Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság MAKISZ: a hitelmoratóriumnak vége, de a követeléskezelővel ezután is lehet megállapodást kötni
No menu items!

MAKISZ: a hitelmoratóriumnak vége, de a követeléskezelővel ezután is lehet megállapodást kötni

Bódizs Kornél

Eddig nem hozott jelentős mértékű hitelbedőlést a fizetési moratórium januári kivezetése, mert az több lépcsőben történt, a havi törlesztőrészlet pedig utána sem emelkedhet a moratórium alatt meg nem fizetett kamatokkal – mondta el Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) elnöke. Kifejtette: a pénzintézetek tavasz végén látják majd tisztán a kamattörlesztésbe visszakerült ügyfelek fizetőképességét. A bajba jutott adósoknak fontos tudniuk, hogy a követeléskezelők mindig megállapodásra törekednek, ha pedig szakmai segítséget akarnak igénybe venni, mediátorként csak olyanokban érdemes bízni, akiknek a neve az MNB közvetítői névjegyzékében szerepel.

A kamatfizetési és hitelfelmondási stop 2022 december 31-i végére már a moratórium ötödik körét éltük meg. Addigra már csak nagyon kevesen éltek ezzel a védelemmel. A hitelmoratórium kivezetését követően még nem történt jelentősebb felpezsdülés a követelésvásárlói piacon. A fizetésképtelenségi hullámmal kapcsolatos előzetes félelmek azért sem váltak valóra, mert a kormány az adósok védelmében jogszabályban garantálja, hogy a havi törlesztőrészlet 2023 januárjától nem emelkedhet a moratóriumban való részvétel során felhalmozódott kamatokkal és díjakkal: a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg. Ezen túlmenően, számos terméknél a kamatok most nem árazódhatnak át a piaci szintre, mert kamatstop is érvényben van június 30-ig. Ez azért is jelentős segítség az adósoknak, mert amíg 2022 elején csak mintegy 4 százalék volt a bankközi kamatláb (BUBOR) annak mértéke mostanra 13 százalékra növekedett. Vagyis a gazdasági környezet romlása ezáltal sem hat teljes mértékben a hitelfelvevőkre” – fejtette ki Bódizs Kornél.

A szakember szerint, bár a moratórium kivezetése a kisvállalkozásokat és a háztartásokat sem érhette váratlanul, azzal, hogy két és fél éven keresztül nem kellett fizetni a hitelt, az érintett családok többségének fogyasztási görbéje úgy alakult át, hogy abban már nem szerepelt a hiteltörlesztés kötelezettsége. E tételnek a családi költségvetésbe való visszarendezése akár komoly kihívást is jelenthet.

A MAKISZ elnöke ugyanakkor bíztatónak tartja, hogy a hitelmoratórium alatt, az energia áremelkedés és az infláció ellenére csak minimális mértékben nőtt a közüzemi tartozások mértéke. Ebben azonban változást hozhat a hitelfizetési kötelezettség újbóli megjelenése, mert szavai szerint a magyar családok prioritási sorrendjében a kiadásokat tekintve a banki termékek, azon belül is a jelzáloggal fedezett termékek, gyakran megelőzik a közüzemi számlákat.

A moratórium lejártával azért sem érezhető még jelentős változás, mert az MNB is óvja a piacot a sokkhatásról azzal, hogy a kereskedelmi bankoknak előírja, hogy a moratórium lejártát követően milyen plusz lépéseket kell megtenniük a nem teljesítővé váló állományok átstrukturálása érdekében. A banki portfóliókban várhatóan a tavasz végére fog nyilvánvalóvá válni, melyik az az ügyfél illetve állomány, amelynél nem sikerül megállapodást kötni, vagy nem sikerül visszaterelni a normál törlesztés medrébe. Ezek után indulnak meg azok a banki behajtási folyamatok, amelyek a követelés eladásához is vezethetnek. Ennek hatása várhatóan a nyár végén, illetve ősszel jelenik meg a követeléskezelési piacon” – értékelt Bódizs Kornél. Hozzátéve: az ügyfelek fizetési képességét a gazdasági környezet (az infláció és a rezsiköltségek alakulása, valamint a béremelések mértéke) ezalatt is nagyban befolyásolhatja, tehát a bedőléssel érintett hitelek nagyságrendje sok tényezőtől függ.

A MAKISZ elnöke szerint azoknak az adósoknak, akik úgy látják, hogy az újból kötelezettséggé vált törlesztés nehézséget okoz, mindenképpen érdemes felvenniük a kapcsolatot a pénzintézetekkel, majd a követeléskezelőkkel.

Utóbbiakról fontos tudni: mindig abban érdekeltek, hogy a bajba került ügyféllel, az anyagi körülményeit is figyelembe véve, megállapodás jöjjön létre.

A szakember ugyanakkor veszélyesnek tartja, hogy a különböző fórumokon és internetes felületeken ismét elszaporodtak azok a hirdetések, amelyekben adósságmentést ígérnek. A MAKISZ tapasztalatai szerint ezekkel érdemes óvatosnak lenni, mert miközben tényleg vannak olyanok, akik mediátorként sikeresen segítik elő az ügyfél számára előnyös megoldás kidolgozását, máig nem csökkent a kóklerek száma sem. A MAKISZ elnöke ezért azt tanácsolja, hogy a bajba jutott adósok, csak olyan felkészült szakembert, szervezetet válasszanak, aki ügyvédként tevékenykedik, vagy amely az MNB – mint pénzügyi felügyelet – közvetítői listáján is szerepel.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.