Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Közel 80 százalékkal kevesebb orosz turista utazott Európába
No menu items!

Közel 80 százalékkal kevesebb orosz turista utazott Európába

Az EU légterének februári lezárása az orosz légitársaságok előtt szintén megnehezítette az utazást. Illusztráció: Bigstock

Volt idő, amikor Nyugat-Európa volt az orosz turisták kedvenc úti célja, azonban a háborúval a dolgok megváltoztak. Az oroszok számára a nyaralás már nem az, ami régen volt. De még mindig vannak lehetőségeik.

Max, a CNBC által megszólaltatott, negyvenes éveiben járó orosz turista korábban múzeumokban sétálgatott Franciaországban, élvezte a finom olasz konyhát és túrázott a spanyol hegyekben.

Aztán Oroszország megszállta Ukrajnát. Idén Max – aki biztonsági okokból nem osztotta meg a vezetéknevét – elmondta, “még csak nem is gondolt” Európára, mint nyaralási célpontra.

Tisztában vagyok az európai országokba való vízumszerzéssel kapcsolatos problémákkal” – mondta.

A múlt héten az Európai Unió beleegyezett, hogy felfüggeszti a Moszkvával kötött 2007-es utazási megállapodást, amely megkönnyítette a vízumkiadást az oroszok számára. A lépés megnehezíti és megdrágítja az oroszok beutazását a blokkba.

“A jövőben, amikor Putyin távozik, és újra normális országgá válunk, remélem, hogy újra ellátogathatok Európába”

– fejezte ki reményeit Max.

Az EU légterének februári lezárása az orosz légitársaságok előtt szintén megnehezítette az utazást.

″Az irónia az egészben az, hogy én abszolút ellenzem a háborút és Putyint, mégis utazási nehézségeket tapasztalok” – mondta Max.

Kevesebb orosz Európában

Max egyike a sok orosznak, akik idén nyáron más országokra cserélték az európai nyaralási célpontokat.

A ForwardKeys utazási adatszolgáltató cég adatai szerint az olyan uniós országok, mint Olaszország, Spanyolország, Ciprus és Görögország a háború kitörése előtt az orosz utazók által legtöbbet foglalt 20 úti cél között voltak.

Olivier Ponti, a ForwardKeys munkatársa szerint azonban az Európába irányuló orosz légi utazások a nyáron csak 26%-át tették ki a 2019-es évinek.

Oroszország ukrajnai inváziója minden bizonnyal korlátozta az állampolgárok nyaralási lehetőségeit, mivel számos népszerű célállomásra betiltották a közvetlen járatokat. Az oroszok számára még mindig lehetséges, hogy Európába látogassanak, de most olyan helyeken kell átszállniuk, mint Isztambul vagy Dubaj” – mondta.

Hová mennek most az oroszok?

A ForwardKeys szerint, amely a járatok érkezési adatait vizsgálta, több szabadidős úti cél esetében is nőtt az orosz látogatók száma júniusban, júliusban és augusztusban éves összehasonlításban 2019-hez képest.

  • Maldív-szigetek (5%-os ugrás)
  • Seychelle-szigetek (4%)
  • Törökország (4%)
  • Egyesült Arab Emírségek (2%)

Ezen országok többsége a háború előtt is népszerű volt az orosz látogatók körében. A Economic Intelligence Unit (EIU) adatai szerint 2019-ben Törökország volt az orosz turisták első számú célpontja, amelyet az Oroszország által megszállt Abházia, az Egyesült Arab Emírségek és a Maldív-szigetek követett.

Az EIU elemzői a CNBC-nek elmondták, hogy a Maldív-szigetek már régóta kedvelt célpontja a tehetős oroszoknak, akik érkezéskor könnyen kaphatnak turista vízumot, amellyel akár 90 napig is maradhatnak.

Az EIU elemzői, Mario Bikarski és Federica Reccia elmondták, hogy Törökországban a március közepe óta kedvezőbb árfolyam valószínűleg növelte az utazási számokat. A török líra jelenleg 18,23-on áll a dollárral szemben. Vagyis rekordalacsony szintek közelében, miután a török központi bank augusztusban csökkentette irányadó kamatlábát annak ellenére, hogy az infláció közel 80%-os volt.

Ennek ellenére az oroszok utazási lehetőségei tovább korlátozódhatnak – mondták. Bikarski és Reccia szerint amellett, hogy az EU felfüggesztette a Moszkvával kötött 2007-es kedvezményes vízummegállapodást, a gazdasági problémák is visszatarthatják az oroszokat az utazástól.

A háború elhúzódásával arra is számítunk, hogy a romló gazdasági kilátások is nyomasztják az oroszok utazási hajlandóságát” – emelték ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom