Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Magával ránthatja a világot az amerikai recesszió
No menu items!

Magával ránthatja a világot az amerikai recesszió

Illusztráció: Bigstock

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb a recessziós félelem, mivel a Federal Reserve, az ország központi bankja továbbra is eltökélt a magas infláció elleni küzdelemben, és vezető tisztviselői egyre gyakrabban hangoztatják, hogy gazdasági áldozatot is kell hozni az árnyomás megfékezése érdekében. Márpedig egy amerikai recesszió könnyen a világot is magával ránthatja.

A munkaerőpiac még mindig elég erős, és ez lehetővé teszi a Fed számára, hogy továbbra is agresszív maradjon az infláció elleni küzdelemben” – mondta Edward Moya, az OANDA, egy New York-i székhelyű devizapiaci cég vezető piaci elemzője az Al Jazeerának.

Az árnyomás nem szűnik meg. És ha megnézzük az energiaárakat, úgy tűnik, hogy a lefelé irányuló mozgás, aminek eddig örültünk, véget ért, és valószínűleg az olaj- és gázárak ismét felfelé fognak menni” – tette hozzá.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert csoportosulás a múlt héten úgy döntött, hogy napi 2 millió hordóval csökkenti az olajkitermelését.

Ez növeli a költségeket, nemcsak az energiáét, hanem mindenét, amit vásárolunk. Így minden drágul, beleértve az élelmiszereket is” – magyarázta EJ Antoni, a washingtoni konzervatív agytröszt, a Heritage Foundation kutatója.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP), az áruk és szolgáltatások kibocsátásának mérőszáma az elmúlt negyedévben 0,6 százalékkal csökkent, miután január és március között 1,6 százalékkal zsugorodott. A recesszió általános szabálya a GDP két egymást követő negyedéves csökkenése.

“Az év első hat hónapjában már megvolt a recesszió. Úgy néz ki, hogy a harmadik negyedév pozitív lesz, de utána már nincs semmi esély. Szerintem megint negatív lesz”

– mondta Antoni.

De nem minden közgazdász ért ezzel egyet, mivel egyesek szerint bizonyos mutatók a gazdaság alapvető erejére utalnak.

Az USA kereskedelmi deficitje augusztusban több mint egy éve a legalacsonyabb szintre csökkent. A Goldman Sachs pedig a múlt héten egy teljes százalékponttal, 1,9 százalékra emelte az USA harmadik negyedévi GDP-becslését.

A Biden-kormányzat továbbra is azzal érvel, hogy a gazdaság rugalmas, és hivatkozik az elmúlt öt évtized legalacsonyabb munkanélküliségi rátájára, illetve a fogyasztói bizalom rendíthetetlen voltára.

A Bankrate, egy New York-i székhelyű pénzügyi cég felmérése szerint azonban tízből hét amerikai nemrég azt mondta, hogy aggódik egy recesszió miatt, és tízből négyen azt állították, hogy anyagilag felkészületlenek arra, hogy kezelni tudják, ha 2023 vége előtt bekövetkezne.

Mire utalnak tehát a legfontosabb mérőszámok? És mit jelent egy amerikai recesszió a világgazdaság számára?

A vezérigazgatók többsége recesszióra számít

A KPMG könyvvizsgáló cég új felmérése szerint a közelmúltban tíz vezérigazgatóból több mint nyolc azt mondta, hogy a következő 12 hónapban recesszióra számít. A KPMG által megkérdezett 1300, a világ legnagyobb vállalatainál dolgozó vezérigazgató 73 százaléka mondta azt, hogy szerintük a gazdasági visszaesés megzavarja a növekedést.

A vezérigazgatók mintegy 39 százaléka létszámstopot vezetett be, míg 46 százalékuk a következő hat hónap során létszámleépítést fontolgat – állapította meg a KPMG.

Ezeket az adatokat pedig nehéz figyelmen kívül hagyni.

A Wall Street az elmúlt évben mélyrepülésbe kezdett. Az S&P 500 – amely a nyugdíj- és főiskolai megtakarítási számlák egészségi állapotát jelzi – a harmadik negyedévet csaknem két éve a legalacsonyabb szinten zárta. A technológiai súlyú Nasdaq 100 eddig közel 33 százalékot esett 2022-ben, míg a Dow Jones Industrial Average több mint 20 százalékot veszített.

A kriptovaluták, amelyek népszerűsége és árfolyama a világjárvány idején megugrott, szintén visszaestek. A világ vezető digitális pénze, a Bitcoin az elmúlt évben több mint 60 százalékot veszített értékéből, míg a második legnagyobb kriptopénz, az Ethereum 61 százalékot esett.

Az amerikai jelzáloghitelek kamatai az elmúlt egy évben több mint kétszeresére emelkedtek, ami amerikaiak millióit zárta ki a lakástulajdonból.

“Lehetett volna egy enyhe, rövid recesszió, ha a Fed, a kongresszus és az elnök sokkal hamarabb cselekszik, de sajnos most már hatalmas gazdasági áldozat van kilátásban”

– mondta Antoni az Al Jazeerának.

Erős vagy kétségbeesett munkaerőpiac?

Amerikaiak tízmilliói mondtak fel a járvány csúcspontján, amit ma már széles körben a “Nagy Lemondás” néven emlegetnek. Azóta a benzinkutaktól az orvosi rendelőkig a vállalkozásoknak nehéz dolgozókat találniuk.

Az OANDA munkatársa, Moya kifejtette, hogy amíg a betöltetlen állások száma magas marad, addig a Fed folytatja a kamatemelést, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyának reményében drágábbá tegye a hitelfelvételt.

A Fed olyan sarokba szorul, ahol sokkal agresszívebben kell szigorítania a politikát” – tette hozzá.

Az új adatok a múlt héten azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban 1,1 millióval csökkent a betöltetlen állások száma, és a vártnál nagyobb mértékben nőttek a munkanélküli segélykérelmek. A munkanélküliségi ráta szeptemberben fél évszázados mélypontra, 3,5 százalékra esett, ami azonban feszes munkaerőpiacot jelez.

De nem mindenki látja ezt így.

Én nem látok erős munkaerőpiacot, én egy kétségbeesett munkaerőpiacot látok” – mondta Antoni, a Heritage Foundation munkatársa. “Aránytalanul sokan dolgoznak több munkahelyen. Ez zavart okoz a statisztikában, mert minden egyes alkalommal, amikor valaki más munkát végez, egy újabb állással rendelkezőnek számít” – emelte ki.

Rengeteg kisvállalkozás ment tönkre a világjárvány miatti zárlatok miatt, és ha ezek az emberek egy nagyvállalathoz mennek dolgozni, akkor most már beleszámítanak ezekbe a felmérésekbe. Tehát még ha a munkahelyek száma valójában nem is változott, a foglalkoztatottak száma, a felmérésben szereplő emberek száma emelkedik” – mondta Antoni.

Globális visszaesés

A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború “rendkívüli sokkot” okozott a világgazdaságban – közölte nemrégiben a Világbank, és arra figyelmeztetett, hogy a szélsőséges szegénység 2030-ig történő felszámolása felé tett előrelépések lényegében megálltak.

A mindössze napi 2,15 dollárból élő emberek száma 2020-ra 11 százalékkal – 648 millióról 719 millióra – nőtt a Világbank szerint.

Egy amerikai recesszió mély fájdalmat okozna a fejlődő világban – mondta Richard Kozul-Wright, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) globalizációs részlegének igazgatója az Al Jazeerának.

Az ENSZ-ügynökség a múlt héten súlyos figyelmeztetést adott ki, miszerint egy globális lassulás nagyobb károkat okozhat, mint a 2008-as pénzügyi válság és a 2020-as Covid-19 sokk.

“Ha az Egyesült Államokban beüt a pénzügyi sokk, annak a következményei beláthatatlanok”

– mondta Kozul-Wright.

Az USA-nak végső soron megvolt a politikai mozgástere mind a gazdasága, mind a pénzügyi rendszere megerősítésére. A világ legtöbb országában, különösen a déli országokban azonban nincs valódi biztonsági háló” – tette hozzá.

Ami a feltörekvő piacokat illeti, az OANDA munkatársa, Moya szerint sokan közülük agresszívan küzdöttek az infláció ellen.

Ami kivérezteti őket, az a könyörtelenül erős dollár” – magyarázta. “Egy recesszió az USA-ban azt jelentené, hogy a dollár napjai lejártak. És némi enyhülés jó hír lenne a feltörekvő piacok számára” – mondta.

Ám ez egy nagyon vékony határvonal. Ha az USA hosszú, lassú növekedési periódusba süllyed, a feltörekvő piacok küzdeni fognak. Az Egyesült Államokba irányuló nagy exportőrök, mint Kína, Mexikó és Kanada komolyan megéreznék, ha az amerikai kereslet hosszabb időre gyengülne.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen súlyos lehet egy amerikai recesszió, Moya elmondta: “Még túl korai lenne erős meggyőződéssel bármit mondani, mert nem tudjuk pontosan, hogy mennyire lesz ragadós az infláció és mennyire rugalmas a gazdaság.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Együttműködési megállapodást kötött a magyar Aeroplex és a román Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

Varga Mihály: intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték.

Nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Rengetegen bankolnak ezzel, pedig hiába magyar és világelső, de drága

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.