Kezdőlap Világgazdaság Lagarde: a tartós növekedés záloga a vakcina
No menu items!

Lagarde: a tartós növekedés záloga a vakcina

A gazdaságra rögös és akadozó fellendülés vár mindaddig, amíg széles körben elérhetővé nem válnak a koronavírus elleni hatásos védőoltások – figyelmeztetett az Európai Központi Bank elnöke.

Christine Lagarde az EKB monetáris politikáról szóló videós konferenciáján rámutatott, hogy a járvány miatt rettegő fogyasztók visszafoghatják kiadásaikat, és ezáltal lassíthatják a gazdaság növekedését, így a kormányoknak és a központi bankoknak kell olyan politikát folytatniuk, amellyel át tudják hidalni ezt a szakadékot a lakosság teljes átoltottságáig.

Christine Lagarde. Fotó: EPA

A koronavírus-járvány által sújtott euróövezeti gazdaság támogatására az Európai Központi Bank még több kötvényt vásárol pandémiás vészhelyzeti programja keretében, és olcsó hiteleket biztosít a bankoknak – jelezte Lagarde a tanácskozást megnyitó beszédében.

Hozzátette, hogy a kormányzótanács decemberi ülésén jóváhagyandó újabb gazdaságösztönző csomag fő eszközei valószínűleg az 1350 milliárd euró értékű pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP), illetve a hosszú távú refinanszírozási programok (TLTRO-k) maradnak.

Az euróövezeti jegybanknak az a feladata, hogy a háztartások, a vállalatok és a kormányok számára elég alacsonyan tartsa a kamatokat, valamint támogassa a bankszektort egy hitelválság elkerülésében. “Bár minden lehetőség nyitva áll“, az átmenetinek szánt járványügyi kötvényvásárlások és a bankoknak nyújtott olcsó, olykor negatív kamatozású hitelek hatékonynak bizonyultak, és hozzá lehet ezeket igazítani a járvány alakulásához – mondta.

Az EKB-elnök emlékeztetett, hogy a járvány ismét erőteljesen fellángolt, “ami új dinamikát hozott”. Hangsúlyozta, hogy bár a vakcinával kapcsolatos legfrissebb hírek biztatónak tűnnek,

a lakosság széles körű immunitásának megteremtéséig a járvány terjedésének gyorsulásával és az azt akadályozó intézkedések szigorításával járó ciklusok ismétlődésével szembesülhet a világ.

A Pfizer amerikai gyógyszergyártó hétfőn jelentette be, hogy a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája több mint 90 százalékos hatékonysággal előzte meg a súlyosan fertőző Covid-19 betegség kialakulását. Az Európai Bizottság közölte, hogy 300 millió vakcinát tervez beszerezni ebből a védőoltásból.

Az euróövezet gazdasága 12,7 százalékkal nőtt július-szeptemberben az előző negyedévhez képest az EKB és a kormányok erőteljes intézkedéseinek köszönhetően, miközben a betegek száma jelentősen visszaesett. A megfertőződöttek száma azonban drámai mértékben emelkedik egész Európában, ami az előrejelzések szerint azt eredményezheti, hogy a fellendülés visszaesésbe fordul át az utolsó negyedévben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom