Hirdetés
Kezdőlap Hírek Eurobarométer: a magyarok az uniós átlagnál jobban bíznak az EU-ban
No menu items!

Eurobarométer: a magyarok az uniós átlagnál jobban bíznak az EU-ban

Az Eurobarométer magyarországi nemzeti jelentése szerint az Európai Unió megítélése mind az Unióban, mind Magyarországon alapvetően pozitív. Magyarországon az emberek majdnem fele (47 százalék) vélekedik róla pozitívan, és csak 13 százaléka negatívan. A 15-24 éves korcsoport nagyobb arányban (65 százalék) ítéli meg az EU-t pozitívnak, mint a magyarok általában.

A magyarok továbbra is bíznak az Európai Unióban (58 százalék), és ez a bizalom felülmúlja az uniós átlagot (47 százalék). A magyarországi válaszadók továbbra is bíznak az unió intézményeiben; ez a bizalom különösen magas az Európai Parlament (61 százalék) és az Európai Bizottság (60 százalék) tekintetében, és ezzel felülmúlják az uniós átlagot. Tízből hat magyar úgy gondolja, hogy az Európai Unió megfelelően figyelembe veszi Magyarország érdekeit.

A magyar emberek erősebben kötődnek Európai Unióhoz, mint az uniós átlagpolgárok. Szerintük az Európai Unió legnagyobb eredménye a személyek, áruk és szolgáltatások szabad áramlása az EU-n belül.

A magyarokat a gazdasággal, az egészségüggyel, illetve a bevándorlással kapcsolatos problémák foglalkoztatják leginkább. A magyar válaszadók szerint az egészségügy a második legfontosabb olyan probléma, amivel Magyarországnak szembe kell néznie. Jelenleg a bevándorlás az Európai Unió legfontosabb problémája a magyarok szerint, és bár valamivel kevésbé súlyos, de szintén inkább EU-s problémának mondják a környezetvédelmet és klímaváltozást.

Az európai zöld megállapodásban, amely környezetvédelmi és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló intézkedésekből áll, elsősorban a megújuló energia fejlesztésének kellene a leginkább prioritást adni a magyar lakosság szerint. Közös energiapolitikát a magyarok több mint háromnegyede (77 százalék) szeretne, arányaiban egyezően a többi uniós polgár véleményével (75 százalék).

Az Európai Unió általános jövőjét a magyarok optimistábban látják, mint az uniós átlagpolgár. Az EU gazdaságát illetően azonban már nem ennyire optimisták, pedig a magyar lakosság többsége szerint az Európai Uniónak gazdasággal összefüggő felelőssége és feladatai is vannak. Ugyanis a magyarok szerint az EU-nak elegendő hatalma és eszköze van arra, hogy globális szinten megvédje az európai gazdasági érdekeket.

A kutatás a magyarok médiafogyasztási szokásait is vizsgálta. Az uniós átlaghoz hasonlóan a magyarok körében még mindig a televízió a legnépszerűbb médiafogyasztási eszköz, a lakosság háromnegyede (75 százalék) minden nap nézi. Második legfontosabb médiafogyasztási eszközként az internetes közösségi oldalak jelennek meg, melyeket a magyar lakosság közel fele (48 százalék) használ napi szinten. A napi szintű interneten keresztül történő tévénézés (11 százalék, EU27: 17 százalék) és a podcast-hallgatás (7 százalék, EU27: 6 százalék) gyakorisága igen alacsony, csakúgy, mint az Európai Unióban.

A Standard Eurobarométer 96 közvéleménykutatás adatfelvételére 2022. január 8. és február 14. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évnél idősebb lakosság körében. Mivel az adatfelvétel Ukrajna megtámadása előtt történt, az eredmények az orosz-ukrán háború előtti véleményeket tükrözik.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.