Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hónapok óta nem történt ilyen: emelkedett az infláció Németországban
No menu items!

Hónapok óta nem történt ilyen: emelkedett az infláció Németországban

Illusztráció: Bigstock

Több hónapi csökkenés után júniusban ismét emelkedett az infláció Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint.

A hivatal előzetes számításai alapján a fogyasztói árak 6,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest júniusban. Májusban kisebb, 6,1 százalékos drágulást regisztráltak.

Az idén eddig rendre lassult, vagy stagnált az infláció Németországban, januárban és februárban 8,7 százalékkal, márciusban 7,4 százalékkal, áprilisban 7,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben.

Ugyanakkor a drágulás ütemének júniusi növekedése jórészt egyszeri bázishatásoknak tulajdonítható, mert a szövetségi kormány éppen egy évvel korábban, 2022 júniusában vezette be a nyári hónapokra szóló kedvezményes, 9 eurós havi közlekedési bérlet intézményét és csökkentette az üzemanyagok adóterhét, aminek következtében az összehasonlító értékek alacsonyabbak.

Azonban a drágulás mértéke meghaladta a szakértői várakozásokat. Az elemzői konszenzus alapján 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 6,3 százalékos inflációra lehetett számítani – emelte ki a Destatis adataival kapcsolatban a Handelsblatt című üzleti lap.

Az egy hónappal korábbihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban Németországban az előzetes adat szerint. Májusban 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Éves összevetésben továbbra is jóval az átlagon felüli mértékben drágul az élelmiszer, júniusban 13,7 százalékos emelkedést mértek. Az energiaárak 3 százalékos emelkedése viszont elmarad az átlagtól, ami részben a kormány tehercsökkentő intézkedéseinek, részben pedig az abból adódó bázishatásnak tulajdonítható, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt 2022 júniusában rendkívüli magasságban járt az energiahordozók ára.

Németországban az infláció tavaly éves átlagban 7,9 százalék volt, ami történelmi rekord, és több mint a duplája az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak. A szövetségi kormány egy sor lépést tett az Ukrajna elleni orosz háború nyomán felgyorsult általános drágulás okozta terhek enyhítésére, az idén tavasszal ismét bevezetett kedvezményes közlekedési bérlet és más intézkedések mellett csökkentette a földgáz áfáját, és elindította a földgáz, a távhő és az áram árának korlátozását jelentő úgynevezett árfék rendszert. A támogatási programok összeértéke eléri a 300 milliárd eurót.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Amerikai álom? Kaliforniában beindult a robottaxi

A Waymo májusban kiterjeszti ingyenes, teljesen vezető nélküli robotaxi szolgáltatásait Los Angelesre és néhány San Francisco közelében lévő városra.

Már csak öt év és tarolhat a mesterséges intelligencia

Az Nvidia vezérigazgatója szerint a mesterséges intelligencia öt éven belül átmegy az emberi teszteken.

Technológiát fejlesztenek a nyíregyházi Alföldi Környezetvédelmi Kft.-nél

A cég árbevételének döntő többségét az ipari és veszélyes hulladékok begyűjtése adja, a beruházás segítségével a hulladék-újrahasznosítást fejlesztették, a gyártás energiaköltségét pedig napelemmel biztosítják.

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását