Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurózóna - A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot
No menu items!

Eurózóna – A korlátozások enyhítése élénkítette a gazdaságot

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás májusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően – derül ki az IHS Markit beszerzésimenedzserek körében végzett felméréséből.

A londoni gazdaságkutató intézet májusi felmérésnek előzetes adatai alapján a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 62,8 pontra csökkent az áprilisi 62,9 pontról. A piac a ténylegesnél nagyobb, csökkenést várt, 62,5 pontot májusra.

A szolgáltatóipari BMI a vártnál lényegesen nagyobb mértékben emelkedett, 55,1 pontot, 35 havi csúcsot ért el májusban az áprilisi 50,5 pont után. Felmérések szerint a piac 52,3 pontot várt májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 39 havi csúcsra, 56,9 pontra emelkedett májusban az áprilisi 53,8 pontról, szemben az 55,1 pontos piaci várakozással.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatt értéke pedig a csökkenését jelzi.

A feldolgozóipari BMI csökkent ugyan valamelyest májusban az előző havihoz képest, de a 60 pont feletti érték így is nagyon magasnak számít és jól tükrözi a termelőiparban kialakult rezisztenciát a járványvédelmi intézkedésekkel szemben.

A feldolgozóiparban már a tizenegyedik egymást követő hónapban áll az index az 50 pontos küszöb felett és márciusban érte el történelmi csúcsát. Az index értékének májusban bekövetkezett szerény csökkenése elsősorban az új megrendelések csökkenésére vezethető vissza, ami már a második egymást követő hónapban lett alacsonyabb az előzőnél, de ezzel együtt is a felmérés történetében a harmadik legmagasabbnak számít.

A személyes kapcsolattartási korlátozásokra sokkal inkább érzékeny szolgáltatóiparban viszont lendületes javulás következett be a fokozatosan megindult nyitásnak köszönhetően.

A kompozit BMI sorban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett és májusi értéke 2018 februárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

A korlátozások lazításának köszönhetően a gazdasági szereplők egyre optimistábban tekintenek a jövő elé, az idei évre vonatkozó várakozásaikat számszerűsítő mutató értéke a kimutatás 2012-es kezdete óta a legmagasabb szintet érte el.

A javuló kilátások és a növekvő kereslet tükrében a vállalatok már sorban a negyedik hónapja az alkalmazotti létszám növeléséről számoltak be, bár májusban az előző havinál kissé szerényebb mértékben.

Az újranyitásnak köszönhetően a termékek és szolgáltatások iránti kereslet 15 éve a legmagasabb mértékű növekedését tapasztaltuk az euróövezetben májusban” – emelte ki Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérésre adott összefoglalójában.

Chris Williamson

Elmondta, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések májusban már a tavaly októberi szintre soroltak vissza, ami különösen kedvezett a szolgáltatóipari üzleti aktivitás újraéledésének, miközben a feldolgozóipari aktivitás továbbra is rekordközeli értékeknél mozog.

A teljesítmény még a kimutatottnál is jóval nagyobb mértékben növekedhetett volna, ha nem fékezik a beszállítói láncban bekövetkezett fennakadások, akadályozva ezzel a vállalatokat megrendeléseik teljesítésében” – mondta Chris Williamson.

A termelési értéknek a megrendelésekhez viszonyított elmaradása a legnagyobbra tágult a felmérés 23 éves történetében. Ez az eltérés inflációs nyomást fejt ki, melynek további alakulása attól függ, mikor kerül ismét egyensúlyba a kereslet és a kínálat. Az aránytalanság azonban egyelőre növekszik és a felmérés történetében a legnagyobb inflációs nyomást fejti ki a termékek és szolgáltatások árára” – fogalmazott.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.