Kezdőlap Turizmus Közel 80 százalékkal kevesebb orosz turista utazott Európába
No menu items!

Közel 80 százalékkal kevesebb orosz turista utazott Európába

Az EU légterének februári lezárása az orosz légitársaságok előtt szintén megnehezítette az utazást. Illusztráció: Bigstock

Volt idő, amikor Nyugat-Európa volt az orosz turisták kedvenc úti célja, azonban a háborúval a dolgok megváltoztak. Az oroszok számára a nyaralás már nem az, ami régen volt. De még mindig vannak lehetőségeik.

Max, a CNBC által megszólaltatott, negyvenes éveiben járó orosz turista korábban múzeumokban sétálgatott Franciaországban, élvezte a finom olasz konyhát és túrázott a spanyol hegyekben.

Aztán Oroszország megszállta Ukrajnát. Idén Max – aki biztonsági okokból nem osztotta meg a vezetéknevét – elmondta, “még csak nem is gondolt” Európára, mint nyaralási célpontra.

Tisztában vagyok az európai országokba való vízumszerzéssel kapcsolatos problémákkal” – mondta.

A múlt héten az Európai Unió beleegyezett, hogy felfüggeszti a Moszkvával kötött 2007-es utazási megállapodást, amely megkönnyítette a vízumkiadást az oroszok számára. A lépés megnehezíti és megdrágítja az oroszok beutazását a blokkba.

“A jövőben, amikor Putyin távozik, és újra normális országgá válunk, remélem, hogy újra ellátogathatok Európába”

– fejezte ki reményeit Max.

Az EU légterének februári lezárása az orosz légitársaságok előtt szintén megnehezítette az utazást.

″Az irónia az egészben az, hogy én abszolút ellenzem a háborút és Putyint, mégis utazási nehézségeket tapasztalok” – mondta Max.

Kevesebb orosz Európában

Max egyike a sok orosznak, akik idén nyáron más országokra cserélték az európai nyaralási célpontokat.

A ForwardKeys utazási adatszolgáltató cég adatai szerint az olyan uniós országok, mint Olaszország, Spanyolország, Ciprus és Görögország a háború kitörése előtt az orosz utazók által legtöbbet foglalt 20 úti cél között voltak.

Olivier Ponti, a ForwardKeys munkatársa szerint azonban az Európába irányuló orosz légi utazások a nyáron csak 26%-át tették ki a 2019-es évinek.

Oroszország ukrajnai inváziója minden bizonnyal korlátozta az állampolgárok nyaralási lehetőségeit, mivel számos népszerű célállomásra betiltották a közvetlen járatokat. Az oroszok számára még mindig lehetséges, hogy Európába látogassanak, de most olyan helyeken kell átszállniuk, mint Isztambul vagy Dubaj” – mondta.

Hová mennek most az oroszok?

A ForwardKeys szerint, amely a járatok érkezési adatait vizsgálta, több szabadidős úti cél esetében is nőtt az orosz látogatók száma júniusban, júliusban és augusztusban éves összehasonlításban 2019-hez képest.

  • Maldív-szigetek (5%-os ugrás)
  • Seychelle-szigetek (4%)
  • Törökország (4%)
  • Egyesült Arab Emírségek (2%)

Ezen országok többsége a háború előtt is népszerű volt az orosz látogatók körében. A Economic Intelligence Unit (EIU) adatai szerint 2019-ben Törökország volt az orosz turisták első számú célpontja, amelyet az Oroszország által megszállt Abházia, az Egyesült Arab Emírségek és a Maldív-szigetek követett.

Az EIU elemzői a CNBC-nek elmondták, hogy a Maldív-szigetek már régóta kedvelt célpontja a tehetős oroszoknak, akik érkezéskor könnyen kaphatnak turista vízumot, amellyel akár 90 napig is maradhatnak.

Az EIU elemzői, Mario Bikarski és Federica Reccia elmondták, hogy Törökországban a március közepe óta kedvezőbb árfolyam valószínűleg növelte az utazási számokat. A török líra jelenleg 18,23-on áll a dollárral szemben. Vagyis rekordalacsony szintek közelében, miután a török központi bank augusztusban csökkentette irányadó kamatlábát annak ellenére, hogy az infláció közel 80%-os volt.

Ennek ellenére az oroszok utazási lehetőségei tovább korlátozódhatnak – mondták. Bikarski és Reccia szerint amellett, hogy az EU felfüggesztette a Moszkvával kötött 2007-es kedvezményes vízummegállapodást, a gazdasági problémák is visszatarthatják az oroszokat az utazástól.

A háború elhúzódásával arra is számítunk, hogy a romló gazdasági kilátások is nyomasztják az oroszok utazási hajlandóságát” – emelték ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Tőzsde – Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.