Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IfW: egymillió német munkahelyet követelhet a járvány
No menu items!

IfW: egymillió német munkahelyet követelhet a járvány

A német gazdaság már túljutott a mélyponton, de egymillió munkahely elvesztésébe és a bruttó hazai termék 6,8 százalékos csökkenésébe kerülhet az országnak a koronavírus-járvány – áll a kieli IfW gazdaságkutató intézet nyári prognózisában.

Stefan Kooths, az IfW (Institut für Weltwirtschaft) konjunktúrakutatási vezetője szerint Németország már túljutott a válság mélypontján, ami a visszaesés szokatlan meredeksége miatt komoly, a talpraállás ütemét lelassító sérüléseket hagyott maga mögött a gazdasági szereplők körében. A második negyedévben ugyanis 12 százalékos volt a GDP-csökkenés, a szövetségi köztársaság fennállása óta valaha tapasztalt legnagyobb mértékű – mondta.

Az év második felében viszont már megindulhat a gazdasági aktivitás fellendülése az IfW porgnózisa szerint, részben a kormány konjunktúracsomagjának köszönhetően, ami azonban nem fogja tudni teljes mértékben elhárítani a krízis tényleges okát.

A német gazdaság számára ugyanis elsősorban a globális beruházási aktivitás gyengülése és az exportkereslet visszaesése jelenti a legnagyobb problémát.

Az IfW összességében az idén 6,8 százalékos GDP-csökkenésre számít ami 2021-ben 6,3 százalékos növekedésbe vált át. Májusban kiadott köztes prognózisában az intézet még 7,1 százalékos csökkenést jelzett az idei évre és 7,2 százalékos növekedést jövőre.

Stefan Kooths

A világgazdasági aktivitás a koronavírus-járvány miatt az idei első fél évben 10 százalékkal csökkent és áprilisban jutott túl a mélyponton az IfW becslése szerint. Az intézet mostani előrejelzésében már kevésbé borúsan ítéli meg a fejlett gazdaságok idei kilátásait mint azt májusi prognózisában tette. A világgazdasági termelés eszerint az idén 3,8 százalékkal csökken 4 százalék helyett, jövőre viszont 6,2 százalékos növekedéssel tér magához a májusban jelzett 6,5 százalék helyett.

A német kormány konjunktúracsomagja az IfW szerint nem igazán szentel nagy figyelmet a lakossági fogyasztás csökkenésének, ami egyébként a gazdasági növekedés fontos tartópilléreként szolgál. A lakossági fogyasztás az első negyedévben 3,2 százalékkal csökkent, a német újraegyesítés óta a legnagyobb mértékben. A második negyedévben pedig még ennél is nagyobb, 13 százalékos csökkenéssel lehet számolni.

Az elhalasztott fogyasztással az év első felében 80 milliárd euró elkölthető jövedelmet takarított meg a lakosság, az egész évben pedig 130 milliárd euró is lehet a fogyasztás helyett megtakarításokra fordított összeg.

A lakossági megtakarítási arány a 2019-es 10,9 százalék után az idei második negyedévben 23 százalék fölé, minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, az éves átlag pedig 17,3 százalék lehet.

Ez a megtakarítás fogyasztásként fog megjelenni mihelyt azt a körülmények lehetővé teszik” – mondta Kooths. “A fogyasztást nem kell erőltetni, megjelenik az magától is“.

A lakosság fogyasztással ellentétben az exportkereslet elmaradása még huzamosabb ideig súlyos terhet ró a német gazdaságra, mivel a tőkejavakkal túlsúlyos német exportot közvetlenül érinti hátrányosan globális beruházási aktivitás visszaesése. Az export az idén 12,5 százalékkal csökken 2021-ben pedig 8,7 százalékkal emelkedik, de ezzel együtt is a jövő év végére még jóval elmarad a krízis előtti szinttől. A német folyó fizetés mérleg többlete 7 százalékról az idén és jövőre is 5 százalék alá csökken.

A fogyasztói árak az idén szerény 0,6 százalékkal emelkednek, 2021-ben pedig 2,7 százalékkal.

Az IfW szerint 2021 elejére sikerül teljesen megzabolázni a vírust. Illusztráció: osseo.org

A beruházási aktivitás belföldön sem valami rózsás. A termelőberuházások az idén 22 százalékkal csökkennek, jövőre viszont 14 százalékkal emelkednek. A krízis az építőipart érintette a legkevésbé, az építőipari beruházások az idén 0,8 százalékkal emelkednek, jövőre pedig 2,6 százalékkal.

A munkaerőpiacon a részmunkaidős foglalkoztatással sem lehet teljesen kívédeni a termeléskiesés következményeit, a foglalkoztatottak száma átmenetileg 44,3 millió alá csökkenhet, a munkanélküliségi ráta pedig a 2019-es 5 százalékról 2021-re 6,1 százalékra emelkedhet.

Az IfW porgnózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt 2021 elejére gyógyászati szempontból teljes mértékben sikerül ellenőrzés alá vonni és már semmilyen számottevő gazdasági következménnyel járó járványvédelmi korlátozó intézkedés meghozatalára nem lesz szükség.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom