Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot
No menu items!

Eurózóna – A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás májusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően – derül ki az IHS Markit beszerzésimenedzserek körében végzett felméréséből.

A londoni gazdaságkutató intézet májusi felmérésnek előzetes adatai alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 62,8 pontra csökkent az áprilisi 62,9 pontról. A piac a ténylegesnél nagyobb, csökkenést várt, 62,5 pontot májusra.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 55,1 pontot, 35 havi csúcsot ért el májusban az áprilisi 50,5 pont után. Felmérések szerint a piac 52,3 pontot várt májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 39 havi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett májusban az áprilisi 53,8 pontról, szemben az 55,1 pontos piaci várakozással.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI csökkent ugyan valamelyest májusban az előző havihoz képest, de a 60 pont feletti érték így is nagyon magasnak számít és jól tükrözi a termelőiparban kialakult rezisztenciát a járványvédelmi intézkedésekkel szemben.

A feldolgozóiparban már a tizenegyedik egymást követő hónapban áll az index az 50 pontos küszöb felett és márciusban érte el történelmi csúcsát. Az index értékének májusban bekövetkezett szerény csökkenése elsősorban az új megrendelések csökkenésére vezethető vissza, ami már a második egymást követő hónapban lett alacsonyabb az előzőnél, de ezzel együtt is a felmérés történetében a harmadik legmagasabbnak számít.

A személyes kapcsolattartási korlátozásokra sokkal inkább érzékeny szolgáltatóiparban viszont lendületes javulás következett be a fokozatosan megindult nyitásnak köszönhetően.

A kompozit BMI sorban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett és májusi értéke 2018 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

A korlátozások lazításának köszönhetően a gazdasági szereplők egyre optimistábban tekintenek a jövő elé, az idei évre vonatkozó várakozásaikat számszerűsítő mutató értéke a kimutatás 2012-es kezdete óta a legmagasabb szintet érte el.

A javuló kilátások és a növekvő kereslet tükrében a vállalatok már sorban a negyedik hónapja az alkalmazotti létszám növeléséről számoltak be, bár májusban az előző havinál kissé szerényebb mértékben.

Az újranyitásnak köszönhetően a termékek és szolgáltatások iránti kereslet 15 éve a legmagasabb mértékű növekedését tapasztaltuk az euróövezetben májusban” – emelte ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérésre adott összefoglalójában.

Chris Williamson

Elmondta, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések májusban már a tavaly októberi szintre soroltak vissza, ami különösen kedvezett a szolgáltatóipari üzleti aktivitás újraéledésének, miközben a feldolgozóipari aktivitás továbbra is rekordközeli értékeknél mozog.

A teljesítmény még a kimutatottnál is jóval nagyobb mértékben növekedhetett volna, ha nem fékezik a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadások, akadályozva ezzel a vállalatokat megrendeléseik teljesítésében” – mondta Chris Williamson.

A termelési értéknek a megrendelésekhez viszonyított elmaradása a legnagyobbra tágult a felmérés 23 éves történetében. Ez az eltérés inflációs nyomást fejt ki, melynek további alakulása attól függ, mikor kerül ismét egyensúlyba a kereslet és a kínálat. Az aránytalanság azonban egyelőre növekszik és a felmérés történetében a legnagyobb inflációs nyomást fejti ki a termékek és szolgáltatások árára” – fogalmazott.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem spórolnak eléggé a gázzal a németek

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy interjúban.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Hírek

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Gazdaság

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom