Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre
No menu items!

Esett az olajár, ami még nem reagál az aktuális válsághelyzetekre

Az olajárak az oroszországi szállítások megszakadásának kockázata miatt is növekedésnek indulhatnak. Illusztráció: Bigstock

Több hét szárnyalás után az olaj ára visszaesett a 100 dollár körüli szintre. A világ legnagyobb független nyersolajkereskedője szerint ennek oka, hogy az árak egyelőre nem reflektálnak az orosz export zavarainak kockázatára, sem a Kínában kíújulóban lévő koronavírus-járványra.

Bár a Brent típusú olaj nem sokkal azután, hogy Oroszország február végén megtámadta Ukrajnát, hordónként közel 140 dollárra emelkedett, a múlt héten 13 százalékkal 104 dollár körüli szintre süllyedt. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok példátlan mértékben szabadít fel stratégiai tartalékokat az üzemanyagárak megfékezése érdekében.

Ez a lépés segíthet kiküszöbölni az Oroszországból származó szállítmányok csökkenését az elkövetkező hónapokban. A kereskedők, a szállítmányozók, a biztosítók és a bankárok ugyanis óvakodnak az orosz hordók átvételétől, mivel a nyugati kormányok elszigetelik és szankciókkal sújtják Moszkvát az invázió miatt.

Az olaj most olcsóbb, mint azt a legtöbben megjósolták volna. Azonban az olajárak magasabbak lehetnek, tekintettel az oroszországi szállítások megszakadásának kockázatára” – mondta Mike Muller, a Vitol Group ázsiai vezetője a Bloomberg beszámolója szerint.

Muller szerint az orosz nyersolaj és olajtermékek áramlása a harmadik negyedévben napi 1-3 millió hordóval csökkenhet. Az ország általában naponta mintegy 7,5 millió hordót exportál.

Újra terjed a vírus Kínában

A napokban a kínai vezetés Sanghaj 25 millió lakosú városának csaknem egészét zárlat alá helyezte, hogy megfékezze a vírus omikron változatának terjedését. A kormány utasította a helyi tisztviselőket, hogy “a lehető leghamarabb” fékezzék meg a járvány kitörését.

Mike Muller

Én történetesen abba a táborba tartozom, amelyik úgy gondolja, hogy Kína továbbra is el fogja nyomni a járványt. A kínai hatóságok mindenesetre nagy erőkkel igyekeznek megfékezni” – mondta Muller.

A szakértő szerint Peking valószínűleg további gazdaságélénkítő intézkedéseket fog bejelenteni a kommunista párt idei kongresszusa előtt. Egy ilyen lépés valószínűleg növeli majd az olaj iránti keresletet.

Kína mindent be fog vetni annak érdekében, hogy a gazdaság teljesíteni tudjon. A vezetés hatalmas erőfeszítéseket fog tenni az infrastrukturális kiadásokra és a gazdaság támogatására. Nagy költekezést fogunk látni” – mondta.

Iráni kétségek

Muller szerint arra is kevés az esély, hogy az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodás a következő hónapokban újjáéledjen. A megállapodás korlátozná Teherán atomenergia-tevékenységét, és feloldaná az energiaexportjára vonatkozó amerikai szankciókat, lehetővé téve az olajtermelés felfuttatását.

Amerikai tisztviselők a múlt hónap végén azt közölték, hogy a paktum nem “időszerű“. Számos közel-keleti amerikai szövetséges – köztük Izrael és Szaúd-Arábia – is óvakodik az alku megújításától, az ugynis olajvagyonhoz juttatná Iránt, és lehetővé tenné számára, hogy tovább fegyverezze a térségben működő proxy csoportokat.

Mindenki az iráni szállítások visszatérésére számított. Most viszont senki sem hiszi, hogy ez meg fog történni a második negyedévben. Sokkal kevésbé tűnik valószínűnek, mint néhány héttel ezelőtt” – mondta Muller.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.