Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Héthavi mélyponton az üzleti hangulat Németországban
No menu items!

Héthavi mélyponton az üzleti hangulat Németországban

Illusztráció: Bigstock

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben, héthavi mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján júniusban az üzleti hangulatindex 88,4 pontra, hét havi mélypontra csökkent a májusi 91,5 pontról az elemzők körében végzett felmérések alapján várt 90,7 pont helyett.

Az ifo egyúttal kissé lejjebb igazította a májusi felmérés eredményét is, az eredeti 91,7 pontról 91,5 pontra.

Az index összetevői közül az aktuális helyzet és a kilátások megítélése egyaránt romlott az előző havihoz képest, bár az aktuális helyzet megítélése a vártnál kevésbé.

Eszerint a felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális helyzetéről alkotott véleményét számszerűsítő mutató 93,7 pontra csökkent a májusi 94,8 pontról, de némileg jobb lett az elemzői felmérésekben kialakult 93,5 pontnál.

Hat hónapra előre vonatkozóan pedig 83,6 pontra értékelhetően alakult az üzleti kilátások megítélése a gazdasági szereplők körében, ami kedvezőtlenebb a májusi 88,3 pontnál és elmarad a várt 88,0 ponttól is.

Clemens Fuest, az ifo elnöke a felmérés eredményét kommentálva kiemelte, hogy elsősorban a feldolgozóiparban jelentkező nehézségek vetik vissza a németországi konjunktúra kilátásait. A hangulatindex a feldolgozóiparban romlott a legnagyobb mértékben, de volt némi hangulatromlás a szolgáltatóipari ágazatokban, a kereskedelemben és az építőiparban is.

Az ifo összesen mintegy 9 ezer gazdasági szereplőt von be minden gazdasági ágazat képviseletében havi rendszeres hangulati felmérésébe.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.