Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Hűsölés Bécsben a nyári melegben
No menu items!

Hűsölés Bécsben a nyári melegben

Visszatértek a bécsi nyugdíjas klub hűvös zónái © Stadt Wien/Martin VOTAVA

Egy forró nyár a városban kellemetlen lehet, leginkább akkor, ha a saját otthon nem nyújt megfelelő védelmet a 30 fok feletti kánikulában. Forró aszfalt, hőség a betontengerben, – ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna. Ebben az időben különösen a veszélyeztetett lakossági csoportoknak fontos a lehülés bármilyen módját biztosítani. Ezt a szociális aspektust lovagolta meg Bécs.

A hűtött bécsi „Coole Zonen” helyiségeibe bárki betérhet, aki menedéket keres a hőségben és még szórakozhat is.Már tavaly elindította Bécs a Coole Zonen kísérleti szakaszát – ezek olyan szabadon hozzáférhető helyiségek, ahol az emberek hűvös belső terekben találhatnak menedéket és pihenést a nagy nyári hőség elől. A sikeres kísérleti fázist követően a programot idén tizenkét helyszínre – a kísérleti év területének hatszorosára – bővítették ki. A kezdeményezésben különböző létesítmények vesznek részt, többek között hivatalok és nyugdíjas klubok is. Bécs egyes kerületeiben található városi könyvtárak is hűvös zónákká alakulnak át, ahol a nyáron nem csak könyveket kölcsönözhetünk, de felolvasásokat, színházi előadásokat vagy akár mozit is kínálnak a tetőn.

Az idősebb, veszélyeztetettebb réteg is menedéket találhat a nagy melegben, de azokra is gondoltak, akik egész nap úton vannak, vagy a szabadban tartózkodnak. A hűvös zónák olyan helyiségek, amik 20-24 fok közötti hőmérsékleten egész nap nyitva vannak, van víz, társasjáték, könyvek, mosdók és minden, ami elviselhetőbbé teszi a meleget.

Ezek a terek nem csak a szervezetnek tesznek jót, de kiváló közösségépítő hatásai is vannak, így lehet csak igazán összekötni a kellemeset a hasznossal. Van kifejezetten nők és gyermekek számára fenntartott hűvös helyiség is, ami jó búvóhely lehet kicsik és nagyok számára is. Ha nincs időnk beülni hűsölni, akkor a Stadt Wien alkalmazásban megkereshetjük a városszerte több száz elhelyezett ivókút egyikét és ott is felfrissülhetünk útközben.

A hűvös zónák már tavaly nyáron is nagy népszerűségnek örvendtek. A két helyszínt három hónap alatt 2057 ember kereste fel. Az időnként igen magas hőmérséklet ellenére a hűvös zónák hűtött beltéri helyiségként el tudták látni a látogatók fizikai megkönnyebbülését szolgáló céljukat és a vendégek visszajelzései egyöntetűen pozitívak voltak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.