Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Lagarde: a tartós növekedés záloga a vakcina
No menu items!

Lagarde: a tartós növekedés záloga a vakcina

A gazdaságra rögös és akadozó fellendülés vár mindaddig, amíg széles körben elérhetővé nem válnak a koronavírus elleni hatásos védőoltások – figyelmeztetett az Európai Központi Bank elnöke.

Christine Lagarde az EKB monetáris politikáról szóló videós konferenciáján rámutatott, hogy a járvány miatt rettegő fogyasztók visszafoghatják kiadásaikat, és ezáltal lassíthatják a gazdaság növekedését, így a kormányoknak és a központi bankoknak kell olyan politikát folytatniuk, amellyel át tudják hidalni ezt a szakadékot a lakosság teljes átoltottságáig.

Christine Lagarde. Fotó: EPA

A koronavírus-járvány által sújtott euróövezeti gazdaság támogatására az Európai Központi Bank még több kötvényt vásárol pandémiás vészhelyzeti programja keretében, és olcsó hiteleket biztosít a bankoknak – jelezte Lagarde a tanácskozást megnyitó beszédében.

Hozzátette, hogy a kormányzótanács decemberi ülésén jóváhagyandó újabb gazdaságösztönző csomag fő eszközei valószínűleg az 1350 milliárd euró értékű pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP), illetve a hosszú távú refinanszírozási programok (TLTRO-k) maradnak.

Az euróövezeti jegybanknak az a feladata, hogy a háztartások, a vállalatok és a kormányok számára elég alacsonyan tartsa a kamatokat, valamint támogassa a bankszektort egy hitelválság elkerülésében. “Bár minden lehetőség nyitva áll“, az átmenetinek szánt járványügyi kötvényvásárlások és a bankoknak nyújtott olcsó, olykor negatív kamatozású hitelek hatékonynak bizonyultak, és hozzá lehet ezeket igazítani a járvány alakulásához – mondta.

Az EKB-elnök emlékeztetett, hogy a járvány ismét erőteljesen fellángolt, “ami új dinamikát hozott”. Hangsúlyozta, hogy bár a vakcinával kapcsolatos legfrissebb hírek biztatónak tűnnek,

a lakosság széles körű immunitásának megteremtéséig a járvány terjedésének gyorsulásával és az azt akadályozó intézkedések szigorításával járó ciklusok ismétlődésével szembesülhet a világ.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája több mint 90 százalékos hatékonysággal előzte meg a súlyosan fertőző Covid-19 betegség kialakulását. Az Európai Bizottság közölte, hogy 300 millió vakcinát tervez beszerezni ebből a védőoltásból.

Az euróövezet gazdasága 12,7 százalékkal nőtt július-szeptemberben az előző negyedévhez képest az EKB és a kormányok erőteljes intézkedéseinek köszönhetően, miközben a betegek száma jelentősen visszaesett. A megfertőződöttek száma azonban drámai mértékben emelkedik egész Európában, ami az előrejelzések szerint azt eredményezheti, hogy a fellendülés visszaesésbe fordul át az utolsó negyedévben.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.