Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett
No menu items!

Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt lefelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,8 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, novemberi prognózisában még 4,6 százalékos bővülést valószínűsített 2022-re. Jövőre 3,6 százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP), szemben a tavaly ősszel jelzett 4,6 százalékkal.

Volker Wieland

A kilátások romlása “szinte teljes egészében az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek, különösen az energiaárak meredek emelkedésének, a fogyasztást és a beruházásokat terhelő nagyfokú bizonytalanságnak, valamint az ellátási láncolatokban támadt új problémáknak tulajdonítható” – mondta a testület egyik legtekintélyesebb tagja, Volker Wieland a Handelsblatt című üzleti lapnak.

A frankfurti egyetem monetáris és pénzügyi stabilitási kérdésekkel foglalkozó kutatóintézetének (IMFS) vezetője hozzátette, hogy egyelőre nem számítanak akkora válságra, mint a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban, amikor 5 százalékkal csökkent a GDP, azonban “rendkívül nagy a bizonytalanság, és a lefelé mutató kockázatok dominálnak“.

Kifejtette, hogy a háború hosszú ideig tarthat, és akár ki is terjedhet, így az energiaárak ismét meredeken emelkedhetnek, és a vártnál tovább maradhatnak magas szinten.

Valószínűleg az idén végig rendkívül drága lesz az energia, és csak jövőre indulhatnak meg lefelé az árak. Ezért a koronavírus-járvány okozta válságtól eltérően az infláció “nagyon magas” – az előrejelzés szerint az idén 6,1 százalék, jövőre 3,4 százalék – lehet.

Ugyanakkor az inflációra is érvényes, hogy “sokkal rosszabban is alakulhatnak a dolgok, ha az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak tovább emelkednek” – húzta alá Volker Wieland.

Azzal kapcsolatban, hogy a háborúval összefüggésben előfordulhat, hogy megszűnik az orosz földgáz-, kőolaj- és szénimport, azt mondta, hogy a német gazdaság ebben az esetben “mély recesszióba” zuhanna, mert erősen függ az orosz energiaszállításoktól.

Valószínűleg hosszú lesz a konfliktus Oroszországgal, és Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonnyal akkor állítja le a szállításokat, amikor az “nekünk a legnagyobb kárt okozza, neki pedig a legnagyobb hasznot hozza“.

Ezért azonnal meg kell kezdeni a felkészülést erre az esetre – fejtette ki a szakértő.

A gazdasági bölcsek tanácsa öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A mintegy húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.

A testület – amely átmenetileg négy tagból áll, mert az egyik hely betöltésének folyamata még nem ért véget – új elemzésében a többi között azt javasolta a szövetségi kormánynak, hogy tegyen meg mindent az orosz energiafüggőség csökkentéséért.

Németország energiabiztonsága az orosz import részarányának csökkentésével erősíthető, “még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy az energiaárak egy ideig magasak lennének” – áll az elemzés összefoglalójában, amelyben kiemelték, hogy a nagyobb energiabiztonság erősíti Németország és az EU pozícióját Oroszországgal szemben, és a nagyobb függetlenség növelheti a német gazdaság ellenálló képességét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...