Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Magyarországon is egyre jobban megy az önkiszolgáló raktározás
No menu items!

Magyarországon is egyre jobban megy az önkiszolgáló raktározás

Globálisan már közel 50 milliárd dolláros a kis alapterületű, önkiszolgáló raktározás, a self storage üzletág forgalma. Dinamikus bővülését a növekvő urbanizáció segíti tovább. A hazai trendet elemezve Forgács Krisztián, a magyar piac úttörője, az Euro Mini Storage Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a pandémia alatt idehaza sem esett vissza a kereslet, de a megrendelők igényeit követve érezhető az átrendeződés.

Szakértők szerint a 2020-as több, mint 48 milliárd dollár után, 2026-ra már a 65 milliárdot is elérheti a globális önkiszolgáló raktározás piaca. A kereskedelmi ingatlanpiac egyik alszektorának a Covid-járvány is újabb lendületet adott azzal, hogy a pandémia globálisan egyre több vállalkozót késztetett az önkiszolgáló tárolásra, mert ezzel a megoldással igyekeztek csökkenteni az irodahelyiségek bérleti díját.

Az önkiszolgáló raktározásnak kedvezett az is, hogy a járványhoz kötődően egyre több cég döntött úgy, hogy a távmunkát alap lehetőséggé teszi. Ez különösen az ázsiai nagyvárosokban jelentett komoly változást, ahol az irodahelyiségek bérleti díja világviszonylatban is kiemelkedően magas. A járvány azzal is elősegítette a kereslet hirtelen megnövekedését, hogy a pandémia időszakában az USA-ban és világszerte emelkedett a munkanélküliség szintje, a lakásbérbeadóknak pedig szembe kell nézniük azzal, hogy a munkanélküli bérlők, vagy a bajba került kisvállalkozók nem képesek fizetni a bérleti díjat. A Covid-időszak változása az is, hogy a pandémia alatt sok fiatal hazaköltözött a szüleihez, vagy más lakásmegosztási lehetőségeket keresett, ami azzal is együtt járt, hogy a kisebb helyen többletet jelentő tárgyaknak raktározási lehetőséget kellett keresni.

A londoni easyStorage elemzése ugyanakkor arról számol be. hogy a Covid-járványhoz kötődő korlátozások 2020-as enyhítése után óta hónapról hónapra 25%-kal növekedett az önkiszolgáló raktárak iránti igény, köszönhetően annak, hogy például a home office kialakításához a többségnek otthon ki kellett ürítenie egy szobát. De olyanok is voltak, akik azért béreltek raktárt, mert szimplán rendet raktak otthon. Ehhez jön az, hogy a klasszikus élethelyzetek, a házasságok, a párok szétválása, illetve a halálesetek is folyamatosan szerepet játszhatnak az önkiszolgáló raktározás iránti igényben.

Miközben a self storage üzletág növekedését a Mordorintelligence adatai szerint a világ több régiójában – különösképpen Ázsiában – a javuló gazdasági kilátások is javítják, a növekvő urbanizáció is sokat segít azzal, hogy a növekvő városi lakosság egyre kisebb és drágább lakótereket használ és gyakran költözik. Jellemző, hogy annakidején új történelmi csúcsot jelentett, amikor London lakossága 2015-ben elérte a 8,6 millió főt. 2030-ra viszont ez a szám várhatóan már a 10 milliót is meghaladja.

A nemzetközi példák azt is megmutatják, hogy mivel a self storage üzletág iránti kereslet globálisan, már többségében az ezredfordulón születettek köréből érkezik, számukra már alapvető elvárás az új technológiák rendelkezésre állása, különösen az okostelefonok és az alkalmazások, valamint a reszponzív mobil weboldalak segítségével történő használat lehetősége.

Igaz, az önkiszolgáló raktározás Magyarországon még viszonylag újkeletű, de hamar népszerű lett azok körében, aki már megismerték ezt a lehetőséget. Az Euro Mini Storage Hungária Kft. ügyvezetője Forgács Krisztián, hozzáteszi: amíg néhány éve még elsősorban a költözők és a lakásfelújítók keresték az önkiszolgáló raktározás lehetőségét, az utóbbi időben már a céges megrendelők is egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon.

A szakember azt is elmondta, hogy a covid járvány időszaka számukra elsősorban egészségügyi kihívást jelentett, de végül sikeresek voltak a személyzet és a bérlők egészségének megóvása terén. A keresletet kapcsán hozzátette: miközben a forgalom csak minimálisan csökkent a pandémia alatt, az igények terén nagyobb volt a változás, mert a hagyományos méretű raktárak helyett kisebb helyiségeket is igényeltek a bérlők.

A Covid időszakában Magyarországon is sokhelyütt érezhetően megváltoztak a lakhatási és az irodai körülmények, ami sokhelyütt már állandósul. A home office elterjedésével például nálunk is megjelent egy új igény arra, hogy a kisebb irodák, a covid miatti bezárások alatt nálunk raktározták az irodabútoraikat és ezek egy részét azóta is nálunk tartják. Ez is közrejátszott abban, hogy a pandémia alatt 10 százalékkal nőtt a kisebb cégektől érkező megrendelések aránya. Azóta érezhető némi visszarendeződés, így a bérlőink 60-65% -a ismét magánszemély – magyarázza az Euro Mini Storage Hungária Kft. ügyvezetője.

Aki szerint a hazai szokások abban is illeszkednek a nemzetközi trendekhez, hogy megrendelőik között nagyszámban vannak olyanok, akik költöznek, vagy lakást, házat újítanak fel. Ugyanakkor a mostani energia árrobbanás is várhatóan újabb megrendelőket hoz majd azzal, hogy a költségtakarékosság jegyében az előrejelzések szerint sok kisebb cég csökkenti majd az eddig bérelt irodák területét, miközben az energiakorszerűsítés miatti lakásfelújításokhoz kötődően is növekedhet a megrendelések száma. Az új helyzetre az Euro Mini Storage – amely a raktárépület tetejére már korábban felhelyezett napelemmel biztosítja áramellátását – a megszokott szolgáltatás szint megtartása mellett azzal reagál, hogy az igényeket követve, a nagyobb raktárhelyiségekből még több kisebbet alakít ki.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Hírek

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Moszkva reagált az olajársapkára

Moszkva válaszolni fog arra, hogy a Nyugat "plafont" szabott az orosz olaj árának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom