Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kriptovalutával segítenének Oroszországnak
No menu items!

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Illusztráció: Bigstock

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában – derült ki egy friss kutatásból.

Szeptember 22-ig ezek az adománygyűjtő csoportok 400 ezer dollárt gyűjtöttek kriptopénzben az invázió február 24-i kezdete óta a TRM Labs kockázatkezelési vállalat szerint.

A CNBC által szemlézett kutatás feltárta, hogy a csoportok a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazást használva módot kínálnak arra, hogy az emberek pénzt küldjenek, amelyet az oroszokhoz kötődő milíciacsoportok ellátására és az ukrán határhoz közeli helyszíneken zajló harci kiképzés támogatására használnak fel.

Az egyik csoport, amelyet a TRM Labs azonosított, és amely pénzt gyűjt, a Task Force Rusich, amelyet az amerikai pénzügyminisztérium “neonáci félkatonai csoportként ír le, amely részt vett harcokban az orosz hadsereg mellett Ukrajnában“. Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFCA) már szankciókat is elrendelt  a Task Force Rusich ellen.

A TRM Labs egy Telegram-csatornán fedezte fel, hogy ez a csoport pénzt szeretne gyűjteni olyan cikkekre, mint például hőkamerás berendezések és rádiók.

A másik csoport, a Novorossia Aid Coordinating Center, amelyet 2014-ben hoztak létre az ukrajnai orosz műveletek támogatására, mintegy 21 ezer dollárt gyűjtött kriptopénzben, főként bitcoinban, azzal a céllal, hogy drónokat vásároljanak – áll a jelentésben.

Oroszországot számos szankció sújtotta az ukrajnai inváziója után, amelyek célja az volt, hogy elvágják a globális pénzügyi rendszertől. Akkoriban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Oroszország kriptovalutát használhat a szankciók kijátszására. Szakértők szerint azonban a kriptorendszerben nincs elég likviditás abban a nagyságrendben, amire Oroszországnak szüksége lenne a pénzmozgáshoz.

A félkatonai csoportokkal azonban kisebb léptékben mozgatnak pénzt, ami elég a megvásárolni kívánt tételekhez.

Ari Redbord, a TRM Labs jogi és kormányzati ügyekért felelős vezetője szerint ezek a csoportok valószínűleg olyan tőzsdéket használnak, amelyek nem feltétlenül felelnek meg a pénzmosás elleni és egyéb szabályozásoknak.

Redbord elmondta, hogy a TRM Labs a nyilvánosan elérhető tárcacímek kombinációját, valamint más weboldalak és online tevékenységek keresztellenőrzését használta az oroszokhoz kapcsolódó csoportok azonosításához. Azt azonban elmondta, hogy nem lehet tudni, hogy ezek a csoportok együttműködnek-e az orosz kormánnyal, vagy bármilyen módon a Kreml támogatja-e őket.

A kriptovaluták az orosz-ukrán háború során kerültek reflektorfénybe. Ukrajna digitális érméken keresztül kérte az adományokat, amelyeket gyorsan el lehet küldeni a világ minden tájára. De most már orosz félkatonai csoportok is használják őket.

Szerintem a történet érdekes része, hogy a kripto ezekben az esetekben csak egyfajta fizetési forma. Ez egy módja a pénzmozgásnak. És van példa arra, hogy jóra és van példa arra, hogy rosszra használják” – mondta Redbord.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...