Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Használt gépek újrahasznosítása lendíthet a gazdaságon
No menu items!

Használt gépek újrahasznosítása lendíthet a gazdaságon

Az utóbbi hónapok történései a gazdaság lelassulásához vezettek szinte minden területen, és nem kedvezett a beruházási, vállalkozásfejlesztési kedvnek a háborús helyzet sem.

Mindehhez az is hozzájárul, hogy a pályázati pénzekhez év eleje óta nehezebben jut hozzá a KKV szektor. Éppen ezért ezek a vállalkozások keresik az új utakat, a piaci trendben pedig megfigyelhető, hogy a vállalkozások egyre inkább jól működő használt gépeket vásárolnak vagy éppen bérelnek.

Az év elején kezdődött az a tendencia, hogy nehezebb hozzájutni a pályázati pénzekhez, de már a múlt év végén is alig-alig voltak nyitva pályázatok. Ez a probléma valójában most fog beérni, hisz a cégek most küzdenek meg igazán ezekkel a hátrányokkal, főleg, ha fejleszteni is akarnak. Sajnos a gazdaság lelassulásával az igények is lecsökkentek, de reményeink szerint hamarosan kis fellendülésre is lehet majd számítani. Így előre gondolkodásra, proaktivitásra van szüksége a vállalkozásoknak, és új, alternatív megoldások keresésére, mint mondjuk a felújított gépek vásárlása. Érdemes azonban résen lenni és időben lépni, hisz a használt gépek piaca sem kimeríthetetlen” – kezdte Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője.

A csomagolástechnológiai piac egyik legnagyobb hazai szereplője pontosan látja és tapasztalja az új piaci trendeket, amelyekkel a hazai vállalkozások igyekeznek a mostani, bizonytalan piaci helyzetben is feltalálni magukat.

A felújított gépeket elsősorban olyan cégek keresik és vásárolják, ahol a valós beruházási igény megvan, de új gépek beszerzéséhez túl alacsony a rendelkezésre álló beruházási keret. Persze előfordul az is, hogy egy vállalkozás számára, csak egy rövid időszakra van szükség csomagológépekre, vagy csak kisebb bővítésre van igény és ezért keresnek felújított gépeket az új helyett. Az okok változatosak lehetnek, de a felújított csomagológépek iránt érdeklődők részéről, két valós igény mindig felmerül: egyrészt az új gépek beszerzésénél költséghatékonyabban szeretnének beruházni, másrészt pedig a beszerzést megbízható forrásból és valós terméktámogatással szeretnék megvalósítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felújított gépre is garanciát szeretnének és azt, hogy biztosítva legyen a szakszervíz és az alkatrészellátás. Számunkra mindig is fontos volt a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és ez már évek óta a cég egyik legfontosabb működési alapelve is” – fejtette ki Magyar Kálmán.

Fellendülőben a használt gépek piaca

Az ügyvezető szerint a cégek olyan új utakat keresnek, amelyek kedvező feltételekkel biztosítják a fejlődésüket. A használt gép piac felé tendált a legtöbb vállalkozás, hisz önerőből az új, modern technológiákat már nem tudják finanszírozni.

A használt gép piacnak két fontos előnye van, az egyik, hogy sokkal olcsóbban, általában kevesebb, mint ötven százalékos áron meg lehet vásárolni ezeket a gépeket. A másik pedig, hogy ezekhez a gépekhez általában azonnal hozzá lehet jutni, míg egy új gép megrendelése egy komolyabb gép esetében hónapokig is eltarthat. Használt ipari gépeket azonban nem lehet csak úgy az internetről vásárolni, hisz ha a vállalkozás nem kap garanciát a működésére, az komoly ráfizetést jelenthet. Hozzánk is sok cég fordult, mert nem tudta beindítani a gépet vagy nem kapott gépkönyvet és nem tudta használni a berendezést” – tette hozzá Magyar Kálmán.

Az ügyvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak, ha használt gépek vásárlása mellett döntenek, alaposan meg kell fontolnia, milyen használt gép-kereskedőhöz fordulnak.

Az AMCO Kft. is foglalkozik használt gépek eladásával és bérlésével, pontosan ismerjük a piaci igényeket. Felújítjuk a gépeket, tudjuk a működésüket hosszú időre biztosítani és garantálni tudjuk a gépek működését, valamint az alkalmazottakat is megtanítjuk a kezelésükre. Ezek egy vállalkozás számára – főként ha induló vállalkozásról van szó –, kulcsfontosságú tényezők. A bérléssel pedig a szezonális igényeket is ki tudjuk elégíteni. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy használt gép és felújított gép között is óriási különbségek vannak, hisz akadnak olyan berendezések, amelyek technológiailag már elavultak, ezért megbízható partnertől ajánlott vásárolni a gépeket” – magyarázta az ügyvezető.

A cég kereskedelmi képviselője szerint viszonylag gyakran előfordul, hogy ha egy cég új gépet vesz, problémát jelent, hogy mi legyen a még működőképes régi gépével. Ám ha az adott vállalkozás értékesíti a régi berendezést, azzal az új gép beruházási költségeit is tudja csökkenteni.

Gyakran előfordul, hogy egy gyorsan fejlődő cég a megnövekedett kapacitásigénye miatt új beruházásokba kezd, melyhez az új csomagoló gépeket tőlünk rendeli meg. Ilyenkor számukra problémát jelenthet, hogy mi legyen a jó állapotú és még működőképes régi gépekkel. Amikor egy adott vállalkozás gyorsan értékesíteni tudja a régi berendezéseit, azzal duplán jól jár, mert nem csak a fenti feladatok költségeit spórolja meg, hanem az új gépek beruházási költségeit is csökkentheti. Itt jön képbe újra az AMCO Kft., mert nem csak ezeknek a gépeknek az értékesítésében segítünk, hanem ezt megelőzően felújítjuk, ill. karbantartjuk. Pillanatnyi értéküket megőrizzük, esetenként növelni is tudjuk” – tette hozzá Németh Zsolt, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. kereskedelmi képviselője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.