Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Lépett a Fed: csökkenti a pandémiás eszközvásárlásokat
No menu items!

Lépett a Fed: csökkenti a pandémiás eszközvásárlásokat

Még novemberben megkezdi a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban úgy döntött, hogy nettó eszközvásárlásainak havi keretösszegét a kincstárjegyek esetében 10 milliárd dollárral, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig 5 milliárd dollárral csökkenti.

Kincstárjegyeket eddig havi legalább 80 milliárd dollár, jelzálog-fedezetű értékpapírokat pedig 40 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed.

Ez a keretösszeg novemberben 70, illetve 35 milliárd dollárra, decemberben pedig 60, illetve 30 milliárd dollárra csökken.

A bizottság úgy látja, hogy valószínűleg a következő hónapokban is hasonló mértékben csökkenti a nettó eszközvásárlások keretösszegét, de kész módosítani a vásárlások ütemét, ha a gazdasági kilátások változása ezt indokolja. Ha nem változik a menetrend, a havi 15 milliárd dolláros csökkentéssel a jövő év őszére kifut a program.

A bizottság ugyanakkor nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon, azt a tavaly március 15. óta érvényes, 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta, ugyancsak összhangban a piaci várakozásokkal.

Közleményében döntéseit azzal indokolta a bizottság, hogy a gazdaság tavaly december óta jelentősen előrelépett a Fed foglalkoztatási és inflációs céljainak irányába. Az oltási kampánynak és az erős támogatásnak köszönhetően a gazdasági és a foglalkoztatottsági mutatók tovább erősödtek, a járvány által leginkább sújtott szektorok teljesítménye javult az utóbbi hónapokban, bár a fertőzöttek számának nyáron tapasztalt emelkedése lassította a fellendülést.

Megismételte, hogy az infláció magas, de jórészt várhatóan átmenetinek bizonyuló tényezők hatására. A kereslet és kínálat egyensúlyának a járványhoz köthető felborulása, valamint a gazdaság újraindítása hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen emelkedtek az árak egyes ágazatokban – mutatott rá a bizottság, amely úgy ítéli meg, hogy összességében a pénzügyi feltételek továbbra is kedvezőek, részben a gazdaságot támogató szakpolitikai intézkedéseknek, valamint az amerikai háztartások és vállalkozások gördülékeny hitelezésének köszönhetően.

A FOMC arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság pályája továbbra is a járvány alakulásától függ.

Egy eredményes oltási kampány és a kínálati korlátok enyhülése várhatóan támogatni fogja a gazdaság és a foglalkoztatottság további növekedését, valamint az infláció csökkenését. A gazdasági kilátásokat érintő kockázatok azonban továbbra is fennállnak.

A nyíltpiaci bizottság jelezte, hogy a teljes foglalkoztatottság és a 2 százalékos inflációs cél eléréséig fenntartja az alkalmazkodó monetáris politikai irányvonalat.

Jerome Powell

Jerome Powell, a Fed elnöke sajtótájékoztatóján egyebek között arról beszélt, hogy még nem jött el a kamatemelés ideje, mert annak előfeltétele a teljes foglalkoztatottság elérése. Megítélésük szerint a jövő év közepére javulhat annyit a munkaerőpiaci helyzet, hogy úgy ítéljék meg, elérték ezt a célt. Ez kulcsfontosságú akadály, a Fed csak a teljes foglalkoztatottság elérése után veszi fontolóra a kamatemelést.

Elmondta azt is , hogy nem látnak olyan “aggasztó növekedést” a munkavállalói bérekben, amely növelné az ár-bér spirál jelenség kialakulásának kockázatát, ami pedig arra kényszerítené a Fedet, hogy a vártnál hamarabb cselekedjen az infláció megfékezésének érdekében. Elismerte, hogy a pénzromlás üteme jelentősen meghaladja az inflációs célt, és az erős infláció a korábban vártnál tovább fog tartani, de

ezzel együtt is biztos abban, hogy átmeneti tényezők állnak e jelenség mögött, hosszú távon az infláció visszatér a 2 százalékos cél felé.

A világjárvány lecsengésével az ellátási lánc zavarai megszűnnek és a foglalkoztatottság növekedése gyorsulni fog – vélte Powell. Hozzátette, hogy ha mindez megtörténik, az infláció is csökkenni fog a jelenlegi magas szintről. Ennek időpontja azonban nagyon bizonytalan.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Nagy Márton: az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás a legfontosabb feladat

Az infláció letörése és a gazdasági felzárkózás folytatása a legfontosabb feladat idén - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Multi Program zárókonferenciáján.

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Túl nagyra nőtt? Szétdarabolják az Alibabát

Az Alibaba kínai internetes óriáscég komoly változások előtt áll: a hatalmas vállalatot hat önálló csoportra akarják szétválasztani. A befektetők egyelőre pozitívan reagálnak.

Hírek

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ingyen taxizhatnak az idősek Budapest egyik kerületében

Új, a kerületben ingyenesen igénybe vehető szolgáltatással, az Időstaxival segíti mostantól a terézvárosi önkormányzat a kerületben élő időseket.

Lemondott a fővárosi állatkert megvádolt operatív igazgatója

Lemondott Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója kedden, mert sajtóhírek szerint vádat emeltek ellene - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

Új néven folytatja a Foodpanda

Április közepétől foodora néven működik a foodpanda ételrendelő platform, a márkanév váltása mellett az üzleti modell változatlan marad - közölte a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezetője a cég sajtótájékoztatóján.

Tovább folytatódik az Árzuhanás a SPAR-nál

A SPAR Magyarország minden héten az Árzuhanás Promóció keretein belül teszi még vonzóbbá kínálatát. Ettől a hétfőtől az alábbi termékkörök Promócióban résztvevő termékeinek árai, terméktől függően 5-16%-kal lesznek olcsóbbak a SPAR és INTERSPAR áruházakban. Erre a hétre már közel 400-ra emelkedik azon termékek száma, amelyek árát az Árzuhanás Promócióban csökkentette a SPAR Magyarország.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.

Gazdaság

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.

Végveszélyben a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. 

Két új tagja lesz az MNB monetáris tanácsának

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.