Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hangulatindex. Gazdasági fellendülést várnak a németek
No menu items!

Hangulatindex. Gazdasági fellendülést várnak a németek

A vártnál nagyobb mértékben javult a ZEW gazdaságkutató intézet márciusi németországi gazdasági hangulatindexe. A megkérdezett szakértők széleskörű és átfogó gazdasági fellendülést várnak.

A ZEW gazdaságkutató intézet havi rendszerességgel végzett felmérése alapján a februári 71,2 pontról 5,4 ponttal 76,6 pontra emelkedett a németországi gazdasági hangulatindex márciusban.

A mutató a tavalyi válságévben márciusban mínusz 49,5 ponton érte el mélypontját, majd szeptemberig folyamatosan emelkedett. A szeptemberben elért 77,4 pontról novemberre a második járványvédelmi korlátozás miatt 39,0 pontig csökkent. Azóta ismét emelkedik, az év eleje óta már több mint húsz ponttal.

Az 1991 decembere óta vezetett index a történelmi mélypontját a globális pénzügyi válság alatt 2008 júliusában érte el mínusz 63,9 ponton.

Az aktuális helyzet megítélése szintén javult a felmérésbe bevont pénzügyi és gazdasági szakemberek körében, a vonatkozó mutató márciusra mínusz 61,0 pontra emelkedett az előző havi mínusz 67,2 pontról a várt mínusz 62,0 pont helyett.

Achim Wambach

A megkérdezett szakértők széleskörű és átfogó gazdasági fellendülést várnak, arra számítanak, hogy őszig a lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást. Nagy többségük viszont az infláció növekedésére is számít, valamint a hosszú lejáratú kamatok emelkedésére” – mutatott rá Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A felmérés az euróövezetre is javuló konjunkturális kilátásokat mutatott ki márciusra, az index 74,0 pontra emelkedett a februári 69,6 pontról. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is javult, 4,8 ponttal, mínusz 69,8 pontra.

Az Egyesült Államokra a hangulatindex 5,9 ponttal 82,6 pontra emelkedett, az aktuális helyzet megítélése pedig 20,2 ponttal mínusz 27,4 pontra.

Nagy-Britanniára vonatkozóan 24,6 ponttal emelkedett a gazdasági hangulatindex márciusban 60,4 pontra, az aktuális helyzet megítélése pedig 10,2 ponttal mínusz 79,1 pontra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...