Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hiába az embargó, az orosz nukleáris ipar él és virágzik
No menu items!

Hiába az embargó, az orosz nukleáris ipar él és virágzik

Illusztráció: Bigstock

Oroszország nukleáris ipara feltűnően érintetlen maradt az európai szankciók ellenére, közel nyolc hónappal a Kreml ukrajnai háborúja után is. A kijevi tisztviselők és a környezetvédelmi aktivisták legnagyobb megdöbbenésére.

A nyolc szankciócsomag, az energiaexport elleni célzott intézkedések és az ukrajnai felhívások ellenére, hogy teljes embargót vezessenek be a nukleáris kereskedelemre, az EU-tagállamokba továbbra is érkeznek Oroszországból nukleáris üzemanyag-szállítmányok.

Ariadna Rodrigo, a Greenpeace környezetvédelmi csoport fenntartható pénzügyekért felelős uniós menedzsere a CNBC-nek elmondta, hogy “abszolút őrültség“, hogy a blokk továbbra is a Kremlt támogatja azzal, hogy figyelmen kívül hagyja az orosz nukleáris üzemanyag-kereskedelmet.

Ha az uniós kormányok komolyan gondolják a háború megállítását, akkor el kell vágniuk az európai nukleáris ipar köldökzsinórját a Kremlhez, és helyette az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felgyorsítására kell összpontosítaniuk” – mondta Rodrigo.

Az Európai Bizottság legújabb szankciócsomagjának bemutatásakor nem javasolta, hogy az orosz nukleáris fűtőanyag kereskedelme célpont legyen. Noha az EU végrehajtó szerve korábban már célba vette az orosz kőolajat, földgázt és szenet a Kremlre gyakorolt gazdasági nyomás fokozására irányuló szélesebb körű stratégia részeként.

Rodrigo szerint a múlt héten Magyarország és Bulgária ellenezte a leghatározottabban az orosz uránnal és más nukleáris technológiával szembeni szankciókat.

A Bizottság többször is elítélte Oroszország ukrajnai háborúját, azzal vádolva Vlagyimir Putyin elnököt, hogy fegyverként használja az energiát a nyersanyagárak felhajtására és a 27 országot átfogó bizonytalanság felszítására. Moszkva tagadja, hogy fegyverként használná az energiaellátást.

Az orosz atomenergia-ágazatra vonatkozó néhány hatályos uniós tilalom – például az orosz lobogó alatt közlekedő, nukleáris üzemanyagot szállító hajók kikötőbe való bejutásának tilalma – számos kiskaput tartalmaz, és a kampányolók szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy csökkentsék a blokk függőségét az orosz nukleáris szolgáltatásoktól.

Ezt a véleményt Kijev is osztja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus elején azt mondta, hogy beszélt Charles Michel európai tanácsi elnökkel arról, hogy az EU-nak szankciókat kell bevezetnie az orosz nukleáris iparral szemben.

“Az orosz nukleáris terror erősebb választ követel a nemzetközi közösségtől: szankciókat az orosz nukleáris ipar és a nukleáris üzemanyag ellen”

– közölte Zelenszkij akkor a Twitteren keresztül.

Nemrégiben Zelenszkij egyik vezető gazdasági tanácsadója megerősítette ezt az üzenetet, mondván, hogy “rendkívül fontos a szankciók bevezetése, nemcsak az orosz olajra“.

Olaj, gáz, urán és szén, mindezt be kell tiltani. Mert ezt a pénzt arra használják, hogy finanszírozzák ezt a háborút” – mondta Oleg Usztyenko szeptember végén az Associated Press szerint.

Oroszország energetikai befolyása túlmutat az olajon és a gázon

Áprilisban az Európai Parlament egy állásfoglalásban “azonnali” embargót követelt az orosz nukleáris üzemanyag-behozatalra, és felszólította a tagállamokat, hogy állítsák le az együttműködést az orosz állami nukleáris óriáscéggel, a Roszatommal a meglévő és új projektekben.

Oroszország azonban meghatározó szereplője a globális nukleáris üzemanyag-piacnak, és minden olyan uniós lépés, amely a függőség megszüntetésére irányulna, valószínűleg nem lenne fájdalommentes, mivel Európa függőségének középpontjában a Roszatom áll.

A Putyin által támogatott Roszatom nemcsak a polgári iparágat uralja, hanem Oroszország nukleáris fegyverarzenáljáért is felelős, és jelenleg az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőművet felügyeli.

Európában 18 orosz atomreaktor található, többek között Finnországban, Szlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában és Csehországban. Mindegyik reaktor a Roszatomtól függ a nukleáris üzemanyag és egyéb szolgáltatások tekintetében.

Az Euratom Ellátási Ügynökség legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint Moszkva az EU uránimportjának csaknem egyötödét (19,7%-át) adta tavaly. Csak Niger (24,3%) és a volt szovjet köztársaság Kazahsztán (23%) volt nagyobb uránszállítója a blokknak.

Az Investigate Europe által közölt becslések szerint az EU tavaly mintegy 210 millió eurót fizetett nyers urán behozataláért Oroszországból, és további 245 millió eurót fizettek urán behozataláért Kazahsztánból, ahol a nukleáris fűtőanyag bányászatát a Roszatom ellenőrzi.

Itt komoly összegről van szó” – mondta Rodrigo, a Greenpeace munkatársa a CNBC-nek, megjegyezve, hogy ezek a becslések csak az uránimportot vették figyelembe, és az EU függősége az ellátási lánc teljes hosszában kiterjed a szolgáltatásokra.

Arra a kérdésre, hogy Európa oroszországi uránimportja mennyiben ássa alá az arra irányuló erőfeszítéseit, hogy másokat is arra ösztönözzön, hogy ne importáljanak orosz energiát, Rodrigo így válaszolt: “Az a tény, hogy nem tárgyaljuk ezt megfelelően, csak az EU kettős mércéjét mutatja”.

Mennyire zöld az atomenergia?

Az atomenergia pártolói szerint az atomenergia jelentős szerepet játszhat az országok villamosenergia-termelésében, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget.

A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy az atomenergia drága és káros elterelés a gyorsabb, olcsóbb és tisztább alternatívákról. Ehelyett a környezetvédelmi kampánycsoportok azzal érvelnek, hogy a megújuló energiaforrásokra való tervezett átállás során az olyan technológiákat kellene előnyben részesíteni, mint a szél- és a napenergia.

Az EU taxonómiájának részeként – egy olyan mechanizmus, amely meghatározza, hogy mely befektetési lehetőségek tekinthetők zöldnek – a blokk ellentmondásos módon elismerte az atomenergiát és a fosszilis tüzelőanyagnak számító földgázt bizonyos körülmények között fenntarthatónak.

Ausztria hétfőn pert indított az EU ellen, és szövetségeseitől kér segítséget amiatt, hogy a blokk az atomenergiát és a földgázt fenntartható befektetési lehetőségnek minősítette, és ezt “felelőtlennek és ésszerűtlennek” nevezte.

Az EU tudomásul vette a jogi lépéseket, de közölte, hogy az ügy érdemi részét nem kívánja kommentálni.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...