Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot
No menu items!

Eurózóna – A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás májusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően – derül ki az IHS Markit beszerzésimenedzserek körében végzett felméréséből.

A londoni gazdaságkutató intézet májusi felmérésnek előzetes adatai alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 62,8 pontra csökkent az áprilisi 62,9 pontról. A piac a ténylegesnél nagyobb, csökkenést várt, 62,5 pontot májusra.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 55,1 pontot, 35 havi csúcsot ért el májusban az áprilisi 50,5 pont után. Felmérések szerint a piac 52,3 pontot várt májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 39 havi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett májusban az áprilisi 53,8 pontról, szemben az 55,1 pontos piaci várakozással.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI csökkent ugyan valamelyest májusban az előző havihoz képest, de a 60 pont feletti érték így is nagyon magasnak számít és jól tükrözi a termelőiparban kialakult rezisztenciát a járványvédelmi intézkedésekkel szemben.

A feldolgozóiparban már a tizenegyedik egymást követő hónapban áll az index az 50 pontos küszöb felett és márciusban érte el történelmi csúcsát. Az index értékének májusban bekövetkezett szerény csökkenése elsősorban az új megrendelések csökkenésére vezethető vissza, ami már a második egymást követő hónapban lett alacsonyabb az előzőnél, de ezzel együtt is a felmérés történetében a harmadik legmagasabbnak számít.

A személyes kapcsolattartási korlátozásokra sokkal inkább érzékeny szolgáltatóiparban viszont lendületes javulás következett be a fokozatosan megindult nyitásnak köszönhetően.

A kompozit BMI sorban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett és májusi értéke 2018 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

A korlátozások lazításának köszönhetően a gazdasági szereplők egyre optimistábban tekintenek a jövő elé, az idei évre vonatkozó várakozásaikat számszerűsítő mutató értéke a kimutatás 2012-es kezdete óta a legmagasabb szintet érte el.

A javuló kilátások és a növekvő kereslet tükrében a vállalatok már sorban a negyedik hónapja az alkalmazotti létszám növeléséről számoltak be, bár májusban az előző havinál kissé szerényebb mértékben.

Az újranyitásnak köszönhetően a termékek és szolgáltatások iránti kereslet 15 éve a legmagasabb mértékű növekedését tapasztaltuk az euróövezetben májusban” – emelte ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérésre adott összefoglalójában.

Chris Williamson

Elmondta, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések májusban már a tavaly októberi szintre soroltak vissza, ami különösen kedvezett a szolgáltatóipari üzleti aktivitás újraéledésének, miközben a feldolgozóipari aktivitás továbbra is rekordközeli értékeknél mozog.

A teljesítmény még a kimutatottnál is jóval nagyobb mértékben növekedhetett volna, ha nem fékezik a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadások, akadályozva ezzel a vállalatokat megrendeléseik teljesítésében” – mondta Chris Williamson.

A termelési értéknek a megrendelésekhez viszonyított elmaradása a legnagyobbra tágult a felmérés 23 éves történetében. Ez az eltérés inflációs nyomást fejt ki, melynek további alakulása attól függ, mikor kerül ismét egyensúlyba a kereslet és a kínálat. Az aránytalanság azonban egyelőre növekszik és a felmérés történetében a legnagyobb inflációs nyomást fejti ki a termékek és szolgáltatások árára” – fogalmazott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Drágaság. Csak reklámokkal a márkaépítés aligha lehet sikeres

A Facebook októberi, váratlan leállása ugyan néhány órára kétségbeesésbe...

Rekordárat fizettek Michael Jordan 1984-es cipőjéért

Rekordáron, 1,47 millió dollárért kelt el az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az egykori NBA-sztár Michael Jordannek terveztek - közölte a Sotheby's aukciós ház.

Koronavírus – Az EU újabb 600 millió eurót utalt Ukrajnának

Az Európai Bizottság újabb 600 millió eurós makroszintű pénzügyi támogatást (MFA) folyósított Ukrajnának a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére.

Amerika. Öt év után először csökkent a büdzsé hiánya

A szeptember végével záródott amerikai költségvetési évben a büdzsé hiánya a GDP 12,4 százalékára zsugorodott az egy évvel korábbi 15,2 százalékról.

Hírek

Rekordárat fizettek Michael Jordan 1984-es cipőjéért

Rekordáron, 1,47 millió dollárért kelt el az első pár Nike-cipő, amelyet kifejezetten az egykori NBA-sztár Michael Jordannek terveztek - közölte a Sotheby's aukciós ház.

Influenza – Idén is ingyenes a védőoltás

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást, amely napokon belül elérhető lesz a házi- és üzemorvosoknál - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Nagy-Britanniában is csúcson a benzinárak

Akárcsak Magyarországon, Nagy-Britanniában is rekordot döntöttek a kiskereskedelmi benzinárak.

Éhínség fenyeget Afganisztánban

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről - figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója.

Fegyházbüntetés. Vízszerelőnek öltözve fosztottak ki időseket

Tizennégy és fél év fegyházbüntetésre ítéltek el nem jogerősen egy férfit, aki vízszerelőnek kiadva magát - társával együtt - több mint 15 millió forintot tulajdonított el három időskorú otthonából - közölte a fővárosi főügyész.

Szerdán 500 forint fölé drágul a benzin is

Szerdán a 95-ös benzin literje bruttó 5 forinttal drágul, és átlépi az 500 forintos lélekteni határt. A hét közepén a gázolaj átlagára nem változik.

Kötelező biztosítás. Százezer autós válthat novembertől

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint. A váltási időszakban 100 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Gazdaság

KSH: rekord közelébe nőtt a lakáshitel-állomány

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom