Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett
No menu items!

Gazdasági bölcsek: gyűlnek a fellegek Németország felett

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt lefelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 1,8 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, novemberi prognózisában még 4,6 százalékos bővülést valószínűsített 2022-re. Jövőre 3,6 százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP), szemben a tavaly ősszel jelzett 4,6 százalékkal.

Volker Wieland

A kilátások romlása “szinte teljes egészében az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek, különösen az energiaárak meredek emelkedésének, a fogyasztást és a beruházásokat terhelő nagyfokú bizonytalanságnak, valamint az ellátási láncolatokban támadt új problémáknak tulajdonítható” – mondta a testület egyik legtekintélyesebb tagja, Volker Wieland a Handelsblatt című üzleti lapnak.

A frankfurti egyetem monetáris és pénzügyi stabilitási kérdésekkel foglalkozó kutatóintézetének (IMFS) vezetője hozzátette, hogy egyelőre nem számítanak akkora válságra, mint a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban, amikor 5 százalékkal csökkent a GDP, azonban “rendkívül nagy a bizonytalanság, és a lefelé mutató kockázatok dominálnak“.

Kifejtette, hogy a háború hosszú ideig tarthat, és akár ki is terjedhet, így az energiaárak ismét meredeken emelkedhetnek, és a vártnál tovább maradhatnak magas szinten.

Valószínűleg az idén végig rendkívül drága lesz az energia, és csak jövőre indulhatnak meg lefelé az árak. Ezért a koronavírus-járvány okozta válságtól eltérően az infláció “nagyon magas” – az előrejelzés szerint az idén 6,1 százalék, jövőre 3,4 százalék – lehet.

Ugyanakkor az inflációra is érvényes, hogy “sokkal rosszabban is alakulhatnak a dolgok, ha az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak tovább emelkednek” – húzta alá Volker Wieland.

Azzal kapcsolatban, hogy a háborúval összefüggésben előfordulhat, hogy megszűnik az orosz földgáz-, kőolaj- és szénimport, azt mondta, hogy a német gazdaság ebben az esetben “mély recesszióba” zuhanna, mert erősen függ az orosz energiaszállításoktól.

Valószínűleg hosszú lesz a konfliktus Oroszországgal, és Vlagyimir Putyin orosz elnök minden bizonnyal akkor állítja le a szállításokat, amikor az “nekünk a legnagyobb kárt okozza, neki pedig a legnagyobb hasznot hozza“.

Ezért azonnal meg kell kezdeni a felkészülést erre az esetre – fejtette ki a szakértő.

A gazdasági bölcsek tanácsa öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A mintegy húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.

A testület – amely átmenetileg négy tagból áll, mert az egyik hely betöltésének folyamata még nem ért véget – új elemzésében a többi között azt javasolta a szövetségi kormánynak, hogy tegyen meg mindent az orosz energiafüggőség csökkentéséért.

Németország energiabiztonsága az orosz import részarányának csökkentésével erősíthető, “még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy az energiaárak egy ideig magasak lennének” – áll az elemzés összefoglalójában, amelyben kiemelték, hogy a nagyobb energiabiztonság erősíti Németország és az EU pozícióját Oroszországgal szemben, és a nagyobb függetlenség növelheti a német gazdaság ellenálló képességét.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy német lapinterjúban.

A Toyota Kazahsztánba vinné oroszországi gyártását

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyotával - jelentette be Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására. Az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács.

Hírek

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Negyedével nőtt a katonák fizetése

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya - mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom