héten 13 százalékkal 104 dollár körüli szintre süllyedt. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok példátlan mértékben szabadít fel stratégiai tartalékokat az üzemanyagárak megfékezése érdekében.

Ez a lépés segíthet kiküszöbölni az Oroszországból származó szállítmányok csökkenését az elkövetkező hónapokban. A kereskedők, a szállítmányozók, a biztosítók és a bankárok ugyanis óvakodnak az orosz hordók átvételétől, mivel a nyugati kormányok elszigetelik és szankciókkal sújtják Moszkvát az invázió miatt.

Az olaj most olcsóbb, mint azt a legtöbben megjósolták volna. Azonban az olajárak magasabbak lehetnek, tekintettel az oroszországi szállítások megszakadásának kockázatára” – mondta Mike Muller, a Vitol Group ázsiai vezetője a Bloomberg beszámolója szerint.

Muller szerint az orosz nyersolaj és olajtermékek áramlása a harmadik negyedévben napi 1-3 millió hordóval csökkenhet. Az ország általában naponta mintegy 7,5 millió hordót exportál.

Újra terjed a vírus Kínában

A napokban a kínai vezetés Sanghaj 25 millió lakosú városának csaknem egészét zárlat alá helyezte, hogy megfékezze a vírus omikron változatának terjedését. A kormány utasította a helyi tisztviselőket, hogy “a lehető leghamarabb” fékezzék meg a járvány kitörését.

Mike Muller

Én történetesen abba a táborba tartozom, amelyik úgy gondolja, hogy Kína továbbra is el fogja nyomni a járványt. A kínai hatóságok mindenesetre nagy erőkkel igyekeznek megfékezni” – mondta Muller.

A szakértő szerint Peking valószínűleg további gazdaságélénkítő intézkedéseket fog bejelenteni a kommunista párt idei kongresszusa előtt. Egy ilyen lépés valószínűleg növeli majd az olaj iránti keresletet.

Kína mindent be fog vetni annak érdekében, hogy a gazdaság teljesíteni tudjon. A vezetés hatalmas erőfeszítéseket fog tenni az infrastrukturális kiadásokra és a gazdaság támogatására. Nagy költekezést fogunk látni” – mondta.

Iráni kétségek

Muller szerint arra is kevés az esély, hogy az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodás a következő hónapokban újjáéledjen. A megállapodás korlátozná Teherán atomenergia-tevékenységét, és feloldaná az energiaexportjára vonatkozó amerikai szankciókat, lehetővé téve az olajtermelés felfuttatását.

Amerikai tisztviselők a múlt hónap végén azt közölték, hogy a paktum nem “időszerű“. Számos közel-keleti amerikai szövetséges – köztük Izrael és Szaúd-Arábia – is óvakodik az alku megújításától, az ugynis olajvagyonhoz juttatná Iránt, és lehetővé tenné számára, hogy tovább fegyverezze a térségben működő proxy csoportokat.

Mindenki az iráni szállítások visszatérésére számított. Most viszont senki sem hiszi, hogy ez meg fog történni a második negyedévben. Sokkal kevésbé tűnik valószínűnek, mint néhány héttel ezelőtt” – mondta Muller.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Így adózhatunk jövőre

A magyar kormány benyújtotta az Országgyűlés elé a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát. A BDO hazai szakértői minden eddiginél részletesebben megvizsgálták a javaslat adózást érintő változásait, amiket Orbók Ilona, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának ügyvezetője foglalt össze pontokba szedve.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

BÉT: a 4iG volt június legnagyobb nyertese

A Budapesti Értéktőzsde 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a júniust szemben az egy hónappal korábbi 399,5 milliárdnyi forgalommal. A 4iG 27,3 százalékkal produkált magasabb forgalmat a májusban elért eredményeihez képest.

Hírek

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom