Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett
No menu items!

Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt lefelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,8 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, novemberi prognózisában még 4,6 százalékos bővülést valószínűsített 2022-re. Jövőre 3,6 százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP), szemben a tavaly ősszel jelzett 4,6 százalékkal.

Volker Wieland

A kilátások romlása “szinte teljes egészében az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek, különösen az energiaárak meredek emelkedésének, a fogyasztást és a beruházásokat terhelő nagyfokú bizonytalanságnak, valamint az ellátási láncolatokban támadt új problémáknak tulajdonítható” – mondta a testület egyik legtekintélyesebb tagja, Volker Wieland a Handelsblatt című üzleti lapnak.

A frankfurti egyetem monetáris és pénzügyi stabilitási kérdésekkel foglalkozó kutatóintézetének (IMFS) vezetője hozzátette, hogy egyelőre nem számítanak akkora válságra, mint a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban, amikor 5 százalékkal csökkent a GDP, azonban “rendkívül nagy a bizonytalanság, és a lefelé mutató kockázatok dominálnak“.

Kifejtette, hogy a háború hosszú ideig tarthat, és akár ki is terjedhet, így az energiaárak ismét meredeken emelkedhetnek, és a vártnál tovább maradhatnak magas szinten.

Valószínűleg az idén végig rendkívül drága lesz az energia, és csak jövőre indulhatnak meg lefelé az árak. Ezért a koronavírus-járvány okozta válságtól eltérően az infláció “nagyon magas” – az előrejelzés szerint az idén 6,1 százalék, jövőre 3,4 százalék – lehet.

Ugyanakkor az inflációra is érvényes, hogy “sokkal rosszabban is alakulhatnak a dolgok, ha az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak tovább emelkednek” – húzta alá Volker Wieland.

Azzal kapcsolatban, hogy a háborúval összefüggésben előfordulhat, hogy megszűnik az orosz földgáz-, kőolaj- és szénimport, azt mondta, hogy a német gazdaság ebben az esetben “mély recesszióba” zuhanna, mert erősen függ az orosz energiaszállításoktól.

Valószínűleg hosszú lesz a konfliktus Oroszországgal, és Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonnyal akkor állítja le a szállításokat, amikor az “nekünk a legnagyobb kárt okozza, neki pedig a legnagyobb hasznot hozza“.

Ezért azonnal meg kell kezdeni a felkészülést erre az esetre – fejtette ki a szakértő.

A gazdasági bölcsek tanácsa öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A mintegy húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.

A testület – amely átmenetileg négy tagból áll, mert az egyik hely betöltésének folyamata még nem ért véget – új elemzésében a többi között azt javasolta a szövetségi kormánynak, hogy tegyen meg mindent az orosz energiafüggőség csökkentéséért.

Németország energiabiztonsága az orosz import részarányának csökkentésével erősíthető, “még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy az energiaárak egy ideig magasak lennének” – áll az elemzés összefoglalójában, amelyben kiemelték, hogy a nagyobb energiabiztonság erősíti Németország és az EU pozícióját Oroszországgal szemben, és a nagyobb függetlenség növelheti a német gazdaság ellenálló képességét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.